Entendre-hi + amb la història
Herculà, germana petita de Pompeia | + Història
L’agost de l’any 79 va entrar en erupció el Vesubi i va destruir Pompeia, un dels jaciments arqueològics més visitats del món. Molt a prop, més discret, hi ha el d’Herculà, que tot i passar desapercebut val molt la pena.
Ara fa 1.943 anys es va viure una tragèdia terrible al sud de la península Itàlica. El Vesubi va entrar en erupció i la lava i les cendres van engolir Pompeia. Aquella desgràcia per als seus habitants s’ha convertit en una meravella arqueològica per a nosaltres, que tenim la possibilitat de passejar per una ciutat d'ara fa 20 segles. Ara bé, tot i que per les seves dimensions Pompeia és la més coneguda, no va ser l’únic enclavament sepultat pel volcà. A uns 15 quilòmetres de Pompeia i nou de Nàpols, hi ha Herculà, que també va patir els efectes de l’erupció però que s’ha conservat millor pel tipus de residus que hi van caure.
Com és fàcil de deduir, aquella població que tenia entre 4.000 i 5.000 habitants rebia el seu nom de l’heroi mitològic Hèrcules, que segons les llegendes de l’època s’hauria aturat a l'indret amb els bous de Gerió quan tornava de la península Ibèrica. Però una cosa són els mites i l'altra la realitat. Segons els arqueòlegs l’assentament el van fundar colonitzadors grecs al voltant del 740 aC i allà van viure durant tres segles fins que altres pobles de la península Itàlica, com els etruscs, el van acabar controlant. I així, igual que Pompeia, va acabar sota el domini de Roma.
Va ser durant les èpoques d’August i Claudi que va arribar l’esplendor d’Herculà. Per la seva privilegiada situació a la badia del que ara coneixem com a golf de Nàpols, es convertí en un dels llocs preferits de les famílies riques de Roma que escollien aquella zona per passar els mesos d’estiu. Alguns patricis hi residien tot l’any en luxoses vil·les situades als afores, segurament captivats pel bon clima i la qualitat dels productes conreats a aquelles fèrtils terres. Comparada amb Pompeia era una població tranquil·la, amb poques botigues i tallers, i on segurament la pesca la pesca era una de les principals activitats econòmiques. Un lloc on s'havia de viure fantàsticament bé i que va desaparèixer a l’agost del 79 dC.
Segons els estudis tot va anar molt de pressa. La manca de coneixements de l’època va fer que ningú prestés massa atenció al Vesubi fins el moment de la gran erupció i llavors ja va ser massa tard. Els habitants d’Herculà van fugir en massa cap a la platja i una part va arrecerar-se a uns magatzems que hi havia a tocar de l'aigua. No va servir de res. Primer els gasos tòxics els van asfixiar i després els materials volcànics van cobrir els cadàvers. Entre 15 i 30 metres de cendres, lava i altres restes van colgar-los durant quasi dos mil·lennis fins que el 1982 els arqueòlegs van localitzar 270 esquelets humans dels d'ambdós sexes i diferents edats. Cap os trencat, cap signe de violència. Simplement restes de cossos que havien expirat uns al costat d’altres. És fàcil imaginar-se el pànic i el terror que deurien patir els últims moments de la seva vida, en plena erupció del Vesubi.
L’acumulació de material volcànic va ser tal que la costa es va retirar uns quants metres i va servir de fonament per a una nova ciutat anomenada Resina. I si no hagués estat perquè el 1709 el duc d’Elbeuf va voler fer un pou a la mansió que tenia a les rodalies, potser encara no sabríem de la seva existència, però resulta que aquell aristòcrata tenia la casa just al damunt de l’antic teatre d’Herculà, del que va saquejar columnes, estàtues i alguns marbres.
Notícies relacionadesEls primers intents d’excavació regular van començar el 1738 per iniciativa de Carles de Borbó, rei de les Dues Sicílies. Les prospeccions es van allargar set anys i van començar a treure a la llum aquell impressionant jaciment. Tot i això, aleshores encara no s’aplicaven els mètodes científics per portar a terme una campanya arqueològica amb el rigor de les que es fan ara. A més, els esforços es van centrar en Pompeia, que era un espai més gran, més fàcil d’excavar i sense una ciutat al damunt. No va ser fins a mitjans del segle XIX i la segona meitat del XX que s'hi va treballar a fons fins arribar als límits de l’actual Resina, que als seus fonaments encara amaga una part d’aquella antiga ciutat d’estiueig. Un jaciment que val molt la pena visitar per passejar per uns carrers que semblen aturats en el temps.
Víctimes de la massificació turística
Tant Pompeia com Herculà són elements del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. Això ha permès posar-los en valor però també situar-los al mapa del turisme cultural i ara, sobretot Pompeia, és parada obligatòria per als creueristes que passen per Nàpols. El problema és que això està degradant el jaciment a marxes forçades per culpa de la massificació turística.
Entendre-hi + amb la història
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034