TERRA DE POCIONS, RITUALS I BRUIXES

El Lluçanès: ruta per la Catalunya màgica

Hi ha un recorregut per descobrir la zona a través de les bruixes que suposa una magnífica oportunitat per conèixer el paisatge i la història d'aquest lloc

11santa-maria-d-ellu

11santa-maria-d-ellu

1
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz

Per als qui busquin rutes sorprenents, no hi ha millor proposta que visitar el Lluçanès, un altiplà entre el Berguedà i Osona, un mirador natural des del qual es divisen les comarques veïnes, petits pobles de pedra i tradicionals masies aïllades. Es tracta d’una àrea rural plena d’històries de bruixeria que es mouen entre la llegenda i la realitat històrica. 

Hi ha una ruta temàtica que permet descobrir una part del Lluçanès a través de les bruixes, el record de les quals encara continua viu. El recorregut pot iniciar-se per la Gola de les Heures, que pel que sembla va ser espai de trobada de les bruixes. Aquest coll va ser punt de trobada per fer els samaniats, tal com es deien en aquesta zona els aquelarres. Altres zones on també se celebraven samaniats eren les Goles de Fumanya, situades a la vora el rierol del Lluçanès; la font del Bou, al terme de Lluçà, o la plana de les Bruixes i la plaça de la Balladora,al terme de Sant Bartomeu del Grau.

Notícies relacionades

Als voltants de Prats de Lluçanès trobem un altre punt clau, el roc Foradat o de la Bruixa Napa, una roca amb un forat al centre i on conta la llegenda que la bruixa Napa preparava els seus beuratges i feia els seus conjurs.

Obligada és la visita a Sant Feliu Sasserra, capital històrica del Lluçanès i on el viatger hi trobarà elements relacionats amb la bruixeria. A la plaça del Bisbe Torras i Bages, la plaça de l’església, s’ubica el Centre d’Interpretació de la Bruixeria, un espai en el qual es mostren les activitats de les bruixes en el context històric en què van viure. L’exposició compta amb elements escenogràfics i audiovisuals que fan la recreació del judici a una bruixa i també d’un samaniat, o sigui un sorprenent aquelarre.