En comunitat

‘Bullying’ a l’aula: «No entenia per què ell havia de quedar-se a casa quan no havia fet res»

El fill de M.C. va rebre diversos missatges despectius i amenaces en un institut. Una sentència eximeix el personal del centre a ja que s’entén que va fer tot el possible per ajudar el menor.

‘Bullying’ a l’aula: «No entenia per què ell havia de quedar-se a casa quan no havia fet res»

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

M .C. ja no pot més. Necessita canviar de ciutat i començar de zero. El seu fill, que anomenarem Eric, de 16 anys, va patir ‘bullying’ en un institut de Barberà del Vallès durant diversos anys. Va canviar de centre educatiu, però ara no pot sortir sol al carrer, té por. Una sentència del Jutjat del Contenciós administratiu número 17 de Barcelona, no obstant, eximeix de tota responsabilitat penal els demandats: l’institut i la Generalitat. «Contra aquesta sentència no hi ha recurs». Aquesta frase, recollida en la decisió, amb data 22 d’abril del 2022, ha enfonsat la família, que ja no sap on acudir. Per això han escrit una carta a Entre Tots. «Només em queda el dret a la rebequeria i donar a conèixer la nostra història. No tinc prou diners per contractar un bon advocat i continuar lluitant», explica a aquest diari M.C., de 46 anys. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Els pares de l’Eric, que tenia diagnosticat TEIA i TDAH, van escollir aquest centre educatiu de titularitat pública perquè els van assegurar que el seu fill estaria acompanyat per psicòlegs i educadors especialitzats, però al cap de poc temps va començar un malson que encara els persegueix. Un grup de companys de classe van començar a ridiculitzar-lo, fins i tot van compartir vídeos a les xarxes socials en què era objecte de burla. Al grup de Whatsapp que tenien per comentar les tasques i altres qüestions escolars l’insultaven, repetidament. Van arribar a lligar-lo a una cadira i pegar-li, assegura la seva mare. Com a conseqüència d’aquestes accions va desenvolupar un trastorn de conducta, assegura la mare. «Vaig enviar diversos escrits a l’escola i a l’EAP (equip d’atenció primària), però mai vaig obtenir resposta. Vaig posar denúncia als Mossos, vaig aportar proves, i van parlar amb aquests nois i els seus pares, però tampoc hi podien fer res més. Al ser menors eren inimputables», recorda M.C., que al final va optar per deixar el seu fill a casa durant dos mesos. Serveis socials i una psicòloga, assegura, li van recomanar apartar-lo «mentre no se solucionés el problema». 

En lloc de millorar, la situació va empitjorar. La denúncia va revoltar els seus presumptes assetjadors. Va rebre amenaces de mort i va intentar treure’s la vida en almenys tres ocasions. L’Eric treia tota la seva frustració a casa, rememora la seva mare. Fins aleshores havia sigut un noi relativament tranquil, que treia bones notes, sobretot en matemàtiques i informàtica, un detall que també generava recels entre alguns companys, segons la versió de la seva mare. «Durant aquells dos mesos a casa donava cops de puny a les parets, tenia molta ràbia acumulada. No entenia per què ell havia de quedar-se a casa quan no havia fet res –continua M.C.–, per què els seus assetjadors podien fer vida normal i ell no, ni anar a classe, ni sortir d’excursió».

Sense retret penal

La sentència recull que el menor va ser objecte de «rebuig» per part del grup escolar a què pertanyia, que es va traduir en «un cert assetjament, missatges despectius, amenaces i negatives a participar en jocs». Amb tot, la mateixa sentència determina que no són capaços «de detectar fets que resultin tan greus o extraordinaris per merèixer un retret penal, o la consideració de l’existència d’una situació d’assetjament en el terme jurídic de la paraula». En altres paraules, el jutge considera que va ser una situació de conflicte «que se situa en un nivell inferior al de l’assetjament».

Notícies relacionades

El mateix escrit enumera diversos informes i inspeccions entre el 2019 i el 2021, per la qual cosa el jutge entén que l’administració educativa va fer tot el que va poder per ajudar el menor. En tot cas, sí que retreu al centre escolar que no informés la mare, que es va adreçar en múltiples ocasions al personal docent sense rebre resposta ni explicacions.

L’advocat d’ofici que va defensar els interessos del menor sol·licitava 30.000 euros pels danys ocasionats. Als demandants, tot i que travessen una situació econòmica delicada, ja que ella té una «invalidesa absoluta» que li impedeix treballar des de fa uns cinc anys, els diners no els importen. M.C. té pensat anar-se’n amb el seu fill a Madrid i deixar aquests quatre anys enrere, però seria molt més senzill amb una altra decisió judicial. Sent que s’està cometent una gran injustícia i sosté que la direcció de l’institut va poder fer molt més per protegir el menor. «Em sento abatuda i desmoralitzada, però tant de bo la meva història serveixi d’alguna cosa», postil·la.