En comunitat
Repunt de robatoris en pàrquings: «Els cotxes no són una caixa forta»
El nombre de robatoris en el pàrquing de Saba situat a la plaça de Catalunya ha augmentat des de l’estiu, segons confirmen fonts policials. Un turista explica en una carta enviada a ENTRE TOTS com el saqueig del seu vehicle li va arruïnar les seves vacances a Barcelona.
L’aparcament de la plaça de Catalunya, el primer que Saba va construir a Barcelona el 1968, ahir. /
Després de passar uns dies a Barcelona, Patricio Nardo i els seus amics van decidir aprofitar les seves últimes hores a la ciutat per la zona centre. Havien fet el ‘check out’ de l’apartament en el qual s’havien allotjat i van pensar que la millor opció per no carregar amb totes les seves maletes era deixar-les al cotxe que havien llogat a l’aeroport del Prat i aparcar-lo en un pàrquing vigilat, el de la plaça de Catalunya. «Quan vam tornar ens havien trencat un vidre i robat totes les nostres pertinences de valor», escriu Nardo, que va posar una denúncia en una comissaria de l’Eixample. En la denúncia, a què ha tingut accés aquest diari, consten com a objectes sostrets un ordinador portàtil, 2.000 euros en efectiu i unes sis targetes bancàries.
El vigilant de seguretat de l’aparcament es va desentendre dels fets, segons la versió de Nardo, i li va recordar el missatge que es repeteix una vegada i una altra per megafonia, i que també es pot llegir en alguns cartells: els usuaris han de col·laborar amb l’empresa evitant deixar objectes a la vista i assegurant-se que el vehicle queda tancat.
Desplaçar-se fins a la comissaria i posar la denúncia els va portar un parell d’hores, recorda. Amb aquest document es van dirigir al consolat. «No només ens van arruïnar les vacances i vam perdre coses de valor –explica el turista–, també es van emportar els meus passaports, italià i argentí, i la visa dels Estats Units». Al perdre aquest visat ja no van poder agafar el seu vol a l’Argentina, que passava per territori nord-americà, sinó que en va haver d’agafar un altre de més directe amb el passaport provisional.
Nardo, que coneix bé la ciutat perquè la visita amb relativa regularitat, escriu la carta per destapar la delinqüència que opera sota terra, i ho fa desanimat per la sensació que mai recuperarà allò perdut després de fer totes les gestions possibles i sobretot perquè creu «que ningú farà res per evitar que aquests robatoris continuïn succeint». Després de fer cua a la comissaria i al consolat, s’emporta a més una mala imatge de la capital catalana, la d’una ciutat «cada vegada més insegura», escriu a la seva carta.
L’aparcament en el qual van succeir aquests fets, el passat 16 de novembre, és un dels 39 que opera l’empresa privada Saba a la ciutat de Barcelona. Fonts de Mossos d’Esquadra confirmen a aquest diari que aquest pàrquing és «un dels punts crítics» i insten els operadors d’aquests espais, tant públics com privats, a «incrementar les mesures de seguretat». Davant el preocupant increment del nombre de robatoris que pateixen aquest tipus d’instal·lacions des de l’estiu passat, la policia autonòmica va impulsar diverses reunions per «millorar la coordinació entre vigilants i agents».
Patrulles sota terra
Durant els mesos del confinament total a causa de la pandèmia, quan l’activitat a la superfície es va reduir al màxim, les patrulles policials van baixar als aparcaments més de l’habitual. Ara fan patrullatges de manera periòdica, entrant per un accés i sortint per l’altre a la recerca de persones sospitoses, una cosa que confirmen treballadors del pàrquing de Saba a plaça Catalunya a aquest diari, que confessen sentir-se sobrepassats en aquesta enorme instal·lació amb fins a nou accessos a peu. Amb tot, la policia recorda que no entra en les seves funcions vigilar unes instal·lacions privades i que necessiten els ulls dels vigilants.
Les instal·lacions de Saba sumen més de 1.000 càmeres, que permeten identificar en algunes ocasions els presumptes delinqüents i avisar la policia. «Mai posarem en risc la integritat física dels seus treballadors ni, evidentment, la dels seus clients», remarquen fonts d’aquest operador industrial especialitzat en la gestió d’aparcament.
Consultats pel cas concret del repunt de la incidència en el seu aparcament més cèntric, des de la companyia assegura haver reforçat en els últims mesos la vigilància privada amb presència física i patrulles que donen suport als seus operaris, un personal que no és professional de la seguretat. Aquesta presència de vigilants més gran podria explicar, segons apunta l’operador, el desplaçament de bandes organitzades i professionalitzades, sovint violentes, a aparcaments menys cèntrics com el BSM Via Augusta o BSM Parc del Fòrum. «El problema és general i afecta tota mena d’aparcaments de pagament o privats, de titularitat privada o municipal. Al ser Saba i BSM els operadors amb més presència, també són els més castigats per aquesta xacra», afegeix un portaveu del grup.
Compres nadalenques
El robatori amb força a l’interior dels vehicles és considerat un delicte lleu. Per a l’operador, que s’ha presentat com a acusació particular en els judicis –quan les càmeres han permès identificar els delinqüents– per intentar aconseguir penes més severes, aquesta tipificació hauria de canviar. En aquest sentit, Saba ha sol·licitat la revisió de la legislació del Codi Penal perquè es puguin aplicar penes més estrictes a la multireincidència d’aquest tipus de delictes menors. També ha sol·licitat la creació d’un nou jutjat especialista en aquest tipus de delictes o la reorganització d’un dels actuals. Per al portaveu de l’operador «hi ha una urgent necessitat que els judicis siguin més ràpids i especialitzats en aquest tipus de delictes».
Notícies relacionadesSón dies de compres nadalenques i per aquestes dates Mossos d’Esquadra llança a les xarxes socials una campanya de prevenció amb un missatge molt clar: «Els cotxes no són una caixa forta» (#NoEsUnaCaixaForta). Els lladres no són oportunistes, sinó autèntics professionals, que poden estar a l’aguait aquests dies de molt tragí a les zones més comercials de la capital catalana. Per aquesta raó la policia autonòmica desaconsella baixar a l’aparcament per deixar unes bosses i seguir comprant, i encara més deixar-les a la vista. En cas de trobar el cotxe forçat o una lluna trencada, demanen que no es toqui res i es truqui ràpidament al 112.
Si vols donar a conèixer el teu punt de vista entre la comunitat d’EL PERIÓDICO i que les teves queixes rebin resposta, uneix-te a Entre Tots, on podràs publicar les teves cartes i llegir altres articles.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034