Entendre + les relacions i la sexualitat

L’estiu i el semàfor sexe-afectiu

L’estiu i el semàfor sexe-afectiu

everton vila |unsplash

4
Es llegeix en minuts
Elena Crespi Asensio
Elena Crespi Asensio

Psicòloga especialitzada en sexualitat.

ver +

No tothom fa vacances a l’estiu, soc conscient d’això. Però sembla que (amb o sense vacances) l’actitud canvia una mica. ¿Què et sembla si parlo d’actitud estiuenca? L’actitud estiuenca té a veure amb aquestes ganes de prendre’s les coses amb una mica de calma i cuidar una mica l’espai fora de la feina.

Deixa’m fer un aclariment, abans de continuar: dic tot això perquè sembla que durant l’any una de les coses que tenim al cap, principalment, és la feina (i això és fruit de la societat consumista i capitalista). És per això que hem de buscar pauses o actituds que ens ajudin a desconnectar una mica de l’entorn laboral però, realment, el que necessitaríem és un canvi en la manera en què entenem les coses, ¿no creus? ¿T’imagines una societat en la qual, realment, posem la vida en el centre? ¿On tothom tingui tots els drets garantits? Sí, sé que costa imaginar-la, però és en una societat així on podem pensar a disfrutar de moltes més possibilitats i no només estancar-nos en la feina (qui en tingui, per descomptat).

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Un dels espais que queda molt afectat per aquest entorn que posa en el centre el consum en lloc de la vida és la nostra esfera sexe-afectiva. I a l’estiu, quan algunes persones disposen d’una mica més de temps per descansar, les nostres relacions poden millorar (tot i que també existeix el risc que empitjorin si no t’entens amb l’altra persona). Permet-me que avui posi el focus en aquelles relacions que tenen possibilitats i ganes d’estar millor i volen aprofitar aquesta actitud estiuenca per dedicar-se una mica de temps.

Una vegada un amic meu em va dir que una societat que posa recursos i deixa espai a la cultura és una societat rica (i no estic parlant de diners). Jo hi afegeixo que una societat que posa en el centre les nostres relacions i, entre aquestes, les nostres relacions sexe-afectives, és també una societat rica. I, ara mateix, això no està passant. Deixa’m fer-te unes quantes preguntes perquè puguis valorar com estan la teva relació de parella i els teus vincles:

• ¿Tens temps de qualitat per dedicar-lo a la persona amb qui et relaciones sexe-afectivament?

• ¿Tens temps de qualitat per dedicar-te’l a tu?

• Si poguessis, ¿què t’agradaria fer per gaudir més de la teva sexualitat compartida? ¿I de la individual?

Pensa que quan parlo de sexualitat no estic parlant, exclusivament, de relacions sexuals, i molt menys, de quantitats. Estic parlant de cuidar la salut sexual. I parlo, també, d’afecte, perquè hi ha qui sent atracció sexual, romàntica, intel·lectual i no sempre existeix excitació sexual.

Ara que tenim present tot el que he explicat fins ara, m’agradaria que et preguntessis si l’època de l’estiu o de les vacances (si en tens) és un període que et permet cuidar més dels teus vincles i/o de la teva parella. ¿I sents que l’altra o altres persones et cuiden a tu?

Vull fer-te una proposta perquè et dediquis a prendre consciència de les cures sexe-afectives que pots tenir amb la parella i amb els teus vincles. Abans, deixa’m posar-te en situació:

• Planteja’t si estàs a gust compartint la teva sexe-afectivitat amb qui ho estiguis fent. ¿Estàs bé? ¿T’agrada?

• ¿Et ve de gust dedicar un espai de consciència a cuidar-vos?

• ¿Teniu una bona connexió i comunicació?

Si has respost que sí a les tres preguntes, ¡endavant!

Vull presentar-te el joc del semàfor per fer en parella durant aquest estiu. És un joc que pots aplicar en moltes àrees de la teva vida, però avui et proposaré que li donis un toc afectiu i/o sexual. ¡Vinga!

1. Pensa en aquelles coses que no et vindrien de gust fer amb la teva parella o vincles. Són aquestes coses que, pels motius que sigui, no t’agraden i no vols fer. Fes una llista. Aquestes configuraran la part vermella d’aquest semàfor: el que, ara mateix, no vols fer.

2. Ara pensa en aquelles coses que sí que saps que et venen de gust fer i que tens ganes de compartir amb la teva parella o vincles. El que sí que t’agrada i estàs desitjant que passi. Fes una llista. Aquestes configuraran la part verda d’aquest semàfor: el que, ara mateix, et ve de gust fer.

3. I finalment, fes una llista amb aquelles coses que potser et venen de gust fer però ara mateix no les tens gaire clares, no n’estàs segura. Aquestes configuraran la part taronja d’aquest semàfor: les coses que, ara mateix, no tens gaire clar si et venen de gust, però tampoc les descartes del tot.

Recorda que no estem parlant només de coses de caire sexual, també poden ser intel·lectuals o carinyoses. Tot depèn de com funcionis tu i com funcionis amb els teus vincles.

Notícies relacionades

Ara que ja tens les teves llistes (i les persones amb qui comparteixes aquesta proposta, també), podeu comprovar quines coses ha escrit cadascú, mirar si coincidiu en alguns dels punts de les vostres llistes verdes i decidir què us ve de gust començar a fer primer. Pensa que alguna de les coses que l’altra o altres persones hagin escrit poden donar-te idees per ampliar les teves llistes.

Aquest és un petit joc que us pot donar grans converses i us ajudarà a conèixer molts aspectes de vosaltres i dels altres que potser no sabíeu... ¿Us ve de gust dedicar-li uns minuts?