Verificat

De Twitter al Congrés: la història de la notícia falsa sobre el Mundial de Qatar

De Twitter al Congrés: la història de la notícia falsa sobre el Mundial de Qatar

EFE/EPA/NOUSHAD THEKKAYIL

6
Es llegeix en minuts
Verificat
Verificat

Verificat és una plataforma de fact-checking sense ànim de lucre a Catalunya. Ens dediquem a verificar el discurs polític i el contingut que circula a les xarxes i a l'educació per al consum crític de la informació.

ver +

Cap portaveu del Mundial de Qatar 2022 ha dit que qui ensenyi la bandera LGTBI serà condemnat a una pena d’entre set i onze anys de presó, com es va viralitzar la setmana passada arreu del món. Tant mitjans de comunicació com responsables polítics se’n van fer ressò. Però no hi ha rastre que cap portaveu de l’organització de la Copa del Món de Futbol masculí que se celebrarà al país de l’Orient Mitjà aquest any hagi afirmat una cosa similar. 

«Ahir (per dilluns passat, 27 de juny) vam tenir la manifestació del portaveu del Mundial de Qatar dient que qualsevol persona que exhibís una bandera de l’arc de Sant Martí seria arrestada perquè és il·legal al seu país», va dir Íñigo Errejón, diputat de Més País, en una roda de premsa al Congrés dels Diputats. En resposta a les suposades paraules del portaveu del campionat, va proposar que «la selecció espanyola vestís, tot i que només fos en el primer partit de forma simbòlica, els colors de l’arc de Sant Martí demostrant que a Espanya sí que es defensa la llibertat».

Malgrat que no hi ha proves que cap portaveu qatarià hagi dit una cosa similar, el vídeo de la compareixença d’Errejón compartit pel mateix diputat a Twitter ha arribat a més de 310.000 reproduccions a la xarxa social. El departament de premsa de l’ambaixada de Qatar a Madrid, per la seva banda, ha confirmat a Verificat que cap representant del mundial ha dit una cosa així i assegura que la cita en qüestió és falsa. A més, afegeix que no hi haurà cap problema que els aficionats ensenyin la bandera arc de Sant Martí durant els partits.

L’escenari perquè aquestes declaracions es fessin virals era perfecte: un missatge que indigna la majoria de les persones, publicat el mes de l’Orgull i relacionat amb un torneig envoltat de polèmica i un país que vulnera els drets del col·lectiu LGTBI. Aquest context és el que ha fet possible que la notícia falsa sobre el Mundial de Qatar hagi passat d’un tuit publicat en àrab fins a la mateixa sala de premsa del Congrés dels Diputats.

Milers de retuits en diversos idiomes

L’equip de Més País va llegir les declaracions en un tuit del programa esportiu ‘Radioestadio’ d’Onda Cero i en un article publicat al diari ‘El Mundo’,explica a Verificat Héctor Tejero, coordinador polític de la formació. Les paraules del portaveu del mundial mai han existit, però Tejero insisteix que, «fins i tot encara que aquestes declaracions no siguin certes, per a nosaltres la proposta continua sent vàlida perquè Qatar és, efectivament, un Estat homòfob». 

Els casos de ‘Radioestadio’ i ‘El Mundo’ als quals fa referència el membre de Més País no són els únics. Aquell mateix dimarts, es van poder llegir titulars similars a les pàgines web d’Antena 3, ‘La Razón’, ‘El Plural’ i ’El HuffPost’, entre altres mitjans de comunicació. Alguns van continuar tuitejant o publicant notícies partint d’unes declaracions que mai van existir i de les quals no hi ha constància fins i tot després que Maldita.es ho desmentís. 

Un fil de Twitter publicat per Marc Owen Jones, professor assistent d’Estudis de l’Orient Mitjà a la Universitat Hamad Bin Khalifa (Qatar), confirma que aquesta desinformació ha aconseguit un abast global. No només s’ha difós des de Twitter cap a altres xarxes socials, com Facebook, sinó també en diferents llengües, sobretot en anglès, àrab i espanyol. 

En el cas concret d’Espanya, tot apunta que la notícia falsa es va començar a difondre dilluns 27 de juny també a Twitter, segons l’anàlisi de Mariluz Congosto, doctora en Telemàtica per la Universitat Carles III. Aquell mateix dia, no va trigar a saltar des dels comptes d’alguns usuaris fins als perfils de mitjans de comunicació i, precisament, «Radioestadio’ és el primer mitjà que reprodueix la notícia», explica Congosto. A partir d’allà, va arribar fins a l’entorn de Més País cap a les cinc de la tarda i a les vuit va passar a difondre’s entre perfils d’activistes LGTBI.

L’origen de la confusió

La referència més antiga que hem trobat a les suposades declaracions de Hassan Al Thawadi, secretari general del Comitè Suprem d’Organització i Llegat del Mundial, és un tuit en àrab amb més de 31.000 m’agrada publicat el 21 de juny, diversos dies abans que la notícia falsa saltés a l’agenda mediàtica i política espanyola. Abans d’arribar a Espanya, la notícia falsa va tenir el seu impacte més gran a Twitter a través d’un tuit en anglès del 25 de juny que va arribar fins als 19.000 retuits i els 42.000 m’agrada compartit per un compte que ha sigut suspès. Aquest és el mateix tuit que Eduardo Rubiño, diputat de Més Madrid a l’Assemblea de Madrid, va retuitejar el dia 27 de juny alhora que es preguntava «¿Quantes empreses i autoritats súper LGTBIfriendly que ara ens donaran copets en l’orgull han permès que se celebri un mundial en aquestes condicions?». 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El perfil que va difondre les declaracions en anglès bàsicament es va limitar a reproduir uns dies més tard les mateixes paraules del tuit en àrab que hem identificat com l’origen de la notícia falsa. «Qui aixequi la bandera del [símbol de la bandera LGTBI] en el Mundial serà empresonat de 7 a 10 anys, una posició honorable de l’Estat de Qatar», afirmava el primer tuit. En la fotografia que acompanya el tuit apareix Al Thawadi, però no en una imatge recent, sinó en una intervenció en el 72è Congrés de la FIFA celebrat a Doha el 31 de març, com es pot veure en aquesta notícia de Sky Sports

L’usuari que va compartir en àrab les suposades declaracions va tuitejar l’endemà que «la notícia és del diari ‘Daily Star’» i en un altre tuit va adjuntar també una captura de pantalla del suposat titular. Tanmateix, el mitjà anglès no feia referència en cap moment que hi hagi d’haver penes de presó per als que mostrin la bandera arc de Sant Martí a la Copa del Món de Qatar. Tot apunta, per tant, que es tracta d’una notícia falsa creada per aquest perfil de Twitter que ha viatjat des de la xarxa social fins al Congrés dels Diputats.

Les banderes sí que podrien ser requisades

Si bé aquestes declaracions no van existir, la llei qatariana (article 296 del seu Codi Penal) tipifica les relacions homosexuals entre homes com un delicte que pot ser castigat amb fins a tres anys de presó. L’ONG Freedom House també ha denunciat en el seu informe més recent sobre Qatar que les persones LGTB d’aquest país de l’Orient Mitjà pateixen una discriminació tant legal com social. 

Notícies relacionades

No obstant, la directora de la Divisió de Responsabilitat Social i Educació de la FIFA, Joyce Cook, va assegurar a ‘The Associated Press’ ja el 2020 que tant les banderes com les samarretes arcs de Sant Martí «seran benvingudes» als estadis del mundial. Per la seva banda, Nasser Al-Khater, director executiu de Qatar 2022, també va declarar a l’agència nord-americana que «respecte a les banderes de l’arc de Sant Martí als estadis, la FIFA té les seves pròpies directrius» i, fossin les que fossin, les respectarien.

Les banderes, tanmateix, sí que podrien ser requisades, segons va explicar Abdulaziz Abdullah Al Ansari, un alt funcionari encarregat de la seguretat del campionat, a ‘The Associated Press’. «Si [un aficionat] alça la bandera de l’arc de Sant Martí i jo l’hi trec, no és perquè realment vulgui, de veritat, agafar-la, per insultar-lo, sinó per  protegir-lo», va declarar. A l’Ansari va afegir que no pot «garantir el comportament de tot el món» i, abans que una altra persona pugui agredir qui ensenyi la bandera, ell optarà per dir-li que no hi ha necessitat de mostrar-la.