En comunitat
Passaport Covid: recuperats, antígens i incidències
Persones que han passat la malaltia denuncien dificultats per aconseguir el certificat
Amb la vacuna molts han vist la llum al final del fosc túnel de la Covid-19 i la posada en marxa d’una mena de passaport Covid semblava que facilitaria els desplaçaments segurs a la Unió Europea aquest estiu. Amb tot, aquest document gratuït amb un codi QR únic ha generat força dubtes i incidències. La secció ENTRE TOTS ha rebut molts missatges en aquest sentit relacionats amb la sol·licitud del document a través de La Meva Salut. «No puc obtenir el meu passaport Covid perquè m’han diagnosticat amb un test d’antígens», escriu Marta Pérez, de 38 anys, que sospita que «milers de persones es troben en la mateixa situació».
Pérez va rebre la primera dosi de la vacuna i va contreure la Covid. «Vaig començar amb esternuts i congestió nasal, després vaig perdre l’olfacte. Em vaig espantar i vaig trucar al 061, em van dir que anés al meu CAP per fer-me un prova ràpida, que va donar positiu», recorda aquesta fotoperiodista veïna de Barcelona. «Ens van diagnosticar amb un test d’antígens perquè a Catalunya només es fan PCR en casos molt especials i ja no vaig poder posar-me la segona dosi, que tenia programada per al passat 29 de juliol. Em va arribar un missatge al mòbil amb l’anul·lació de la cita», afegeix.
Si Pérez es fa una PCR ara en un dels centres privats acreditats per Salut, pagant de la seva butxaca la prova, en teoria donarà negatiu. Aquesta prova li serviria per viatjar puntualment, però no acreditaria que s’ha recuperat de la Covid. Així, seguiria sense un certificat que li correspon a l’haver passat la malaltia, d’acord amb el protocol.
El test ràpid, sense validesa
El Departament de Salut és molt clar en aquest punt: el certificat de recuperació de la Covid-19 es facilita si s’ha passat la malaltia «amb una prova diagnòstica PCR positiva que consti en el sistema de salut de Catalunya». Per obtenir-lo han de passar mínim 11 dies i un màxim de 180 des del resultat positiu per PCR. «Per directiva europea, el test ràpid antigènic (TAR) no té validesa per obtenir el certificat de recuperació», afegeixen en la seva pàgina web.
El cas de Cristian Mira, veí de Sant Fost de Campsentelles, és similar. Ho explica la seva dona, Patricia Juan, en una carta enviada a ENTRE TOTS. El seu marit, de 44 anys, va passar la malaltia el març del 2020. Va estar hospitalitzat durant una setmana a l’Hospital General de Sant Cugat. No obstant, aquest ingrés no consta al departament de Salut, asseguren, perquè es tracta d’un hospital privat. EL PERIÓDICO s’ha posat en contacte amb Mira, sorprès davant tanta descoordinació. «Em van posar la primera dosi de Pfizer i amb això n’hi hauria d’haver prou en el meu cas, però em va arribar missatge per a la segona dosi. Vaig comentar que ja l’havia passat al centre de vacunació i em van dir que ho ignorés, que m’arribaria un segon missatge de manera automàtica», recorda. Ara es troba en un un «atzucac», assegura, sense una resposta clara del 061.
Aquest matrimoni tem que, si s’imposa el passaport Covid a Catalunya per accedir a establiments o espectacles, els passi factura. Estaran limitats, diuen, «per un error fora del seu abast». La solució passa, segons la seva opinió, perquè el Departament de Salut habiliti un telèfon de contacte o una web per a la gestió d’aquestes incidències. «També estem preocupats perquè tenim bitllets i allotjament per anar a Disneyland París amb les nostres filles i sense aquest passaport es complicarà molt el viatge», lamenta Mira.
El preu de les PCR
Més enllà de les vacances d’estiu, persones com Giuseppe Baldi necessiten aquest document per treballar. «Soc autònom i viatjo per feina. No tenir-lo em crea problemes molt seriosos fins al punt que puc perdre encàrrecs», assegura en la seva carta a la secció aquest italià de 38 anys establert a Barcelona. «Em van fer dues proves el 5 de juliol, antígens i PCR. Al moment em van entregar el resultat positiu de la prova ràpida però no m’han arribat a donar el resultat de la PCR», explica Baldi, que ha trucat moltes vegades al 061 i només ha rebut «ràbia, telèfons penjats i silencis», assegura.
Notícies relacionadesAl donar positiu en la prova ràpida, el protocol podria marcar que la PCR ja no és necessària. Una explicació rau en el preu elevat que té: governs com l’espanyol van rebutjar recentment la gratuïtat de la PCR per al certificat. «En aquest cas, que no facin les dues proves i, si la fan, que ens donin el resultat. És una prova dolorosa, molt intrusiva i tinc dret a saber-ne el resultat», denuncia amb indignació. Cada viatge com a formador en restauració té un cost extra, entre 29 i 80 euros, en proves que assumeix amb la seva butxaca. «Em sembla molt injust», postil·la.
El Síndic ha rebut moltes queixes de persones amb problemes semblants per obtenir el certificat Covid –perquè van ser dignosticadas amb test d’antígens o perquè no poden accedir a la segona dosi– i s’ha dirigit al Servei Català de la Salut per saber si s’ha previst una segona dosi per a aquestes persones. EL PERIÓDICO s’ha posat en contacte amb el departament de Salut, que ha rebutjat comentar casos individuals.
Tres possibles situacions
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao