Club Entendre-hi + Animals i plantes
Llengua de signes en gossos i gats: ¿la poden aprendre?
Els animals són éssers vius intel·ligents, en més o menys grau segons a quina espècie pertanyin. Diversos estudis assenyalen el ximpanzé com l’animal mamífer més intel·ligent del món i que, fins i tot, és capaç d’imitar l’home i d’utilitzar eines amb les mans.
El cas del pop
A més dels primats, els elefants i els dofins destaquen com els animals més intel·ligents. I, per sobre seu, el pop, que és considerat com a posseïdor d’una intel·ligència considerable: dins dels estudis sobre el pensament animal, hi ha corrents que consideren que té fins i tot capacitat de raonament. De fet, el pop és un animal complex, capaç de descargolar la tapa d’un pot de menjar o de reconèixer-se al mirall.
Quan el 2015 se’n va resoldre el genoma es va trobar que és més gros i que té més gens que l’humà, però sobretot que té molts gens implicats en el desenvolupament del sistema nerviós, cosa que n’explicaria el comportament complex.
Intel·ligència animal
Però ¿què és la intel·ligència animal? Es pot definir com el conjunt d’habilitats i capacitats que permeten als animals viure i adaptar-se al seu entorn, modificant-lo a través de l’aprenentatge i el seu comportament.
Determinar quines espècies animals es poden considerar intel·ligents ha sigut un motiu d’estudi constant al llarg del temps. Segons l’anterior definició, la pràctica totalitat d’animals es podria considerar intel·ligent, ja que aconsegueixen aprendre i, en altres paraules, adaptar-se al seu entorn.
Però en el que tots els estudiosos estan d’acord és que la capacitat de comunicació mitjançant el llenguatge, tot i que sigui utilitzant símbols o signes, es considera mostra d’intel·ligència, al suposar un elevat nivell d’abstracció per unir significats i significants. I és aquí on entren en joc els primats.
La goril·la Koko
Se sap de diversos exemplars que han aconseguit aprendre el llenguatge de signes. Per exemple, la goril·la Koko, que des de petita va impressionar per la seva capacitat per aprendre el llenguatge de senyals i comunicar-se amb els humans a través seu. Dins d’un projecte científic de la Universitat de Stanford, la investigadora Francine ‘Penny’ Patterson i l’experta June Monroe van treballar amb la Koko, que ràpidament va aprendre el llenguatge de signes i es va poder comunicar amb elles. A més, mostrava gran sensibilitat davant notícies que així ho requerien, com la mort d’una gata. La Koko va morir el juny del 2018 als 46 anys.
Gats i gossos
En el cas dels gats i gossos, els animals domèstics més comuns a les llars espanyoles, «no és clar que sigui possible», opina Robert Llorente, de Buixits Centre Caní. Tot i que no ho descarta, perquè els considera éssers intel·ligents que «llegeixen el llenguatge gestual i corporal» de les persones i d’altres animals.
El cert és que «tots els gossos del món entenen els senyals que els fem els humans», comenta una educadora canina i instructora de gossos d’assistència, «els gossos ens llegeixen de meravella». «Si el gos viu amb una persona sorda, és fàcil que s’adeqüi als senyals que li faci aquesta persona i comprengui el que li està dient», afegeix. «Però que un gos pugui parlar amb llengua de signes no és possible», opina ella. «Codifica les ordres que li donen els humans i aprèn a llegir els gestos que els fan amb les mans i les expressions facials, però d’aquí a parlar ells...», diu.
Menys complaents
En el cas dels gats, la cosa està menys clara, ja que són animals que van més a la seva. De fet, és una de les coses a tenir en compte si la idea és adoptar-ne un: «Són animals menys tendents a complaure els humans, estan menys entregats a ells que els gossos», comenta la veterinària.
No obstant, sí que hi ha especialistes i amants dels felins que asseguren que els gats són capaços d’aprendre signes bàsics per comunicar-se amb els humans en cas de necessitat. És el cas de la gata Kafka, una felina sorda de naixement de Newbury (a Berkshire, el Regne Unit).
Una gata sorda
Els amos de la Kafka asseguren que tots els gats, inclosos els que senten, són perfectament capaços d’aprendre tota mena de senyals aplicant els principis de l’ensinistrament. En el cas dels gats sords, el tacte i la vibració també són especialment importants.
Una trepitjada ferma a terra utilitza la vibració per comunicar la seva presència a un gat sord i fer que miri al seu voltant a la recerca de la font.
Notícies relacionades«La seva comprensió del llenguatge de signes ha avançat a passos gegantescos des que va néixer i ja coneix els signes per al menjar i és capaç de venir corrent quan el crides», van assegurar al maig al diari britànic ‘Metro’ els seus amos, James Dickenson i Jo Brydono.
Però pel que sembla no és un cas únic. Uns anys abans, un home es va posar a educar el seu gat perquè li fes senyals. El gat cridava l’atenció del seu amo donant-li uns copets al braç amb la poteta. I aquest li pregunta si vol menjar, i el felí li respon fent amb llengua de signes la paraula ‘menjar (ajuntant els ‘dits’ i emportant-se’ls als llavis). El gat intenta imitar el moviment amb la pota i, quan ho fa correctament, li dona menjar.
Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO
Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot el relacionat amb les teves mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos explicant les vostres inquietuds o compartint les vostres experiències.
- Actuació a BCN "Jo vaig molt a totes amb el més enllà"
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La guerra, un espectacle multiusos
- MÚSICA Nathy Peluso, Maria Arnal Skrillex i Arca actuaran al Sónar 2025
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"