Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO
¿Com i quan és el moment de parlar de sexe amb els teus fills?
Evitar els eufemismes i utilitzar un llenguatge clar i senzill és bàsic per oferir una educació afectivosexual a casa al més aviat possible
L’educació afectivosexual segueix sent una assignatura pendent no només a les escoles (tot i que la nova llei almenys l’esmenta), sinó també a les llars. Als pares i a les mares ens envaeix el temor, la vergonya, la incomoditat i fins i tot la mandra. Avui, en el Club d’Educació i Criança, et donem unes pautes perquè parles de sexe amb els teus fills i filles. Amb naturalitat, sense tabús i, sobretot, fugint de sermons transcendentals. La psicòloga, sexòloga i terapeuta de parella Mamen Jiménez, mare de dos nens, responsable del blog www.lapsicomami.com i autora del divertit i molt recomanable manual per a pares ‘Yo te lo explico’ (Oberon), ens dona pistes sobre com i quan fer-ho.
¿Per què se n’ha de parlar?
Perquè sí. Perquè és la teva responsabilitat. Perquè són els teus fills. «Els nens i nenes tenen curiositat. Respondre a les seves preguntes els demostra que poden acudir a nosaltres. A més, si no els ho expliques tu, ho farà algú altre. La informació els arribarà per la tele, per internet o per altres joves», explica l’especialista, que insisteix que la informació és protecció. Una altra raó fonamental és que, si no es parla de sexualitat a casa, es transmet la idea que és una cosa dolenta i secreta.
El primer pas
Als progenitors més vergonyosos, Jiménez els convida a fer un primer pas assumint el vocabulari i evitant els eufemismes. Ni parrús ni cueta. La vulva es diu vulva i el penis, penis.
Deixa que es toqui
La sexualitat en els nens no és eròtica. Els nadons es toquen els genitals, igual que fan amb les mans. S’estan descobrint el cos. Dels 2 als 5 anys, Jiménez insta els pares que aprofitin per parlar de conceptes com la intimitat i el respecte als altres. «Han de saber que ningú pot tocar el seu cos si no ho volen», per això és tan important que no els obliguem a fer petons, com vam dir la setmana passada al Club d’Educació i Criança. «No riguis ni el renyis quan es toqui. El que sí que pots fer és dir-li que ho faci a soles, en la intimitat.» L’objectiu, com recorda la divulgadora, és que el nen o la nena vagi observant un ambient de confiança a casa.
¿Com l’hi explico?
«Contesta sempre a les seves preguntes. Si no ho saps, reconeix la teva ignorància i acordeu buscar la informació. Utilitza un llenguatge clar, senzill, directe i adaptat a la seva edat», assegura l’autora de ‘Yo te lo explico’, que insisteix en la importància de no entrar en tots els detalls i de no oblidar-se d’una cosa fonamental en la criança: l’humor. Jiménez recorda que la sexualitat és present des que naixem (tots som éssers sexuats) i que no es tracta que un dia es produeixi ‘La Xerrada’ (en majúscules), sinó que se’n parli moltes vegades. «Això és educar en general, i en l’àmbit afectiu i sexual en particular», recalca. «Això va de parlar i escoltar. Cal escoltar activament: atén quan et parla, mira’l als ulls i assenteix amb el cap».
¿I si no em pregunta res?
Jiménez destaca que, en aquest cas, has de treure tu el tema. «¿Esperaries que et preguntés com es creua un carrer per explicar-li com funcionen els semàfors?».
La regla
A casa es parla de la regla, sí. A les filles i als fills. ¿Quan? Quan vulguis. Pots aprofitar qualsevol compra al súper per passar pel passadís de les compreses i aprofitar l’oportunitat. Entre els 8-9 i els 16 anys apareix la primera regla, però «recorda a la teva filla que encara no és una dona. Simplement és una persona fèrtil, però no una dona. Explica-li què és la menstruació, com funciona el cicle i els canvis que pot experimentar», recomana la psicòloga.
Pol·lucions nocturnes
Això va amb ells, però és un altre tema que s’ha d’explicar als fills i a les filles. «Explica’ls que l’erecció és quan el penis es posa rígid perquè ‘s’omple’ de sang. Passa des que són petits. Entre els 10 i 16 anys, els genitals masculins comencen a fabricar espermatozoides i semen. De vegades s’expulsa de manera involuntària a la nit. No passa res. Es neteja la roba i ja està», conclou la terapeuta.
Club d’Educació i Criança
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia