Club Entendre-hi + Animals i plantes
Les 5 millors aplicacions per reconèixer ocells a través del seu cant
Avui dia, si es té un mòbil amb internet no fa falta ser un expert en gairebé res: amb només prémer una tecla, es pot trobar tota la informació que es busca. A més, hi ha aplicacions de mòbil per a tot, fins i tot per a les aficions a l’aire lliure. Amb només fer una foto, per exemple, hi ha ‘apps’ que us permeten identificar i reconèixer flors i plantes.
Però si us interessa l’ornitologia, i ja que fotografiar una au de vegades no és tan senzill com fer fotos d’un arbre o una planta, també hi ha ‘apps’ més avançades que permeten la identificació dels ocells a través del seu cant.
Com si d’un Shazam o de l’algoritme de Google es tractés, només necessiteu un mòbil –amb un bon altaveu, per poder captar els refilets de les aus– i descarregar-vos una de les cinc millors ‘apps’ del mercat per distingir les més de 10.000 espècies d’aus diferents que hi ha al món en un tres i no res.
Merlín Bird ID
A través de tecnologia d’intel·ligència artificial, identifica cada espècie i mostra en temps real una llista i fotos dels ocells que estan cantant. Desenvolupada pel Cornell Lab of Ornithology (a Ithaca, Nova York), facilita el reconeixement d’aus dels EUA i el Canadà, tot i que la seva base de dades permet identificar més de 400 aus. A més de pel cant, també permet buscar per nom o família a través de l’opció ‘Browse all birds’. Altres opcions que permet l’aplicació és conèixer les característiques de les aus, com identificar-les a simple vista, quin és el seu hàbitat natural i, per descomptat, com és el seu cant.
BirdNET
Utilitza un aprenentatge automàtic per a la identificació de cants d’aus. En teoria, pot reconèixer gairebé un miler d’espècies dels EUA, el Canadà i Europa. La diferència amb l’anterior és que de moment no és en temps real i has de realitzar la gravació del cant de l’ocell, que s’enviarà a uns servidors on es compararà amb una base de dades de sons de cants d’aus. Els creadors d’aquesta aplicació han introduït més de 2,5 milions de sons d’ocells. Perquè funcioni correctament, l’aplicació ha de tenir permisos no només del micròfon –per gravar el cant de les aus– sinó també de la ubicació, per poder reconèixer les aus que es poden escoltar depenent de l’època de l’any i on et trobis.
ChirpOMatic
Una aplicació que funciona comparant una gravació del cant de l’au en qüestió amb una base de dades dels cants dels ocells. Al sentir una au cantar, s’obre l’aplicació i es registra el so durant 12 segons. Posteriorment, l’‘app’ analitza el cant i mostra els resultats que s’adeqüin al so, juntament amb fotos dels ocells i algunes de les seves característiques. Un dels avantatges d’aquesta aplicació és que no necessita una connexió de xarxa per operar, cosa que facilita que funcioni a qualsevol lloc. A més, les gravacions es guarden a l’aplicació per poder escoltar-les les vegades que es vulgui, i es poden enviar als desenvolupadors de l’aplicació per millorar-la i actualitzar les seves bases de dades.
Aves Vox
Aquesta aplicació, el nom de la qual cal traduir del llatí com ‘veu d’ocells’, utilitza la base de dades de Xeno-canto.org, la pàgina web enfocada a distingir els cants de les aus silvestres, que es veu contínuament enriquida per les aportacions d’aficionats als ocells de tot el món. El projecte col·laboratiu de Xeno-canto té un registre sonor del 94% de les aus conegudes, a més de fitxes amb les característiques de cada una d’elles. Des que va començar el 2005, ha recopilat més de 400.000 gravacions de so de més de 10.000 espècies a tot el món.
Avefy
Desenvolupada per SEU/BirdLife, permet identificar mitjançant el cant les 140 espècies d’aus més comunes d’Espanya. De senzill maneig, cada exemplar que apareix a l’‘app’ disposa d’una foto i d’una fitxa que conté les seves principals característiques, així com on es pot trobar a Espanya, com es reprodueix i interactua, descripció del seu cant... Els noms de les aus estan disponibles en castellà, català, gallec, anglès i portuguès, a més d’incloure també el seu nom científic. L’aplicació disposa a més d’un joc amb quatre nivells de dificultat per identificar les espècies d’aus. Cada partida compte amb un llistat d’espècies dels diferents hàbitats (aiguamolls, costaners, muntanyosos...) i dura 5 minuts, canviant les aus cada 20 segons.
¿I quina d’aquestes és la millor? Els aficionats als ocells ho tenen clar: tant Toni Romo com Ernest Alós es decanten per utilitzar BirdNET. «És genial per identificar els diferents ocells», opina Romo.
A Alós li resulta impressionant «la possibilitat de retallar el sonograma per analitzar el moment en què canta l’au i descartar el soroll de fons a BirdNET». I destaca «que no hi ha manera d’enganyar-lo: si imites xiulant el cant d’un ocell, a l’identificar l’espècie sempre respon: ‘Humà’».
Alós afegeix una altra ‘app’ a la llista, tot i que no compta amb «reconeixement de so». Es tracta d’Aves de España, també de SEU/BirdLife, que té «gravacions del cant de cada au i, en cada cas, enllaços a les més similars per cant, assenyala. «Anar comparant les gravacions amb el cant en directe no fa la feina tan senzilla, però és un exercici interessant», conclou.
Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO
Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí t’explicarem tot el relacionat amb les teves mascotes i com treure el màxim profit de les teves plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos, explicant les vostres inquietuds o compartint les vostres pròpies experiències.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació