Entendre-hi + amb la història
Boicot era un cognom | + Història
Pequín es converteix en la capital dels esports d’hivern les pròximes dues setmanes, ja que acull la XXIV edició dels Jocs Olímpics. Un esdeveniment marcat per les disputes diplomàtiques amb els Estats Units.
Aquest divendres s’inauguren oficialment els Jocs Olímpics d’Hivern a Pequín. Durant 16 dies, atletes de tot el món lluitaran per pujar al podi i emportar-se a casa una de les somiades medalles per les quals han entrenat durant quatre anys. La trobada olímpica no és un simple esdeveniment esportiu, i sempre ha tingut una estreta relació amb la política internacional i el joc diplomàtic entre grans potències. Bona prova d’això és que el Govern dels Estats Units va anunciar al desembre que no enviaria cap personalitat d’alt rang per acompanyar els atletes. Segons va declarar la secretària de premsa, Jen Psaki, el president Biden no volia «contribuir a la fanfàrria dels Jocs». Amb aquesta decisió EUA volen denunciar la violació dels drets humans que el règim comunista comet contra els habitants de regions com Xinjiang. Així doncs, els EUA faran boicot. Un terme que forma part del nostre vocabulari i que amaga una història curiosa.
Al segle XIX, quan Irlanda encara estava sota control del Regne Unit, moltes terres de cultiu i pastures eren propietat de lords que mai posaven els peus en els seus dominis. Per això, els historiadors els anomenen terratinents absentistes. Bàsicament es mantenien al seu castell o mansió esperant els beneficis del treball dels camperols arrendataris que s’esllomaven treballant per ells. Perquè el sistema funcionés, aquests nobles tenien administradors que eren els encarregats de recaptar els diners (a canvi d’una bona comissió, tot s’ha de dir).
La situació abusiva era tan evident que es va constituir la Lliga Irlandesa de la Terra (LIT), que reclamava una reforma agrària. Entre les seves demandes hi havia la rebaixa del lloguer dels camps. Però ja se sap que de vegades hi ha gent que és més papista que el Papa, com l’administrador del comte John Crichton, que no només va rebutjar la petició de la LIT sinó que va expulsar els arrendataris que l’havien presentat.
La mesura va provocar la indignació de tothom i l’entitat camperola va fer córrer la veu perquè se li fes el buit. La gent va deixar d’anar a treballar a les terres controlades per l’administrador, els comerciants de la zona no van voler vendre-li productes malgrat tenir els magatzems plens i, fins i tot, el carter va decidir deixar de portar-li el correu. El nom d’aquest administrador era Charles Cunningham Boycott.
Es veu que llavors no hi havia assessors de comunicació, perquè segur que li haurien desaconsellat fer el que va fer. El 14 d’octubre de 1880, Boycott va escriure una carta al ‘The Times’ per denunciar el tracte que rebia i responsabilitzar-ne la LIT. Automàticament, un tema fins aleshores local va començar a tenir repercussió a totes les illes Britàniques, i els principals diaris del país van enviar periodistes a informar sobre el terreny. La situació es va escalfar i la tensió va augmentar. La gent es va enfadar encara més i, finalment, el 28 de desembre, Boycott i la seva família van deixar les terres del comtat escortats per un regiment de l’Exèrcit britànic. Pretenia establir-se a Dublín, però quan va arribar tampoc va ser ben rebut i va veure com també li feien el buit, fins al punt que els clients d’un hotel de la ciutat van amenaçar d’abandonar l’establiment si es donava allotjament al personatge més odiat de la Irlanda de 1880. Finalment, els Boycott van fer les maletes i van marxar a Anglaterra.
Arran de tot l’enrenou mediàtic es va convertir en una mena de celebritat de l’època. Sobretot perquè se l’identificava amb la nova paraula que acabava de néixer: boicot. A partir de llavors, el terme es va incorporar a la llengua anglesa, a poc a poc es va anar afegint als altres idiomes i ara és una paraula habitual. De fet, és més que probable que aquests dies aparegui en les cròniques que ens arribin des de la Xina, quan els periodistes ens informin de què està passant en els Jocs Olímpics de Pequín amb la delegació dels Estats Units i la seva relació amb els amfitrions.
Notícies relacionades
Esport i guerra freda
El boicot va ser una mesura de força utilitzada en els Jocs Olímpics durant els anys de la guerra freda. Per exemple, els EUA no van enviar atletes a Moscou-80 per protestar per la invasió soviètica de l’Afganistan. El problema d’aquest boicot és que va perjudicar més els esportistes americans que els russos. Per això ara han optat per un boicot només diplomàtic.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034