CAstEll de peratallada. Saltar el fossat i assaltar la fortalesa per dir el 'sí, vull' rere la muralla
Casament a l'edat mitjana TOTS
Tancat al públic des de fa una dècada, l'imponent castell s'ha reobert aquest estiu per a un cicle de concerts
Vista de Peratallada, dominada pel castell. /
Entrar a Peratallada és com retrocedir diversos segles. És tornar per uns instants als temps del feudalisme per sentir-se un noble cavaller o una estimada donzella, encara que també per empatitzar amb l'humil vassall a les ordres de la reialesa o amb el pagès que treballava de sol a sol per satisfer els desitjos de l'amo. Aquest petit poble pertanyent al municipi de Forallac, al Baix Empordà, declarat conjunt històricoartístic i bé cultural d'interès nacional, es va crear al voltant del seu imponent castell, del qual se sap que ja existia el 1065, encara que s'intueix que en aquell mateix lloc hi havia una fortalesa anteriorment. Aquest podria ser l'escenari idoni on recrear algunes seqüències de la pròxima temporada de la sèrie Juego de Tronos, i més ara que la cadena televisiva HBO ha anunciat que rodarà a les proximitats de Girona. No obstant, si el castell de Peratallada és un lloc especial per a la barcelonina Mari Carmen Mateo és perquè va ser aquí on es van donar el sí, vull ella i el seu marit fa 15 anys, abans de pujar al ferrocarril transcantàbric i recórrer el nord-oest d'Espanya en la seva lluna de mel.
Mari Carmen explica que uns amics seus s'havien casat abans al mateix lloc i que la bellesa de l'interior del castell i l'ambient medieval que es respirava a la localitat els van fer decidir per imitar-los.
L'encant d'aquesta vila tampoc ha passat desapercebut en els mapes i guies dels turistes que fugen de les vacances urbanites i busquen experiències més rurals i en contacte amb la història. En aquest cas, viatjar com qui diu a l'edat mitjana. Peratallada era llavors una de les poblacions catalanes més ben fortificades, perquè compta amb un sistema defensiu format per tres muralles que protegien recintes diferents i un fossat envoltava la població. Aquest fossat va ser excavat a la mateixa roca, raó més que probable per la qual hi ha documents del segle X que ja es refereixen al poble amb els topònims de Petra scissa o Petra tallada, que amb el temps van donar pas al seu nom actual.
Molta foto
Mari Carmen i el seu marit van tornar a Peratallada durant els cinc o sis anys posteriors al casament, atrets per la fira medieval que s'hi celebra el primer cap de setmana d'octubre. Però les espectaculars construccions, el terra empedrat i els carrerons estrets amb flors de colors vius no van ser prou al·licient perquè aquesta tradició familiar perdurés. El poble ha anat guanyant prestigi alhora que visitants, i ells consideren que s'ha perdut part de l'essència enmig de tanta càmera fotogràfica. I en part és ben veritat. Aquest lloc tan menut i tranquil, on ningú alça la veu més del que és estrictament necessari, té una alta ocupació hotelera durant tot l'any, i més encara en les dates vacacionals o quan s'acosta la fira medieval.
Amb tot, Mari Carmen se sent afortunada per haver contret núpcies al castell de Peratallada. No només per la innegable bellesa que conserva el lloc, sinó perquè actualment ja no és possible casar-se al castell, que fa més de 10 anys que està tancat al públic, de manera que els casaments s'oficien a l'església de Sant Esteve. No obstant, el mes de juliol passat es va obrir excepcionalment el castell cada dissabte per allotjar el primer Cicle de Concerts de Peratallada, i els seus propietaris tenen la intenció de rehabilitar-ne certes parts i procedir a una futura apertura.
ACCESSOS
Per l'autopista AP-7 , agafeu la sortida 6 i seguiu per la C-66. Després, a través de la GI-644 s'arriba a la C-651 i s'ha de seguir els panels indicatius.
ALLOTJAMENT
Hostal Blau (de 88 a 110 euros, habitació doble) i Hostal La Riera (80 euros, habitació doble amb dinar), entre altres. Convé reservar amb antelació.
INTERÈS TURÍSTIC
L'església de Sant Esteve, els megàlits de les Gavarres i els altres pobles que componen Forallac, també amb vestigis medievals.
VEÍ IL·LUSTRE
Notícies relacionadesBerenguer de Cruïlles (1310 - 1362), bisbe de Girona i primer president de la Generalitat, era natural d'aquesta població.
http://www.forallac.cat
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia