CLUB D’ESTIL D’EL PERIÓDICO
Ordre i neteja: ¿Quantes vegades és necessari fregar a casa?
Amb aquesta guia de desinfecció i neteja per dies, setmanes, mesos i anual es pot mantenir a ratlla la proliferació de microorganismes a casa nostra
Per no quedar curt ni passar-se, convé seguir unes pautes, que dependran de la mida de la vivenda, les persones que hi convisquin, si hi ha o no mascotes i fins i tot la contaminació de la zona
En aquests mesos de pandèmia el tema higiene i neteja ha sigut molt present en les nostres vides en aquesta nova normalitat. Tothom té a mà el gel hidroalcohòlic, la mascareta i fins i tot els guants. Abans de sortir de casa i al tornar-hi. El coronavirus ha canviat la nostra manera de veure la neteja personal. Però, ¿i a casa nostra? Fa una parell d’anys, abans de l’era Covid-19, es va publicar un estudi que va deixar el personal amb els ulls com taronges. Deia que al teclat de l’ordinador s’acumulen més gèrmens que a la tassa del vàter. Entre els bacteris que hi van descobrir hi ha l’anomenada ‘escherichia colli’, que pot causar gastroenteritis i infeccions de les vies urinàries, així com l’estafilococ auri, vinculat a diferents tipus d’infeccions, i enterobacteriàcies, que poden produir enverinament. ¡Una infinitat de perills per a la salut en tan sols un grapat de tecles!.
Per això, i mentre no s’aconsegueixi la famosa immunitat de grup amb la vacunació mundial, tenir les nostres llars com una patena continuarà sent tan important com sortir de casa amb el pot d’hidrogel. Netejar no és una qüestió d’estètica que pugui ser optativa; és una obligació higiènica per impedir la proliferació de microorganismes que disminueixen la salubritat a la llar i posen en risc la salut.
«Zones oblidades» i perilloses
A més del vàter, a casa nostra hi ha altres espais perillosos on poden proliferar els gèrmens. Segons un estudi de Sanytol sobre hàbits d’higiene a la llar –realitzat en conjunt per la Fundació d’Estudis per a la Salut i la Seguretat Social (FESS) i la Universitat de Barcelona–, hi ha altres «zones oblidades» que també s’haurien de desinfectar sovint, com són els fregalls i draps de cuina (on els patògens es poden mantenir fins a dues setmanes en condicions humides); l’aigüera (la pica de la cuina concentra fins a 100.000 vegades més gèrmens que el lavabo; segons l’esmentat estudi, el 14% d’aquests espais acull més d’un milió de bacteris per metre quadrat); aixetes, banyeres, gomes de rentadores i refrigeradors (la humitat i la matèria orgànica acumulada en aquestes zones creen un entorn perfecte perquè creixin els bacteris); raspalls de dents i els seus gots (el 80% dels raspalls de dents examinades tenen milions de microorganismes que podrien arribar a ser perjudicials); terres (els bacteris necessiten només 10 segons per colonitzar l’objecte que cau a terra); taules de tallar; pantalles de mòbils i tauletes (solen tenir fins a 30 vegades més microorganismes que una tapa de vàter neta); poms i tiradors (els experts els consideren clau en la transmissió del virus de la grip i d’altres que provoquen malalties respiratòries), i joguines (poden allotjar, per exemple, ‘Streotococcus pneumoniae’ i ‘Streptococcus pyogenes’).
Entretots
Les ànsies per posar-ho molt difícil al SARS-CoV-2 ha fet proliferar a les xarxes tot un exèrcit de fans de la neteja que exhibeixen a les xarxes els seus trucs i consells. Per exemple, als EUA triomfa Go Clean Co, amb 1,6 milions de seguidors a Instagram i 51.600 a TikTok. Els vídeos del servei professional de neteja de cases amb seu al Canadà tenen milions de visites amb les seves explicacions sobre com netejar la roba, recomanacions de productes i fins i tot guies per desembussar els filtres de la rentadora. La seva empresa ven un manual virtual amb instruccions de neteja per a cada estança de la casa que es pot descarregar per 13,99 dòlars (11,40 euros).
@gocleancoSaturday scrub session @dawndishwash ##cleaning ##cleaningaddict ##cleaningchallenge ##cleaninghacks ##cleaningtips♬ Back It Up (Gunshots Remix) – Tik Tok
A Espanya també hi ha ‘instacleaners’, la popularitat dels quals ha crescut en els últims mesos. Aquest és el cas de Laura Crespo, arquitecta amb ànima de decoradora que té per ‘leitmotiv’ «L’ordre és la felicitat», i de Pía Nieto, els consells de neteja de la qual tenen rendits 10.600 fans.
Pautes a seguir
Per no quedar curt ni passar-se, convé seguir algunes pautes, tot i que no són recomanacions absolutes: varien molt en funció del tipus de vivenda, del nombre de persones que convisquin, de com d’acurades siguin, de si hi ha o no mascotes, de la utilització de les estances i, fins i tot, de la contaminació existent a la zona. La pregunta del milió és ¿cada quant temps cal fer neteja?
Segons el nombre de persones que habitin la vivenda i el temps que s’hi passi, podrà variar la freqüència. Però, en general, hi ha algunes tasques que s’han d’abordar cada dia i d’altres que es poden espaiar. Cadascú decidirà les seves necessitats, però això és el que els experts recomanen.
Diàriament
-Fregar els plats o ficar-los al rentaplats.
-Netejar la placa de cocció i la zona de foc, vitroceràmica, etcètera.
-Escombrar el terra de la cuina (fins i tot diverses vegades al dia).
-Fer una passadeta a la dutxa, el lavabo...
Cada 3 o 4 dies
-Fregar el terra de la cuina i del lavabo.
-Canviar les tovalloles de més ús.
-Canviar el drap de cuina.
-Buidar les papereres, si n’hi ha.
-Netejar l’aigüera i el vàter amb lleixiu.
Una vegada a la setmana
-Netejar la pols.
-Netejar les plantes, si es tenen.
-Passar l’aspirador.
-Netejar el lavabo i tots els seus elements en profunditat.
-Netejar el microones per dins.
-Canviar la baieta i el fregall per uns de nous.
-Netejar els recipients on es guarden els estris de neteja.
-Netejar la zona del cubell d’escombraries.
-Netejar els miralls.
-Netejar baranes i passamans.
-Canviar l’estora de la dutxa.
-Rentar la cortina o fregar la mampara.
-Fregar els terres que no siguin de fusta.
-Canviar els llençols.
-Netejar l’espai de treball, pantalles, teclats, ratolins, etc.
-Netejar el telèfon fix.
-Netejar el comandament a distància de la tele.
Cada mes
-Netejar els vidres.
-Netejar l’interior d’alguns electrodomèstics, com la nevera, la rentadora, el rentaplats, el forn...
-Netejar els cubells i recipients d’escombraries.
-Canviar les fundes protectores dels coixins.
-Fregar els terres de fusta amb aigua i vinagre i el pal de fregar molt escorregut.
Cada diversos mesos
-Netejar la caixa sifònica del lavabo de l’acumulació de restes del lavabo, la dutxa, el bidet... i altres desaigües.
-Renovar l’escombreta del vàter.
-Si hi ha plantes de plàstic, canviar-les.
-Rentar les cortines.
-Netejar els llums.
-Netejar les portes i els poms.
-Netejar els radiadors.
-Netejar els interruptors, regletes, cables i endolls (amb les degudes precaucions).
-Rentar edredons, mantes i vànoves.
-Rentar coixins, coixins, peluixos i fundes de sofà.
-Netejar la campana de fums de fums.
-Netejar a fons la nevera per dins, gavetes, prestatges, etcètera.
-Rentar la funda del matalàs.
-Donar la volta al matalàs.
Anualment
-Netejar les alfombres.
-Netejar finestres i persianes.
-Netejar estors.
-Moure mobles i electrodomèstics per netejar a sota i darrere.
-Netejar la pols de parets i sostres.
-Netejar les juntes de les rajoles.
-Canviar filtres d’aparells de ventilació i treure la pols de les reixetes amb l’aspirador.
-Buidar el congelador i netejar-lo.
-Buidar els armaris i netejar-los per dins.
-Renovar els productes antiarnes.
L’equip necessari
Òbviament la neteja de la casa canviarà si es conviu amb un pacient amb coronavirus, en aquest cas és millor seguir les instruccions que des del Ministeri de Sanitat ens han anat donant aquests mesos. Per cert, a l’entrar a casa el millor és deixar les sabates a fora o treure’ns-les i desinfectar-les, rentar-nos les mans i netejar en profunditat les claus, els poms de les portes, el telèfon mòbil, els aliments que hàgim pogut comprar i tot el que hàgim tocat abans de rentar-nos les mans.
Una vegada que tenim clar cada quant netejar, el següent que hem de saber és quin és el nostre equip bàsic necessari. Els experts aconsellen invertir en un bon aspirador per netejar terres i alfombres eficaçment, ja que és millor que escombrar, que aixeca pols. Cal renovar l’escombra, el pal de fregar, el recollidor, el cub, els gibrells... amb regularitat perquè amb el temps acumulen brutícia o perden la seva eficàcia. També convé tenir fregalls de qualitat, un rascador, raspalls, un polvoritzador per a un netejador multiusos i una bona quantitat de baietes. Els guants són imprescindibles per protegir la pell.
Quant a productes de neteja, cadascú pot triar entre les seves marques favorites de líquid de fregar, rentaplats, netejavidres, netejador de mobles, desgreixant...
Però hi ha una sèrie de productes imprescindibles. Com el lleixiu, que és un bàsic que desinfecta i blanqueja, i és vàlid per a totes les superfícies de la cuina, el lavabo, els electrodomèstics, els terres, vidres, poms de portes... És millor utilitzar-lo diluït en aigua freda.
L’amoníac és desgreixant i blanquejant, i és ideal per netejar finestres i vidres, també per a terres que no siguin de fusta. No és agressiu amb els metalls. Cal utilitzar-lo dissolt en aigua i preferiblement en espais ventilats. Mai barregeu lleixiu i amoníac.
Notícies relacionadesEl vinagre desgreixa i elimina les pudors. Funciona per treure la calç dels metalls o per donar brillantor als terres de parquet. També per a l’interior del forn.
El bicarbonat va bé per netejar, desodoritzar i blanquejar, per exemple, neteja cassoles, acer inoxidable, plata, vidre... i també rajoles i sanitaris.
Club d’Estil d’EL PERIÓDICO
Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda, la bellesa, la decoració i els regals. Aquí t’explicarem les últimes tendències que més es porten al carrer i a les xarxes socials, i et donarem trucs perquè no se t’escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos. Expliqueu-nos les vostres inquietuds o compartiu les vostres pròpies experiències.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.