CLUB D’ESTIL D’EL PERIÓDICO

¿Què és el ‘maskné’? Consells per combatre l’acné causat per les mascaretes

Neteja, oxigenació i hidratació són algunes de les claus per solucionar aquest nou problema dermatològic

¿Què és el ‘maskné’? Consells per combatre l’acné causat per les mascaretes
  • No és que la nova normalitat ens hagi tornat a l’adolescència, és que la fricció diària del tapaboques t’irrita la pell i tapa les glàndules sebàcies

6
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pot ser que fa temps hagis superat l’adolescència però no obstant, has notat que la teva pell s’ha tornat més reactiva, amb més punts negres i barbs i que de vegades, fins i tot, et surten granets al voltant de la zona de la boca i la barbeta. És un dels problemes dermatològics més comuns que ha portat la nova normalitat i l’ús continuat de les mascaretes. És l’anomenat ‘maskné’, paraula resultant de l’acrònim de la paraula ‘mascareta’ en anglès, ‘mask’, i ‘acné’.

No es tracta d’acné juvenil, sinó d’acné mecànic, produït per l’ús d’aquest accessori sanitari necessari per protegir-nos contra el coronavirus. La reducció d’oxigenació de la pell, la humitat que genera el nostre alè i la suor, així com el frec de la tela o el polietilè o paper contra la pell provoquen microesquinçaments al derma que faciliten l’entrada de bacteris i brutícia que poden acabar convertint-se en granets, vermellors o irritacions.

Es dona més en dones

Aquest problema dermatològic afecta tota la població, si bé hi ha un grup especialment propens: dones amb pells grasses, mixtes o sensibles, o aquelles que tenen o han patit rosàcia. En pells més gruixudes, a més, l’acné es formaria a l’última capa creant micropàpules o petits quistos.

«Quan portem el rostre cobert amb mascareta, la humitat i el vapor, així com qualsevol secreció de saliva o mucositat, s’acumula a la zona de la boca i el nas, bloquejant el conducte de sortida de la secreció sebàcia. La pressió i la falta d’oxigenació provoquen que els porus es tapin, cosa que promou l’aparició de barbs i granets», expliquen des del departament de formació de Natura Bissé.

Factors que l’empitjoren

Els experts en cosmètica d’aquesta firma especialitzada en la cura de la pell nascuda a Barcelona el 1979 han localitzat quatre factors que agreugen el ‘maskné’:

Pell grassa

Si la pell és de tendència grassa, l’excés de seu que normalment produeix obstrueix els porus encara més. Aquest fet, sumat a la humitat que es genera sota la mascareta, facilita l’aparició de certs bacteris patògens, com el ‘Cutibacterium acnes’. L’equilibri de la microbiota cutània s’altera i apareix l’acné. ‘TIPS’: Es recomanen productes amb àcid salicílic, un efectiu agent antibacterià.

Estrès

És sabut que l’estrès pot causar inflamació a la pell, cosa que empitjora els símptomes d’acné, rosàcia o dermatitis. El cortisol és l’hormona que es genera en situacions d’estrès i és capaç d’incrementar els brots d’acné. Els experts aconsellen que si ens notem estressats, busquem mètodes de relaxació que ens ajudin a suportar situacions d’incertesa i de canvis amb la màxima serenitat. ‘TIPS’: Potser és el moment de provar el ‘mindfulness’ o meditació per veure les coses des d’un altre angle i sentir-nos més calmats i amb més energia.

Pells sensibles

Les pells sensibles també tendeixen a la inflamació, cosa que les fa especialment susceptibles a patir ‘maskné’. Si la pell és molt delicada es necessita enfortir-la i elevar el seu llindar de tolerància de cara a les incomoditats cutànies. ‘TIPS’: Evitar mascaretes sintètiques o derivades de plàstic, que generen més oclusió o irritació, i optar per les de cotó. Compte amb les quirúrgiques (blanques o blaves). Malgrat la seva aparença de paper, són derivades del plàstic i poden generar irritacions.

Maquillatge

La pressió de la mascareta sobre la pell fa que els pigments del maquillatge penetrin més i puguin obstruir els porus amb més facilitat. ‘TIPS’: Si no volem prescindir-ne, la clau és triar textures lleugeres, amb una cobertura més natural. I intentar evitar-lo al màxim a la zona afectada.

Preparar el rostre

«És imprescindible que la funció barrera de la pell es mantingui en bon estat per evitar els problemes que poden donar com a resultat de l’ambient que es genera entre la mascareta i la pell, per això és recomanable aplicar ingredients amb funcions equilibradores, reparadores i regeneradores», afirma Elisa Muñoz, responsable de desenvolupament de Camaleon Cosmetics, la firma de Saragossa pionera en posar a la venda tota una línia específica per tractar aquest problema dermatològic, Maskné Repair.

Es tracta de tres productes d’ús diari (un biofilm amb agents hidratants que cregui una barrera protectora, un ‘mist’ d’aigua termal per reforçar les defenses i una crema reparadora) i dues mascaretes monodosi (de neteja i extrahidratació) per a una cura extra de neteja i hidratació. El pack surt per 36 euros, i és a la venda a la web de la companyia i en farmàcies.

Notícies relacionades

Des de Natura Bissé destaquen dos dels seus productes estrella per aturar el ‘maskné’: la seva mascareta purificant i netejadora (41,50 €) i un potent concentrat per oxigenar la pell (178 €).

Les 5 regles d’or

Per prevenir l’aparició del ‘maskné’ i minimitzar-ne els símptomes, només s’han de seguir aquestes pautes:

Neteja facial dues vegades al dia

Com passa en qualsevol afecció de la pell, la neteja és fonamental. Cal rentar el rostre amb netejadors específics dues vegades al dia, abans i després d’utilitzar mascareta. ‘TIPS’: S’ha de triar un netejador suau, un producte adequat respectuós amb els lípids de la pell, i que no contingui sabó.

Hidratació constant

És aconsellable utilitzar productes que hidratin i reforcin la barrera cutània, però en textures lleugeres. Millor deixar per a més endavant olis i cremes untuoses que resulten massa «pesades» per a la pell. ‘TIPS’: Es recomana aplicar-se la hidratant 30 minuts abans de posar-se la mascareta. Després de retirar la mascareta s’aconsella utilitzar un producte més nutritiu, regenerador i reparador de la barrera hidrolipídica.

Equilibrar

Utilitzar productes adequats que equilibrin la microbiota de la pell i en mantinguin la hidratació. Els microorganismes a la nostra pell actuen com a moduladors de la resposta immune, redueixen la inflamació, reforcen la barrera cutània i dificulten l’ocupació del territori cutani per altres bacteris patògens. ‘TIPS’: Al mercat hi ha una gran varietat d’hidratants prebiòtics i probiòtics que calmen i protegeixen el derma.

Purificar intensament

Els productes que afavoreixen l’oxigenació seran els millors aliats. Ajuden que la pell respiri millor i li aporten aquesta dosi de puresa i frescor que està demanant després d’hores tapada per una mascareta. També s’aconsellen les mascaretes detox, que aporten un extra d’oxigen. ‘TIPS’: També és important airejar la zona cada certes hores d’ús de mascareta. Durant la jornada laboral hem de disposar de moments en què puguem treure’ns la mascareta de forma segura.

Exfoliar

A més de la neteja diària, és important que s’utilitzi un exfoliant dues vegades per setmana (a la nit). Això ajudarà a eliminar la capa més externa de la pell, i amb més impureses, i a desobstruir els porus. ‘TIPS’: Per atacar els granets sense que la pell pateixi és millor deixar de banda els clàssics exfoliants mecànics i optar pels químics. Un gran aliat és el BHA o àcid salicílic, que a més es troba en molts tònics específics per a pells amb tendència acneica. 

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda, la bellesa, la decoració i els regals. Aquí t’explicarem les últimes tendències que més es porten al carrer i a les xarxes socials, i et donarem trucs perquè no se t’escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos. Expliqueu-nos les vostres inquietuds o compartiu les vostres pròpies experiències.