Club d’Estil d’EL PERIÓDICO
Maquillatge i cosmètics: ¿com saber-ne la data de caducitat i com allargar la seva vida útil?
El PAO n’és un indicador molt útil, però també cal tenir en compte la data de creació del producte i altres factors, com una adequada conservació i manipulació
Diccionari de l’A a la Z amb els ingredients cosmètics més efectius
Els teus cosmètics i el teu maquillatge no són eterns: «neixen», els utilitzes i «moren». Tenen data de caducitat, és a dir, deixen de rendir òptimament en l’ús per al qual van ser creats. Depèn de nosaltres arribar fins a la data assenyalada a l’envàs o que el producte es deteriori abans. Però detectar que un cosmètic està caducat no sempre és fàcil, tot i que és molt important, perquè un ús «fora de data» no només anul·la l’acció cosmètica, sinó que pot tenir efectes negatius sobre la pell generant irritacions i al·lèrgies. I tan important és controlar la data de caducitat com conèixer els trucs per estendre la vida útil de les nostres ombres, colorets i cremes (com detallem al final d’aquest article).
El PAO, la millor pista
La caducitat depèn de variables com la seva formulació, el tipus d’envàs, l’estabilitat en diferents circumstàncies, com l’utilitzi el consumidor... I és que, igual que els medicaments, els cosmètics també es deterioren, per això estan obligats a indicar la caducitat en el seu etiquetatge. La norma bàsica que els regula és el RD 1559/1997, de 17 d’octubre.
Entretots
Tot i que com a mitjana se solen tenir els 12 mesos com a referència, cal fixar-se en el que diu l’envàs, sobretot al PAO (‘period after opening’, per les seves sigles en anglès), representat per una M i un número que indica els mesos que dura el producte en condicions òptimes un cop és obert. Important: si no diu res és que té una caducitat superior als tres anys.
El PAO no s’ha de confondre amb la data de caducitat. El primer indica el període durant el qual es pot utilitzar el producte sense riscos un cop s’ha obert i el segon marca el moment a partir del qual un cosmètic o maquillatge no s’hauria d’utilitzar.
Calculadores ‘online’
Però siguem sincers: a la pràctica, ¿qui anota el moment en què comencem a posar-nos una crema o un rímel? ¿I què passa amb aquests pots que guardem sense obrir a les lleixes del lavabo, dels quals és important saber la data de fabricació? Afortunadament, aquesta informació la podem saber en qualsevol moment gràcies al ‘batch code’, un codi serigrafiat que porten tots els cosmètics a l’envàs i que indiquen el país i la data de fabricació. Per accedir a aquesta informació cal recórrer a calculadores ‘online’ com www.checkcosmetic.net o cosmeticswizard.net
Les dates de caducitat s’han de prendre molt seriosament i, si un producte està caducat, hem de retirar-lo, tot i que no se sol fer amb els cosmètics. Cal canviar aquest costum. Els tractaments facials caducats, per exemple, ja no poden assegurar les seves propietats hidratants o nutritives. A més, si es modifica el pH o canvia l’estabilitat de la fórmula, pot provocar irritacions i petites alteracions en la pell, asseguren els experts.
Els cosmètics i maquillatges més perillosos quan ja han caducat són aquells que s’utilitzen en zones pròximes a les mucoses perquè van directes al sistema digestiu: parlem del contorn d’ulls, llavis i les zones que els envolten.
Una taula orientativa
El factor principal que determina la vida d’un cosmètic són els actius i excipients que inclogui. Els més sensibles són els que porten àcids en la formulació, ja que corren el risc de rovellar-se o ser fotosensibles. Com més ingredients aquosos i oliosos tingui un cosmètic, menys temps de vida tindrà perquè aquests components es deterioren amb el temps. Com que els productes en pols no tenen aquests ingredients, la seva vida útil és més llarga.
De manera orientativa, les cremes hidratants solen durar entre 12 i 30 mesos, les bases de maquillatge aproximadament un any, les ombres d’ulls es poden conservar fins a 36 mesos i els pintallavis entre 12 i més de 30 mesos. Però aquí va una galeria més detallada
‘Tips’ per allargar la vida útil
A més de tenir controlat el PAO i la data de caducitat, cal guardar cosmètics i productes de maquillatge en llocs sense canvis bruscos de temperatura i sobretot sense excés de calor o d’humitat (el lavabo hauria de ser l’últim lloc per guardar els productes facials, a menys que tinguem un armari que els aïlli eficaçment); tampoc els ha de tocar la llum directa i, per descomptat, s’han de tancar bé cada vegada que s’utilitzen. També és important rentar-se les mans abans de manipular-los.
A més d’aquestes normes bàsiques, aquests són alguns consells extra per augmentar la vida del maquillatge i les cremes:
✅ Aprofitar al màxim el rímel:
Si la màscara de pestanyes comença a espessir-se però encara no la vols llençar, pots submergir-la en una tassa amb aigua ben calenta. D’aquesta manera el contingut s’estovarà i pots allargar el seu ús. També pots aconseguir la seva textura original afegint-hi unes gotes d’oli d’oliva o d’ametlles.
✅ Reparar una ombra trencada:
Si s’ha quarterat una ombra o coloret en pols compacte, aboca unes gotes d’alcohol sobre el producte i barreja’l fins obtenir una textura homogènia. Després ajunta’n les vores i espera que s’eixugui.
✅ Evitar ruptures:
Es poden prevenir accidents amb les ombres d’ulls o pols compactes quan cauen col·locant un disc de cotó a dins per crear una mena d’«airbag» protector.
✅ Arreglar un pintallavis:
Si se t’ha trencat el llapis labial, no el llancis, té solució. Posa les parts trencades en bossetes separades al congelador durant 10 minuts per endurir el carmí. Després, amb un encenedor, dona-li calor a la base del pintallavis fins que s’estovi, després enganxa el tros trencat a sobre, fes pressió i torna a escalfar la unió amb l’encenedor.
✅ Beneïda nevera:
Durant els mesos d’estiu és molt recomanable guardar els productes de maquillatge a la nevera, així les seves propietats es preservaran intactes.
✅ Allargar la vida del pintaungles:
L’esmalt d’ungles durarà més temps intacte si abans d’aplicar-lo et poses una fina capa de vinagre. En el cas que el pintaungles s’hagi espessit, pots recórrer a unes gotes d’acetona (o bé aigua oxigenada o alcohol). Afegeix-los al producte i agita l’envàs.
✅ Fins a l’última gota de maquillatge:
Si vols allargar la durada del fluid de maquillatge, pots barrejar amb una petita quantitat d’humectant i protector solar.
Notícies relacionades✅ Reviure el llapis que no pinta:
De vegades els llàpissos d’ulls o perfiladors deixen de pintar bé. Es pot solucionar escalfant la punta uns segons amb un encenedor.
Club d’Estil d’EL PERIÓDICO
Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí t’explicarem què és l’últim del que es parla al carrer i a les xarxes socials i et donarem trucs perquè no se t’escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos explicant les vostres inquietuds o compartint les vostres experiències.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.