Entendre + el fitnes
Abdominals hipopressius: Què són i com funcionen
La tècnica del ‘low pressure fitness’ pot ajudar a reduir una mitjana de 6 cm de cintura en dos mesos de treball
La gimnàstica abdominal hipopressiva té múltiples beneficis de millora postural i propiocepció en la funció sexual
L’abdomen és una de les zones més conflictives en qualsevol intent de canviar l’aspecte físic i la composició corporal. Ja sigui perdre pes, tonificar o guanyar múscul, els abdominals solen ser una de les parts del cos en què costa més veure resultats malgrat portar a terme un intens treball.
Existeixen molts tipus d’exercicis que poden ajudar a enfortir la zona central del cos, i n’hi ha una que ha anat guanyant notorietat els últims anys: els hipopressius. Els anomenats ‘abdominals hipopressius’ són una tècnica analítica, que exercita la zona central del cos i el sòl pelvià mitjançant la respiració i el moviment del diafragma. Aquest sistema d’entrenament prové de la uroginecologia i tècnicament s’anomena ‘gimnàstica abdominal hipopressiva’ (GAH). Aquest tipus de disciplina ha anat evolucionant amb els anys i alguns professionals de l’exercici hi han sumat altres tècniques, fins a arribar a ser tot un sistema d’entrenament global amb el nom de ‘low pressure fitness’ (LPF).
Aquesta tècnica d’entrenament que es va popularitzar durant els anys 90 i ha arribat a la seva màxima visibilitat els últims cinc, no és, ni de bon tros, un invent recent ni del món occidental. El control de la respiració i la contracció interna de músculs amb la finalitat d’enfortir diferents zones del cos es practica des de fa més de 5.000 anys en disciplines com el ioga, on es coneix sota el nom de ‘pranaiama’, i més recentment en la gimnàstica postpart.
La gimnàstica hipopressiva consisteix a realitzar respiracions asimètriques, en què la inhalació dura uns dos o tres segons, després es realitza una apnea i posteriorment l’aire s’exhala durant uns quatre o sis segons. Variant la postura corporal al realitzar aquestes inhalacions i exhalacions podrem focalitzar més el treball en àrees concretes del cos i ajudar a alleujar certes malalties.
A més, a diferència dels abdominals tradicionals, aquest tipus d’exercicis permeten treballar els músculs abdominals no només de forma externa (el que es coneix com la ‘tauleta’ o el ‘six pack’) sinó també internament. Els exercicis hipopressius aconsegueixen reduir la pressió dins de l’abdomen quan els estem fent i amb això s’exercita el múscul protegint els òrgans que es troben en aquesta zona i produint una contracció reflexa de la musculatura del sòl pelvià.
Reducció de la cintura i millora de la vida sexual
Existeixen diversos estudis que han demostrat que de mitjana, realitzant dues sessions setmanals de 20 minuts durant dos mesos, es pot perdre una mitjana de sis centímetres de cintura. Tot i que Piti Pinsach, cofundador dels centres Low Pressure Fitness, assegura que al centre han arribat a constatar pèrdues de fins a 15 cm de cintura en pocs mesos. Pinsach ho justifica d’una forma molt sintètica: «Els abdominals normals, a les dones, acaben per fer sortir la panxa, els exercicis d’hipopressió, en canvi, enforteixen el ‘core’ des de dins i aconsegueixen reduir el diàmetre de la cintura».
Un dels principals atractius d’aquest tipus d’exercici és el fet que no es necessita més que una estoreta per poder practicar-lo i que, com que és de baix impacte, poden practicar-lo un ampli grup de persones. «En realitat el pot fer tothom, és tan fàcil com respirar, però és cert que en casos com persones hipertenses, hèrnies, embarassades o persones amb cardiopaties és necessari un seguiment professional molt conscient per evitar que la pressió es dispari al realitzar, per exemple, apnees i que acabi resultant perjudicial», explica Pinsach.
Notícies relacionadesMés enllà de poder millorar la composició corporal i aplanar el ventre, aquest tipus de gimnàstica abdominal ajuda a corregir defectes posturals i mals d’esquena, ajuda a millorar la capacitat pulmonar i redueix asmes o roncs, millora els paràmetres de glòbuls vermells a la sang, la incontinència urinària i mobilitza els intestins, cosa que fa millorar situacions de restrenyiment.
En el cas de les dones i les mares, aquest tipus de gimnàstica ajuda molt a millorar l’elasticitat de la zona vaginal, augmenta la irrigació sanguínia a la zona i millora la propiocepció del sòl pelvià en la funció sexual, cosa que ajuda a aconseguir experiències molt més agradables durant el sexe.
Apunta’t al Club de Fitnes d’EL PERIÓDICO
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"