Gent corrent
Òscar Bardají: «La gent es descarrega el nostre podcast de laudes»
Aquest periodista dirigeix una ràdio en què en comptes de tertúlies polítiques es retransmeten oficis divins locutats per monjos
zentauroepp44817687 29 08 18 monestir de montserrat scar bardaj es el responsa180909145802 /
Un pensa en ràdio i li passa pel cap música comercial, tertúlies polítiques o retransmissions esportives. Si bé hi ha ràdios d’altres mons que habiten en aquest, com la que dirigeix el periodista Òscar Bardají (Barcelona, 1970) a l’abadia de Montserrat. Allà el plató és un presbiteri, els comentaristes són els mateixos monjos de la comunitat i els equips tècnics estan incrustats en una arquitectura a cavall del gòtic i el renaixentista. La vida moderna és escoltar en podcast els oficis divins.
-¿Com va començar a dirigir ‘Montserrat Ràdio’
-Soc director de comunicació de l’abadia de Montserrat des del 2000, però fins el 2010 no vam començar les retransmissions de ràdio i tele. El projecte va tirar cap endavant perquè la comunitat va voler invertir en el poder evangelitzador dels mitjans. Abans, havia treballat en el periodisme esportiu, ja que era àrbitre de bàsquet.
-Quin canvi. ¿S’ho imaginava quan estudiava?
-No, esclar que no, però la vida et porta. Digues-li providència. És cert que sí que havia tingut contacte amb el món religiós a Ràdio Estel i al full dominical de l’Arquebisbat de Barcelona.
-¿Cal ser religiós per treballar a Montserrat?
-Això és com ser del Barça i treballar per al Madrid: per molts diners que et donin, no seràs feliç. Has de creure-t’ho; jo soc creient, he de combregar amb el que passa dins.
-¿Com funcionen internament?
-Som tres: el germà Antón Gordillo, responsable tècnic i d’emissions; Gemma Motger, en edició i postproducció; i jo, director. Funcionem com una ràdio i televisió local més: tenim els nostres equips tècnics i 8 càmeres fixes a la basílica, des d’on donem un servei 24 hores amb música harmoniosa i programes. Fem connexions en directe en misses i oficis: unes dues hores diàries en ràdio i unes tres en TV.
-¿Quin és el seu treball concret a la ràdio i la TV?
-Decideixo sobre el contingut i programació de l’emissora i soc la veu informativa de les videonotícies i continguts que generem per al nostre web. Per exemple, fa setmanes va venir el president de la Generalitat i jo li vaig fer una entrevista breu. Els actes religiosos, no obstant, són locutats pels mateixos monjos, que són els que tenen formació teològica i musical.
-Entenc que les decisions últimes recauen en els monjos. Ha de ser difícil conjugar això amb el seu criteri periodístic.
-Sí, però amb els anys ho veus d’una altra manera. Al començament em generava més enutjos, però amb els anys entens aquest ‘no’ a propostes que els teus caps veuen diferent. Al final, l’abat està al capdavant de la comunitat benedictina i és el responsable màxim de tot el que passa a Montserrat, ràdio i TV incloses.
-Abans tenien freqüència en la FM, ¿veritat?
-Sí, però era molt reduïda i el que ens dona la vida a nosaltres és internet. Sobretot els podcasts: la gent es descarrega els oficis de laudes o els nostres programes, especialment quan no pot escoltar-los en directe.
-¿Quin tipus d’audiència tenen?
-Tot i que no hem fet estudis d’audiència, el nostre perfil de públic són persones d’edat madura, de més de 45 anys, a qui els agrada la litúrgia de Montserrat. Aproximadament tenim uns 800 clics diaris, i en festivitats podem arribar als 5.000.
Notícies relacionades-¿Tenen algun projecte a curt termini?
-Ens agradaria incorporar algun programa sobre contes infantils, una àrea molt potent. Al no ser una ràdio a l’ús, tenim una voluntat de servei amb valors cristians clara. A Montserrat sempre hi ha hagut tradició de pensar en els mitjans de comunicació.
- TRIBUNALS L’Audiència de BCN deixa en llibertat el violador del taxi
- BARCELONEJANT La Milla d’Or friqui
- Gestió polèmica Orriols carrega contra Bonpreu per denegar ajudes a la residència de Ripoll
- Tecnologia aplicada a la medicina La mamografia innòcua del futur
- Fred o calor intensa per frenar el càncer de mama
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Present i futur d’un club convuls El Barça i el Madrid es debaten entre l’aliança política i la rivalitat esportiva
- Present i futur d’un club convuls Laporta, fuga sense fi de directius
- Catàstrofe a Califòrnia El governador convida Trump a visitar les zones cremades en lloc d’insultar
- Eleccions al Bundestag Una batalla campal ultra inaugura la carrera electoral a Alemanya