Entendre-hi + amb la història
35 anys de la mà de Déu
Fa 35 anys d’un dels gols més famosos de la història del futbol. El va marcar Maradona en els quarts de final del Mundial de Mèxic de 1986 contra Anglaterra. Els argentins van acabar guanyant la Copa del Món. No obstant, allò no era només futbol
rozas6474065 maradona mano de dios contra inglaterra con shilton de porte201027144301
Només feia cinc minuts que havia començat la segona part del partit i el marcador no s’havia mogut. Llavors Maradona, al costat esquerre de la zona de mitjos, va rebre una pilota que va portar en diagonal cap a la porteria anglesa. Amb l’esfèric enganxat a la bota va driblar dues defenses amb la seva esquerra prodigiosa per després, amb la dreta, passar-la a Valdano, que estava situat en la frontal de l’àrea i que va intentar un control a mitjana volta, però el defensa anglès Hodge va interceptar la pilota, que va dibuixar una estranya paràbola en direcció a la porteria de Shilton. Maradona, que havia continuat corrent per seguir la jugada, va entrar a l’àrea com una fletxa. Va saltar i va aconseguir rematar abans que el porter aconseguís rebutjar-la amb el puny malgrat la diferència d’altura entre els dos futbolistes.
La pilota no havia tingut temps de traspassar la línia de gol que els anglesos ja protestaven, abalançant-se sobre l’àrbitre, per dir-li que Maradona havia marcat amb la mà i no amb el cap. Malgrat les protestes, l’àrbitre de Tunísia Ali Bennaceur va assenyalar el cercle central. Els argentins s’avançaven al marcador i només quatre minuts més tard, quan els anglesos no s’havien reposat, el 10 de l’‘albiceleste’ va deixar tothom amb la boca oberta amb una jugada iniciada en el seu propi camp. Va avançar pel terreny de joc per la banda dreta esquivant tots els contrincants que intentaven detenir-lo. Canvis de ritme, fintes, regats... ¡i gol! El gol del segle, com se’l va batejar de seguida. El combinat europeu només va aconseguir retallar distàncies en el minut 81 amb una acció de Gary Lineker.
Això passava aquest dimarts fa 35 anys. L’endemà el diari argentí ‘Panorama’ titulava «Maradona bombardeja Anglaterra». I és que aquell enfrontament havia tingut alguna cosa de revenja al guanyar al terreny de joc el que no havien pogut aconseguir en el camp de batalla.
Quatre anys abans del partit, el juny de 1982, el Regne Unit havia derrotat l’Argentina a les Malvines en una guerra que va traumatitzar el país americà. Tot havia començat a l’abril, quan la Junta Militar en el poder des de 1976 va posar en marxa l’operació Rosario per desembarcar i aconseguir el control d’una sèrie d’illes situades al sud del país, governades pels britànics des que les havien ocupat el 1833. Des d’aleshores els argentins havien reclamat els seus drets sobre aquells territoris.
Les Malvines, o Falkland per als anglesos, són un arxipèlag situat a uns 600 quilòmetres del cap d’Hornos format per un centenar d’illots on només viuen unes 2.600 persones, que es guanyen la vida pescant i criant ovelles. Tot i que hi ha diversos països que es disputen el seu descobriment, la primera data contrastable és la de 1600, quan allà va arribar l’expedició liderada per l’holandès Sebald de Vert. Al segle XVIII primer van passar a mans franceses i, poc després, van quedar sota domini espanyol. A principis del segle XIX Espanya se’n va desentendre, i quan l’Argentina va aconseguir la independència va assumir la seva sobirania, però el 1833 els britànics els van expulsar de l’arxipèlag malgrat les queixes del país sud-americà.
El 1982, l’Argentina estava governada per la dictadura militar de Leopoldo Fortunato Galtieri. Davant la cada vegada més gran oposició interna, Galtieri va decidir fer un cop d’efecte: envair les Malvines per potenciar el patriotisme intern enfrontant-se a un enemic exterior. Els militars argentins esperaven que els Estats Units no intervindrien, en recompensa pels serveis deixats en l’entrenament de les guerrilles anticomunistes centreamericanes, però no va ser així: Reagan va recolzar Thatcher, igual com Pinochet i la majoria de països europeus. La desproporció de forces va fer que els britànics recuperessin el territori el 14 de juny. El balanç va ser de 750 argentins i 225 anglesos morts. A l’Argentina, l’episodi va deixar una forta empremta emocional. La victòria al Mundial de Mèxic va tenir una cosa catàrtica, en una demostració més que esport i política molt sovint van de la mà. Sigui de qui sigui aquesta mà.
L’origen de l’expressió
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034