Pilar Eyre: «Els escàndols del rei emèrit li van bé a Sánchez, a Podem i a Felip VI»
La periodista i escriptora experta en la família reial creu que Felip VI pot refermar-se al tron al situar-se al marge del seu pare sent més auster i més transparent
L’autora d’una audaç biografia sobre Joan Carles (‘Yo, el rey’, La esfera de los libros 2020) vincula el comportament del rei emèrit a raons psicològiques que tenen les seves arrels en la infància del monarca
Barcelona 22 10 2019 Pilar Eyre presenta novela Circulo Ecuestre Foto Robert Ramos /
- ¿Creu que regularitzar la seva situació amb Hisenda és el pas previ per poder tornar a Espanya?
La informació que tinc és que el rei no tornarà. Des que se’n va anar d’Espanya a l’agost ell sabia que la sortida del país era per sempre. La Moncloa i la Casa Reial van gestionar la seva sortida i la seva destinació el Nadal passat. Primer es va intentar que anés a Portugal, però les autoritats portugueses van dir que no, que era molt complicat, i al final es va optar per Abu Dhabi.
- ¿Com es viu aquesta crisi al Palau de la Zarzuela?
La Casa Reial no sap gaire bé com encarar-la. Han anat fent batzegades. ¿Com es pot enviar una felicitació de Nadal de Joan Carles i Sofia com si no passés res quan sabem que des del 1968 estan separats? És un acte molt barroer. En aquests moments estan intentant revalorar el paper de Leonor, donar importància a l’hereva, i que el perfil de Felip i Letizia sigui el més baix possible. Ja ho veurem.
-Explica al seu últim llibre que les activitats opaques del rei emèrit no daten de fa quatre dies.
No. Quan a Joan Carles li parlaven dels tripijocs d’Urdangarin deia que estaven exagerant, que no n’hi hauria per a tant. Crec que ell pensa exactament el mateix del seu afer. No creu que hagi actuat malament. A més, la gent es barallava per estar al costat dels Reis, per convidar-los a caçar, a casa seva. Els oferien regals fabulosos. En una ocasió un ministre li va suggerir ingènuament que haurien de declarar-se a Patrimoni i el rei va dir que ni de conya.
-¿El rei va estar protegit?
Totalment. Ha comptat amb la complicitat de molta gent, començant pels periodistes. Recordo que durant els Jocs Olímpics el rei estava en un menjador privat d’un famós restaurant de Barcelona. El vaig veure amb una senyora que jo coneixia agafats de la mà, ella em va saludar tranquil·lament i el rei no li va deixar anar la mà perquè sabia que no podria publicar-ho. No se li retreia res. D’aquí aquesta impunitat i aquesta forma d’actuar.
-Diu que després del 23-F Joan Carles va decidir que volia fer la seva vida
Durant l’intent colpista va tenir un paper importantíssim, però l’endemà va reunir els líders polítics i els va dir: «Bé, jo ja me n’he cansat, ja està. Ja us he tret les castanyes del foc, ara us toca a vosaltres i a mi deixeu-me fer la meva vida». Al cap d’un any Felipe González va guanyar les eleccions i es va dissenyar una estratègia per a la família reial. Va parlar amb els directors dels diaris perquè no es tractés la vida privada dels reis i que quan hi hagués un acte en presència del rei ningú li fes ombra.
-¿Els últims escàndols tiren per terra el seu llegat?
Sí. Tot i que és cert que és un comportament que no és nou. No es pot circumscriure a aquests últims anys. El rei ha sigut rei sense deixar de ser home, i crec que aquest ha sigut el seu gran pecat. Hi ha raons psicològiques per haver actuat d’aquesta manera que tenen les arrels en la infància. La seva va ser tan dura i peculiar que l’ha convertit en el que és. Ara estem en un moment molt especial.
-¿En quin moment estem?
Això en el fons li ve bé a molta gent. Li va bé a Pedro Sánchez, que pot jugar el paper moderat davant els seus socis de govern; a Podem, per esvalotar el galliner, i fins i tot a Felip VI, perquè és una mica el seu 23-F. El Rei ha pogut consolidar-se situant-se públicament al marge del seu pare, dient que serà més auster, més transparent i que tindrà una altra manera de regnar.
- ¿Quina relació té ara Joan Carles amb el seu fill Felip?
Cap. La relació humana està trencada. El rei Felip ha pres la determinació de separar-se del seu pare desentenent-se de totes les seves activitats econòmiques. Quan se’n va anar a l’agost li va contestar dient «respecto la teva decisió i l’agraeixo». ¿Què s’agraeixen? Els favors, ¿no? És a dir que anar-se d’Espanya era un favor que l’emèrit estava fent al seu fill. Des d’aleshores no es parlen.
- ¿Què passaria si Joan Carles morís a l’estranger?
Notícies relacionades-Aquest és un tema que ningú s’atreveix a tocar però l’operació dels enterraments dels Reis està dissenyat amb molta antelació. Estic segura que el rei tenia organitzat com es faria a Espanya, però les coses han canviat.
Seria curiós que el pare de Joan Carles, que no va regnar ni un sol dia, fos enterrat amb honors de rei i no obstant que Joan Carles, que va ser rei durant 40 anys, no sàpiga com se l’enterrarà.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"