Club Entendre-hi + Animals i plantes
Adob casolà per a plantes: tipus i com fer-lo
Les plantes necessiten nutrients i fertilitzants per desenvolupar-se correctament. Per això és important adobar-les, nodrir-les i cuidar-les, ja siguin plantes d’interior o d’exterior.
L’habitual és acudir a un supermercat o una botiga de jardineria especialitzada i adquirir un adob, però un fertilitzant químic pot acabar fent malbé les plantes.
Fertilitzant orgànic
I sempre és molt millor preparar un fertilitzant orgànic perquè les plantes estiguin sanes i ben nodrides.
Teresa del Río, experta en ecofisiologia vegetal i doctora en Biologia, explica les claus per fer un compostador, que no deixa de ser un recipient per transformar residus orgànics en compost –l’hummus obtingut per la descomposició bioquímica dels residus orgànics–. Per fer un compostador, el millor és agafar unes fustes i situar-les a manera de tanca «en jardí o en zona oberta, perquè necessita aireig. Tampoc pot estar en contacte directe amb el terra, sempre hi ha d’haver una capa per a una millor accessibilitat al compost de la zona de baix, que és on es va generant», explica.
«És molt important tirar-hi matèria orgànica, perquè la finalitat és aconseguir un adob per a les plantes al més natural possible», explica. Però matisa que «no s’hi pot tirar qualsevol cosa orgànica», i assenyala que les llavors, «ja siguin herbàcies del jardí, fruites o mongetes» no són bones «perquè poden germinar».
Hi ha almenys cinc adobs que pots fer a casa sense gaires complicacions i de forma barata:
Cafè i/o te
És potser el més comú i estès. Els pòsits de les dues infusions serveixen per adobar les plantes. El cafè és un bon fertilitzant natural que t’ajudarà a oxigenar el terra del jardí gràcies a la quantitat de nitrogen que conté. I el mateix passa amb el te i la teïna que conté. Per preparar els dos fertilitzants, n’hi ha prou d’anar recollint els residus (en el cas del te, si és en bossa, treure-l’hi) i guardar-los en una bossa. És molt important que tant el cafè com el te estiguin secs abans d’afegir-los al compost de la terra, ja que la humitat podria podrir-los. Com amb qualsevol compost, convé remoure la terra abans d’abocar-lo perquè quedi bé barrejat.
Amb fems
No és el fertilitzant més agradable de fer i aplicar, però sí que és un dels més efectius. Si tens animals com gallines, conills o cabres o bé mascotes –gossos o gats–, en pots utilitzar els excrements per enriquir el terra de les teves plantes, perquè els seus rebutjos orgànics tenen un alt contingut en nitrogen. Això sí, no has d’afegir directament l’excrement sobre la base de la planta, sinó compostar-lo abans d’utilitzar-lo.
Amb farina
Un dels fertilitzants casolans més efectius es prepara amb farina, calç agrícola comuna i calç dolomita –que s’utilitza per corregir l’acidesa del terra–. La calç agrícola i la calç dolomita es poden adquirir en botigues de jardineria o vivers especialitzats. Per fer la barreja, s’utilitzen quatre parts de farina amb mitja de calç agrícola i una altra mitja de calç dolomita. N’hi ha prou de posar-lo a la terra fèrtil una vegada a l’any, millor després de la sembra. Després de barrejar-lo bé amb la terra, es rega l’hummus. Per aconseguir un efecte més gran de l’adob orgànic s’hi pot afegir una part de farina d’os o una part de farina d’alga.
Closques d’ou
Les closques d’ou tenen un doble benefici per a les plantes: s’utilitzen com a fertilitzant o com a repel·lent. Si es tritura i pica, es pot empolvorar sobre la base de la planta. Si es posa en trossos o peces a la base de les plantes, crea una mena de barrera que impedeix que cargols, llimacs i erugues s’hi acostin, ja que es punxen amb els fragments.
Amb gespa
L’herba del jardí o gespa és molt rica en nitrogen, per la qual cosa s’acaba convertint en un bon fertilitzant natural quan es composta. Es pot posar la gespa directament de la tallagespa o podadora, i ni tan sols se n’han de porgar les males herbes, perquè no fa falta. S’hi afegeix una mica d’aigua i es deixa macerar la barreja uns dos dies. Es pot afegir directament o bullir el compost i aplicar el líquid resultant sobre la base de les plantes.
Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO
Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí t’explicarem tot el relacionat amb les teves mascotes i com treure el màxim profit de les teves plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos explicant les vostres inquietuds o compartint les vostres experiències.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern