CLUB DE FITNES D''EL PERIÓDICO'
¿Són obligatòries les mascaretes per fer esport? Aquí les claus sobre el seu ús
L'esport és beneficiós per a la salut, però practicar-lo en un context de pandèmia podria exposar-nos a diferents situacions de risc
undefined55839346 barcelona 11 11 2020 barcelona j ven ejercitandos con masc201111190511 /
Molts són els dubtes que envolten l’ús de mascaretes en la pràctica esportiva. ¿És obligatòria? ¿Pot tenir efectes perjudicials sobre la salut? Experts i metges esportius han volgut aclarir el problema recentment després de les recomanacions del Departament de Salut d’incrementar el seu ús durant l’exercici.
L’esport és beneficiós per a la salut. Però practicar-lo en temps de pandèmia pot exposar-nos a diferents situacions de risc. L’explicació és senzilla. A l’exercitar-nos inhalem i exhalem aire amb més força, per això emetem més gotes de saliva i més aerosols, que serveixen al virus com a vehicle de contagi. Si a això hi sumem que en moltes ocasions realitzem activitat física en espais tancats i compartits, com és el cas dels gimnasos, el risc augmenta. Tot i així, s’estima que a Espanya tan sols un 0,28% dels brots han tingut lloc en gimnasos o centres esportius, segons apunten les dades del Ministeri de Salut.
Una manera de minimitzar aquests riscos és traslladar l’activitat esportiva a l’aire lliure. Com més ventilació hi hagi, més baixa és la possibilitat que les gotes de saliva i els aerosols arribin als altres. A Catalunya, l’ús de mascareta al carrer és obligatori per a tots els majors de 6 anys, amb independència del manteniment de la distància física de seguretat i tan sols es contemplen quatre excepcions, entre les quals figura la pràctica esportiva a l’aire lliure. En aquest sentit i malgrat no ser obligatòria, des del Departament de Salut demanen que s’utilitzi per frenar la propagació del virus.
Esport i contagi
La recomanació de l’ús de la mascareta en l’esport ve motivada per dues circumstàncies inherents a l’esport: el contacte i la ventilació. En molts esports, sobretot els de lluita i els d’equip, però també esports individuals, com els pilots o grups en ciclisme i carrera de fons, hi ha un estret contacte entre els esportistes, cosa que afavoreix la propagació de la infecció. De la mateixa manera, la ventilació pulmonar per l’esforç, és a dir, l’aire que és inhalat i exhalat en cada respiració, augmenta durant la pràctica esportiva, per això es fa més necessari protegir les vies d’entrada del virus l’organisme.
Concretament, dels 6-7 litres que ventilen els pulmons en repòs, es pot passar a ventilar 100-125 litres per minut en esforç intens, fins a 150-225 litres per minut, que ventila un esportista d’alt nivell en esforç màxim. «Aquesta situació suposa que un recinte tancat pot rebre centenars de litres d’aire de diversos esportistes que estiguin entrenant-se, que torna a ser utilitzat per ells mateixos. Si un d’aquests esportistes és portador, amb tota probabilitat, contagiarà alguns dels seus companys», explica Pedro Manonelles, president de la Societat Espanyola de Medicina de l’Esport (SEMED).
Dues noies corrent pel passeig Marítim /
Hipòxia i hipercàpnia
Els detractors de l’ús de la mascareta argumenten que la seva utilització és perjudicial per a la salut i que redueix el rendiment esportiu, però un pioner estudi portat a terme per metges i investigadors a Espanya ha demostrat que no.
L’estudi sobre l’ús de mascaretes durant l’exercici físic publicat a la revista Apunts Sports Medicine ,firmat pels doctors Pifarré, Dulanto Zabala, Grazioli i De Yzaguirre conclou que el seu ús no perjudica la salut.
«L’ús de mascareta durant l’esforç físic provoca una hipòxia molt lleu (disminució de l’oxigen en sang) així com una lleugera hipercàpnia (augment del diòxid de carboni present en sang), però no existeixen evidències científiques que això tingui conseqüències negatives per a les persones si ocorre de forma lleu i durant un període curt de temps, com és un entrenament», explica un dels autors de l’article, el doctor Fernando Pifarré. «Si s’utilitzen mascaretes quirúrgiques reglamentàries, el filtre evitarà que el virus entri al nostre cos, però no impedirà que hi entri l’oxigen, per això, malgrat la incomoditat, continua sent molt recomanable el seu ús», conclou.
Efectes subjectius
Notícies relacionadesEls efectes, doncs, són majoritàriament «subjectius», assegura Pedro Manonelles (SEMED). «La sensació de falta de respiració, opressió, incomoditat, calor, etc. són sensacions subjectives. En alguns casos es pot produir una disminució del rendiment en esforç màxim, però en esforços d’intensitat baixa, mitjana, i fins i tot alta, no provoca disminució del rendiment i permet la pràctica esportiva, i es poden realitzar activitats d’alta intensitat amb la mascareta posada, sempre parlant de les quirúrgiques», explica el president de la SEMED.
«Si s’embruta o s’humiteja, el recomanable seria canviar-la, però fins i tot si es fa esport a l’aire lliure, hauria d’utilitzar-se», defensa també Pere Manuel, president del Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya (COPLEFC). «Si les molèsties són molt importants, hauríem d’adequar el tipus d’exercici o la intensitat a les nostres sensacions per poder continuar exercitant-nos amb seguretat o demanar consell a un professional perquè ens ajudi a fer-ho. La seguretat sempre ha de prevaler a la intensitat de la pràctica», afegeix.
Club de Fitnes d’EL PERIÓDICO
En el Club de Fitnes d’EL PERIÓDICO ens interessa l’esport, l’activitat física i la nutrició. Aquí compartirem experiències, rutines, reptes i tendències i trobarem resposta als dubtes que sorgeixin sobre l’activitat física i l’univers que l’envolta. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos, digueu-nos quins dubtes teniu o quina rutina voleu compartir amb la comunitat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao