Entendre-hi + amb la història
80 anys de l’atac de Pearl Harbor | + Història
Aquest dimarts es commemora el 80è aniversari de l’atac japonès contra la base naval de Pearl Harbor. Aquesta agressió va provocar que els EUA entressin en la Segona Guerra Mundial i que el conflicte es decantés en favor dels aliats.
El 7 de desembre de 1941 era un diumenge assolellat a l’illa hawaiana d’Oahu. Al matí, a la base naval de Pearl Harbor, les tripulacions treballaven com cada dia. Quan amb prou feines eren les vuit, un soroll de motors va anunciar l’aparició de centenars d’avions que van ennegrir el cel mentre deixaven caure una pluja de bombes i munició sobre els barcos ancorats al port. Durant dues hores, els aparells japonesos van atacar incansablement la principal base nord-americana del Pacífic.
Després de mesos de preparació, el Japó havia enviat una flota de sis portaavions amb 400 caces bombarders a 230 milles al nord de l’arxipèlag de Hawaii. Per evitar ser detectats, havien mantingut un silenci radiofònic total i absolut durant 3.500 milles, fins arribar al punt des d’on havien decidit que iniciarien l’atac. A les sis del matí es van enlairar els primers avions amb la missió de convertir Pearl Harbor en un infern a la Terra i destruir la flota nord-americana del Pacífic.
Van morir 2.400 persones, entre soldats i personal civil. A més, es van perdre uns 20 barcos i 300 avions. Però, malgrat les terribles conseqüències del bombardeig, ni les reserves de combustible ni les drassanes de la base es van veure afectades, cosa que va permetre que la Navy es refés amb certa celeritat. A més, els barcos més grans de la flota tampoc eren a Pearl Harbor en aquell moment.
Paral·lelament a l’atac de Hawaii, l’Exèrcit japonès també va portar a terme accions en bases americanes i britàniques del sud-est del Pacífic (Filipines, Hong Kong, Guam, etc.). Era una demostració de força de l’Imperi japonès. De fet, les tensions entre Washington i Tòquio feia temps que anaven en augment, perquè el país del Sol Naixent s’estenia pel territori xinès mentre els nord-americans ho volien impedir imposant sancions econòmiques i comercials. De fet, els serveis d’intel·ligència dels EUA sospitaven que els seus destacaments del Pacífic podien ser objecte d’una agressió, però no comptaven que l’objectiu fos Pearl Harbor, per això la base no tenia un dispositiu de defensa exterior gaire potent.
L’endemà, el 8 de desembre de 1941, el Congrés i el president Franklin Delano Roosevelt van declarar la guerra al Japó. El dubte era saber què passaria a Europa. Fins aquest moment, els EUA s’havien mantingut en una posició de no intervenció, i només actuaven com a proveïdor de material bèl·lic per al Regne Unit. De fet, entre 1939 i 1941, el règim nazi de Hitler comptava amb no poques simpaties entre les esferes de poder de Washington. Però Alemanya tenia un acord de col·laboració amb el Japó i, animat per l’èxit de l’atac de Pearl Harbor, Hitler va decidir declarar la guerra als Estats Units, cosa que també va fer Mussolini en virtut dels pactes que mantenia amb el Tercer Reich.
Quan s’expliquen els fets històrics des de l’actualitat, sovint es perd de vista que en el moment de produir-se ningú coneix quin en serà el desenllaç, com tampoc ningú sap qui és l’assassí d’una novel·la de misteri fins que arriba al final. Val la pena tenir-ho present, perquè fa 80 anys no era gens clar que les forces de l’Eix acabarien derrotades i els aliats aconseguirien la victòria. Quan, el 1939, Hitler havia començat a conquistar Europa, ningú havia sigut capaç de parar-li els peus, i el 1941, el dictador nazi estava convençut que s’apropiaria del món. La inoperància de les democràcies europees, la inhibició dels EUA i el potencial japonès al Pacífic li feien veure el futur amb optimisme. Però es va equivocar.
L’atac de Pearl Harbor va ser un cop contra l’orgull americà, que les autoritats van saber canalitzar per fomentar la implicació de la ciutadania en l’economia de guerra. Amb un esforç sense precedents van crear l’exèrcit més gran i modern que hi havia al món llavors. I mai, durant la Segona Guerra Mundial, van oblidar el que havien fet els japonesos el 7 de desembre de 1941, tal com va quedar patent l’agost de 1945, quan van llançar les bombes atòmiques contra els habitants d’Hiroshima i Nagasaki.
Notícies relacionades
Represàlies en territori nord-americà
Una de les conseqüències de l’atac va ser l’inici de la persecució contra els nord-americans d’ascendència japonesa, que van ser represaliats indiscriminadament. Es van crear camps de concentració als EUA, on van ser deportades més de 100.000 persones. Aquest episodi és un dels més controvertits de la Segona Guerra Mundial als Estats Units.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia