Entendre-hi + amb la història
El deute amb Libèria
Entre les primeres mesures adoptades pel govern de Biden n’hi ha una que té com a protagonista la comunitat de refugiats liberians residents als Estats Units. ¿Per què aquesta deferència?
Demà farà una setmana que Joe Biden és president. Set dies d’aquella imatge al Despatx Oval, amb un munt de carpetes firmant les primeres ordres. Totes carregades de simbolisme. Algunes de pensades de cara a l’exterior com la reincorporació a l’OMS i a l’Acord de París; altres de dirigides a l’opinió pública interior que van des de l’ús de la mascareta fins a l’ampliació de la moratòria de pagament de lloguers i hipoteques. Part de les mesures són de temes migratoris, per exemple una de títol enrevessat: Reinstauració de la sortida diferida per als liberians.
Des del 1991, els EUA han proporcionat refugi als liberians que han hagut d’abandonar el seu país arran de les guerres que l’han assolat. Des d’aleshores, s’havien promulgat mesures per donar-los cobertura legal fins que Trump va decidir que ja n’hi havia prou. El republicà havia deixat de marge fins al 10 de gener perquè els refugiats regularitzessin la seva situació. El problema era que per la lentitud del sistema burocràtic molts corrien el risc de no tenir els papers en regla abans de la data límit i, en conseqüència, quedar exposats a la deportació. Ara Biden els garanteix un permís de treball fins al juny del 2022 i els dona temps a resoldre els tràmits.
Trump va fer amb els liberians el que ja havia fet amb els refugiats del Salvador, Haití, Nicaragua i el Sudan. La qüestió és, ¿per què els de Libèria han tingut una nova oportunitat amb Biden? La resposta es troba, en bona part, en la història.
El seu relat fundacional diu que va ser el lloc on van tornar els esclaus d’origen africà al recuperar la llibertat. Per això es diu Libèria i que la seva capital sigui Monròvia, en honor al president James Monroe, que va recolzar el projecte.
La realitat, no obstant, era una mica més complexa. Segons l’investigador Niels Hahn, els principals impulsors de la idea de crear Libèria van ser propietaris d’esclaus en connivència amb els EUA. Temien una creixent onada de revoltes a les plantacions i, davant el temor que es descontrolés la situació, van buscar un lloc de l’Àfrica on enviar els individus més conflictius. Això sí, amb l’excusa d’oferir-los un lloc on retrobar-se amb les seves arrels. L’entitat que va liderar l’operació iniciada el 1822 va ser l’American Colonization Society.
Des del principi Libèria va ser un niu de conflictes, perquè amb l’arribada dels contingents de nord-americans van aparèixer tensions racials i socials entre els nadius del territori, els blancs que gestionaven l’operatiu i els exesclaus vinguts dels EUA, que pels locals no eren vistos com a germans de raça sinó com a colons.
A més, el Regne Unit i França desconfiaven d’aquell projecte que interpretaven com un estratagema dels americans per tenir un peu a l’Àfrica. Un peu que encara mantenen perquè, si bé Libèria es va convertir en independent el 1847, la Casa Blanca ha seguit l’evolució del país molt de prop, sense dubtar a intervenir quan ho ha considerat oportú. El 1926, per exemple, l’exèrcit dels EUA va oferir suport militar a Firestone per instal·lar la planta de cautxú més gran de la zona i disputar el monopoli britànic al comerç d’aquella matèria primera.
Notícies relacionadesDurant la Segona Guerra Mundial i la Guerra Freda, Libèria va ser base d’operacions nord-americana. Primer per lluitar contra l’Eix i després per combatre el comunisme internacional. De fet, fins als anys setanta, va ser el bastió contra el panafricanisme socialista que inspirava la independència d’uns països que iniciaven contactes amb l’URSS i la Xina.
Quan Washington no va poder evitar perdre el control de Monròvia, no va tenir escrúpols a l’hora de promoure accions encobertes per desestabilitzar el país. Entre 1980 i el 2003 va fer caure tres governs que no li eren afins. Allò va provocar una espiral de violència i, en conseqüència, un enorme moviment migratori. Es calcula que fins a 800.000 liberians van buscar refugi als EUA. Això explica que Bush, Obama i ara Biden hagin firmat decrets per protegir-los. L’hi deuen.
Un president futbolista
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista