FEM PERIODISME AMB TU
"Encara queden tics franquistes"
Queralt Serrats, alumna de primer de batxillerat de l'IE Costa i Llobera, explica en una redacció la seva visió del franquisme
Un grup d'alumnes de primer de batxillerat de l'Institut-Escola Costa i Llobera, al barri de Can Caralleu de Barcelona, han escrit unes redaccions en què exposen la seva visió del franquisme, ara que es compleixen 40 anys de la mort del dictador, Francisco Franco.

Alguns dels alumnes de l’Institut-Escola Costa i Llobera que han escrit unes redaccions sobre el franquisme amb motiu del 40è aniversari de la mort del dictador.
El 18 de Juliol de 1936, el general Francisco Franco va fer un cop d’estat militar per enderrocar la segona república. A partir d’aquell moment, s’inicia una Guerra Civil que dura quatre anys.
Amb la victòria de Franco, s’instaura una dictadura que ha de durar 40 anys.
Els anys posteriors a la Guerra Civil, anomenats postguerra, esdevenen tant o més dusos que la mateixa guerra civil.
Franco, com a cap suprem de l’Estat dirigeix un govern que elimina tot signe democràtic, i per tant, intenta erradicar qualsevol pensament llibertari contrari al seu règim. Elimina sindicats de treballadors, il·legalitza partits polítics, persegueix, empresona i executa a tot element que pugui ser perillós per conservar el seu poder.
Anul·la totes les autonomies i capacitat d’autogovern d’aquestes. Centralitza tot el govern a la capital, què és des d’on es prenen totes les decisions.
El grau de divinitat que tenia d’ell mateix el feia creure que tot estava justificat perquè Déu l’havia guiat en aquesta tasca.
Un cop instaurada i estabilitzada la dictadura que la gent que havia estat al seu costat i l’havien ajudat econòmicament, va gaudir de l’agraïment del general. Aquestes persones van ocupar alts càrrecs dins dels ministeris, empreses privades i multinacionals que molts cops passaven de pares a fills.
El franquisme a Catalunya es va deixar notar sobre tot en tractat d’eliminar la cultura catalana, la llengua i les costums i substituïr-la per l’espanyola. Sense tenir cap mena de prejudici a l’hora d’empresonar i executar a la gent compromesa amb la cultura catalana que poguessin representar un perill pels seus interessos.
A nivell nacional la repressió franquista va anar sobre tot dirigida cap als sindicats de treballadors per eliminar qualsevol signe de revolta. Al no haver-hi sindicats, la classe treballadora va perdre els seus drets i els dirigien patrons normalment afins al règim.
Com hem dit abans, el franquisme va durar 40 anys fins la mort del general al 20 de Novembre de 1975.
La meva opinió personal respecte el franquisme tot i que no l’he viscut, com qualsevol dictadura, és un sistema de govern repressiu que limita i anul·la les llibertats de la gent, i per tant, elimina qualsevol pensament o idea de progrés que pugui debilitar el poder establert. Personalment, crec que la societat en la dictadura, es manipulada com titelles del règim ja que no tenen ni veu ni vot.
Pel que m’han explicat, Catalunya sempre ha sigut un gran problema pel franquisme, per l’intercanvi cultural que hi ha hagut sobretot al principi entre persones del món cultural que van fugir a França i van ajudar a preservar i donar a conèixer la nostre cultura, i això s’ha mantingut fins ara.
Encara ara, hi han tics franquistes, per exemple: en la negació de recuperar la memòria històrica en la que s’explicaria a les escoles (entre altres llocs) el que va succeïr des que va començar la Guerra Civil fins els nostres dies.
Això, a alguns partits polítics no els interessa perquè ells mateixos es veurien compromesos per vincles familiars.
Avui en dia, encara hi han partits polítics que recolzen aquesta ideologia, per exemple: la Falange Española, de qui va ser fundador J.A Primo de Rivera, i de la qui Francisco Franco en va ser membre.
Per acabar ,considero que qualsevol dictadura representa una involució de la societat.
Notícies relacionadesQueralt Serrats
Si vols comentar o debatre sobre aquest article, pots fer-ho a Entre Tots.Entre Tots
- Guillermo Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicològia de Catalunya: "El missatge de Marian Rojas Estapé és fals i cruel"
- Professors de ciències amenacen amb no corregir els exàmens de la Selectivitat si Educació no rectifica la fusió de matèries
- ACTUALITAT BLAUGRANA Laporta i el seu soci moldau activen "una mina d’or"
- Sancionada una treballadora per fingir que era muda i cobrar durant 16 anys una pensió
- El cas Koldo Transports certifica 13 viatges oficials d’Ábalos amb Jésica Rodríguez
- Guerra comercial Trump exclou mòbils i ordinadors dels seus «aranzels recíprocs»
- Obituari Mor Pere Heredero, històric hoteler de Barcelona i amo durant mig segle del bar Versalles
- A València Morant carrega contra una Generalitat Valenciana «absent i inútil» després de la declaració de l’exconsellera de Justícia per la dana
- La vida i la mort Encara que no ens toqui
- Perfil Qui era Seankese Johnson, el pilot de l’helicòpter accidentat a Nova York?