Club d’Estil de EL PERIÓDICO
Com prevenir les taques grogues i les olors persistents a la roba
L’organitzadora professional Pía Nieto explica els seus trucs per acabar amb els maleïts cèrcols en els teixits
Hi ha taques quotidianes que poden arribar a afectar l’aparença de la nostra roba. Una d’elles són les taques de suor, en especial les de la zona de l’axil·la, que de vegades donen lloc als antiestètics i persistents cèrcols grocs. De la mateixa manera, la roba que utilitzem per fer esport pot adquirir una olor indesitjada que costa de treure encara passant per la rentadora. Tant les taques com les olors responen a una combinació de les sals de la suor amb el desodorant. La suor en si mateixa és estèril, però quan es barreja amb els bacteris de la pell és quan es produeix l’olor que associem a la suor. Per això, el consell principal és rentar al més aviat possible la peça.
No obstant, hi ha molts més trucs per evitar els maleïts cèrcols. D’això en sap molt Pía Nieto, organitzadora professional a PíaOrganiza, autora del ‘Manual para organizar tu casa’ (Arcopress) i una autèntica institució a Instagram, on segueixen els seus vídeos més de 26.000 persones. L’especialista bilbaïna sempre aconsella «aplicar sempre un pretractament el mateix dia que ens traiem la roba per evitar que la taca penetri en el teixit i s’endureixi». «Eliminar les taques és un procés, de vegades complicat i difícil –assegura–. La suor és una taca que es resisteix, per això recomano actuar ràpid».
Entretots
-¿Per què fa pudor la roba del gimnàs fins i tot després de rentar-la?
-Perquè els teixits sintètics tenen baixa transpirabilitat i fan que s’hi quedin les olors tant corporals com exteriors, com el tabac o ambientadors.
-¿Per què apareixen taques per sorpresa després de setmanes d’haver sortit de la rentadora?
-Les taques surten una altra vegada perquè mai es van eliminar per complet. No és que surtin, en realitat eren allà.
-¿En tenen la culpa els desodorants que utilitzem?
-Les taques grogues a la zona de les axil·les a la roba estan provocades, en part, per la sudoració i, en part, pel tipus de desodorant que s’utilitza i com s’utilitza. Avui dia hi ha desodorants que es posen una o dues vegades per setmana, com per exemple Lippen antitranspirant, i és suficient per controlar la sudoració i, per tant, les taques. La manera d’utilitzar el desodorant també afecta la intensitat de la taca; per això és convenient eixugar-se molt bé l’axil·la i posar-ne només una petita quantitat, esperar uns segons i vestir-nos.
-¿Quin tipus de productes s’han d’utilitzar per tractar aquestes taques?
-Per al pretractament tenim dues grans línies. D’una banda, els productes naturals i, de l’altra, els productes comercials. Dels primers, estem parlant d’aplicar una pasta feta de vinagre de neteja i bicarbonat, o bé, aplicar amoníac diluït en aigua o alcohol durant uns minuts, per passar a fregar i rentar a la rentadora. La línia dels productes comercials és molt àmplia i coneguda. Per citar alguna marca, KH7 efecte oxigen, o Neutrex Transpirex. M’agradaria dir que aquest tipus de taques i olors no són fàcils d’eliminar i sempre necessitarem combinar productes naturals, comercials i molta paciència.
-¿Quins detergents o sabons específics i quin cicle de rentat s’ha d’utilitzar?
-Acostumo a recomanar detergents amb enzims, que avui pràcticament els porten tots, amb programes a 30º. També dependrà del tipus de teixit. Les peces esportives es renten amb detergents líquids, alguns específics especialment dissenyats per penetrar bé en les fibres i eliminar la brutícia a baixes temperatures. Normalment hi ha programes específics per a roba esportiva.
-¿S’ha de rentar a mà o podem aconseguir l’objectiu només amb la rentadora?
-Rentaria a mà un jersei de llana amb pudor i taca de suor, si és de caixmir o moher, però normalment la roba es renta en rentadora amb càrregues completes per estalviar aigua, energia i detergents; d’aquesta manera es contamina menys. A la meva feina m’agrada tenir en compte tots aquests aspectes de la cura del medi ambient.
-¿La pudor és cosa del tipus de teixit?
-Exacte. Els teixits sintètics, com he comentat, tenen enormes avantatges per al seu ús i comoditat, però tenen el gran desavantatge que són poc transpirables per la seva poca capacitat d’absorció. Només hi necessitem aplicar un bon detergent. També, com he apuntat, s’està treballant en el disseny de detergents per a roba esportiva d’alta competició i per als teixits intel·ligents amb la finalitat de mantenir les propietats que tant han costat aconseguir.
-¿És obligatori separar la roba esportiva i de la feina?
-La roba esportiva o la de la feina és millor deixar-la en cistells separats d’una altra roba que simplement està bruta de l’ús o frec. D’aquesta manera evitem transmetre pudors i bacteris. També s’ha de rentar per separat. Hi ha programes específics per fer-ho. A més, segons la meva experiència, no és bo barrejar teixits com camises de cotó o barreges amb tovalloles de microfibra o de pelfa, perquè a l’estar teixides de maneres diferents necessitaran detergents, programes, temperatures, aclarits i centrifugats diferents. Si això no es té en compte, la roba surt bruta i amb el temps surten taques fosques i perdran propietats físiques.
-¿Recomana algun tipus d’additiu especial o perles d’olor?
-Per a mi el realment important és aconseguir que la roba sigui completament neta perquè així no tindrà pudors. Aquest tipus d’additius com les perles, el que donen és un perfum que és agradable, si la roba és neta, però pot camuflar brutícia residual. Com a consell diria que, per eliminar les pudors de suor, primer cal eliminar la taca i després la pudor que queda de vegades. Això ho aconsegueixo posant en la bugada vinagre i bicarbonat, que és un desodorant natural.
-¿Algun truc ‘premium’ per als cèrcols grocs persistents?
-Més que un truc és una combinació de factors que produeixen una reacció química que és la que té el poder d’eliminar la brutícia i determinades taques, sota unes condicions de duresa de l’aigua concretes. Em va molt bé, per a teixits naturals que són els que s’esgrogueeixen amb més facilitat, fer un tractament amb aigua a 40º, sabó neutre en escames (el de tota la vida, com Lagarto) i afegir unes cullerades de peroxicarbonat sòdic, que és una sal de baixa alcalinitat, que neteja i blanqueja la roba blanca i elimina taques i descoloracions en roba de color, sense alterar els colors perquè és oxigen i no porta clor. Les taques grogues en roba sintètica de colors clars són menys habituals, però el blanqueig s’aconsegueix amb remull i peroxicarbonat, vinagre o llimona. El que no s’ha de fer és posar lleixiu perquè hi sortirien taques grogues al reaccionar amb les fibres.
Club d’Estil de EL PERIÓDICO
En el Club d’Estil de EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí us explicarem què és l’última moda al carrer i també les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.