Club d’Estil d’EL PERIÓDICO
6 trucs per evitar l’efecte ‘frizz’ del cabell a l’estiu (i a l’hivern)
Digues adeu a l’encrespament i a la melena rebel amb aquests senzills consells
5 usos del xampú en sec que només coneixen els estilistes
12 mites sobre la cura del cabell que hauries d’oblidar
¿A qui li ve de gust a l’estiu utilitzar l’assecador o la planxa cada vegada que es dona un capbussó a la platja o la piscina? No és una experiència agradable a més de 30 graus, una temperatura molt habitual, per cert, en les últimes setmanes. Però deixar que el cabell s’eixugui a l’aire pot fer que la melena es vegi crespa, esbojarrada, sense ordre ni control. Un retoc amb les mans tampoc serveix gaire. És el temut efecte ‘frizz’, que apareix quan menys l’esperes i afecta tota mena de melenes: llargues, curtes, arrissades, llisses, ondulades...
Hi ha senyals evidents que constaten que estem tenint un mal dia capil·lar: la melena sembla indomable, centenars de pèls rebels fora de lloc; es veu voluminosa i sense forma definida, apagada, sense brillantor i trencadissa... Com si haguessis ficat els dits en un endoll.
Entretots
¿Què és l’efecte ‘frizz’ i per què es produeix?
Es tracta de l’encrespament, l’esponjament i la manifestació d’electricitat estàtica al cabell. La falta d’hidratació –sobretot–, d’àcids grassos essencials i de proteïnes solen tenir-ne la culpa. Però és molt habitual i ens passa diàriament, com expliquen els experts de L’Oréal a la seva pàgina web. «Normalment el cabell es troba en un estat aniònic, és a dir, amb càrrega elèctrica negativa, i això fa que s’enredi. En canvi, quan el cabell és sotmès a alguna mena de fricció, es genera electricitat negativa o estàtica, que es concentra en la fibra capil·lar. Això fa que les fibres capil·lars es repel·lin entre si i això dona lloc al ‘frizz’ o melena rebel.»
Si el cabell és ressec, també s’estarrufa i es trenca amb més facilitat, de manera que s’afavoreix l’encrespament. Les condicions ambientals i el canvi de temps tampoc hi ajuden: la humitat, el vent, la pluja i les baixes temperatures fan malbé la cutícula –la part externa del cabell– i fan que el cabell perdi forma, s’espesseixi i que les puntes es descontrolin.
¿Per què s’agreuja a l’estiu?
Si a tot això li afegim una exposició regular al sol, l’aplicació de tints, sabons amb sulfats, canvis dràstics de temperatures i la calor dels assecadors i les planxes que utilitzem diàriament, estem facilitant que el cabell quedi apagat, sec, deshidratat i sense brillantor, una suma d’enemics que inciten a l’encrespament. En resum, els cabells secs, els cabells amb les cutícules fetes malbé i les melenes arrissades són els primers que pateixen l’efecte ‘frizz’. A més, a l’estiu suem més, i quan el cuir cabellut sua es crea una capa de sal i aigua que és nociva per a la melena, perquè els porus es tapen i el cabell es resseca.
¿Com mantenir-lo a ratlla?
La millor manera d’evitar-lo és, per tant, utilitzar durant tot l’any els productes adequats i seguir una rutina que ajudi a mantenir el cabell hidratat perquè esvegi suau i brillant.
♀️1. Espaia els rentats
1. Espaia els rentatsRentar-se el cabell cada dia impedeix que segregui olis naturals que nodreixen, hidraten i protegeixen la cutícula. Per aquesta raó, els experts aconsellen rentar-lo entre dues i tres vegades per setmana. A qui li costi allargar tant, pot utilitzar un xampú en sec.
♂️2. Renta’l adequadament
Cal aplicar el xampú fent un massatge suau , evitant friccions fortes entre les fibres capil·lars. És preferible utilitzar aigua freda (sobretot en l’última esbandida) o tèbia i evitar la calenta, perquè resseca el cabell. Com explicava als lectors del Club d’Estil d’EL PERIÓDICO la perruquera de les ‘celebrities’ María Baras, la majoria de la gent no es renta bé el cabell, una cosa que aparentment és molt fàcil. «Se sol triar un xampú massa pesat per al tipus de cabell que es té i això acaba generant greix i fins i tot dermatitis, caspa... També hi ha gent que se’n posa massa i després no s’esbandeix bé el cabell».
♀️3. Raspalla poc i amb suavitat
♀️3. Raspalla poc i amb suavitatLa raspallada contribueix a augmentar l’electricitat estàtica del cabell. Es recomana fer-ho poques vegades al dia i amb suavitat, utilitzant pintes i raspalls naturals, de materials reciclats o fins i tot els dits.
♂️ 4. Assecar sí, fregar no
Al sortir de la dutxa, embolica’t el cabell en una tovallola de cotó o microfibra. I molt important: ¡no freguis els cabells al treure-la! Amb aquest gest només s’aconsegueix augmentar l’electricitat estàtica del cabell, de manera que les possibilitats d’encrespament es multipliquen.
♀️5. Protegeix el cabell de la calor
♀️L’ideal és deixar que el cabell s’eixugui a l’aire, ja que la calor directa contribueix a la seva deshidratació. Però, si no pots passar sense assecador ni planxa, no oblidis aplicar-hi abans un protector tèrmic per evitar que s’espatlli i que els cabells es rebel·lin.
♂️6. Utilitza productes especials antiencrespament
Aplica xampús, mascaretes i condicionadors específics ‘antifrizz’ (millor si no porten sulfats ni silicones) per evitar que es ressequi el cabell. Aquests productes ajudaran a segellar bé la cutícula perquè no perdi la hidratació natural i retingui la humitat que necessita. El xampú en sec, a més de permetre allargar el temps entre rentats, també té propietats antiencrespament. El ‘match’ perfecte. Entre les marques més populars, Batiste compta amb una edició específica, De-Frizz, elaborada amb una innovadora fórmula amb extracte de coco que, a més d’eliminar el greix de les arrels i refrescar el cabell, redueix l’encrespament i deixa un cabell suau i llis a l’instant.
Club d’Estil d’EL PERIÓDICO
Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí t’explicarem què és l’últim crit al carrer i a les xarxes socials i et donarem trucs perquè no se t’escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registra't a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.