Club d’Estil d’EL PERIÓDICO
Tatuatge de reparació: ’esborrant’ la urpada del càncer amb tinta xinesa
Parlem amb Mariló Fernández, una de les artistes que participarà el 6 d’octubre en la jornada solidària de la Barcelona Tattoo Expo, en la qual 10 persones podran eliminar les empremtes de les seves mastectomies
L’especialista malaguenya, que fa 20 anys que ajuda pacients oncològics, acaba de viure ella mateixa una cirurgia mamària preventiva
Tatuats per amor a l’art: els sis estils de tatuatges que més triomfen
Com has de cuidar els teus tatuatges al sol: cinc consells d’experta
Es busquen 10 persones que hagin tingut una mastectomia. Dones i homes que el càncer de mama els hagi deixat una cicatriu al pit. Pacients que vulguin girar full, amb el millor dels colofons: un tatuatge artístic de restauració. El tatuatge no és només una de les tendències de moda urbana més importants d’aquest segle, també pot servir per tornar a mirar-se un al mirall, lluir un escot, prendre el sol... I això no és poc. Aquest mes se celebra l’Octubre Rosa, declarat així per l’OMS per sensibilitzar sobre aquesta mena de càncer, per augmentar l’atenció i el suport a la detecció precoç i el tractament d’aquesta malaltia. I és també la data en què la Barcelona Tattoo Expo, una de les convencions més importants sobre tatuatge que hi ha a Europa, fa 25 anys. Una xifra rodona que aquest any es vol celebrar amb una jornada especial i solidària amb pacients que han passat per una mastectomia.
«Es donarà prioritat a persones en risc de vulnerabilitat social i/o econòmica», explica Laura Cubero, organitzadora del certamen, que obrirà les portes a Montjuïc (pavelló 8 de Fira de Barcelona ), del 7 al 9 d’octubre. Un dia abans, tres mestres del tatuatge realista repararan arèoles i cicatrius. «Serà meravellós poder ajudar pacients que hagin passat per aquesta experiència i que no tinguin mitjans per pagar-se aquest servei, i també servirà per donar a conèixer aquesta tècnica, la del tatuatge artístic de reparació, encara bastant desconeguda per pacients i cirurgians, però amb uns resultats increïbles, millors fins i tot que els que ofereix la micropigmentació», assegura Cubero. Els interessats, explica, només han de contactar a través d’Instagram amb la Barcelona Tattoo Expo.
Pionera andalusa
Una de les artistes que estarà tatuant aquest dia seràMariló Fernández(Málaga, 1975), de l’estudi Tattoo Stone. Va ser la primera dona professional del tatuatge que hi va haver a Andalusia, i una de les primeres de tot Espanya. Es taca amb tinta xinesa des del 1997. «M’he vist en convencions sent l’única dona, els meus companys em feien el buit. Llavors hi era també Laura Juan, de Madrid, que jo recordi, i poc més», explica. «El 2003, una amiga que havia tingut càncer de mama, em va demanar que la tatués, i així vaig començar en això. Després va ser el boca-orella, i cada vegada em venia més gent de totes les ciutats», afegeix l’artista, especialista també en tatuatge realista, color, ‘cover up’ (tapar tattoos) i maquillatge permanent. En artístic de reparació, a més de les mastectomies, també arregla les seqüeles de tota mena de cirurgies, i també cremades «lletges».
«Per a la majoria de casos es demana el consentiment del metge, verbal o escrit, sobretot quan són pacients oncològics»
«El 2013, quan vam constituir la Unió Nacional de Tatuadors i Aplicadors de pírcings Professionals (UNTAP), i amb el suport de la convenció de Barcelona, em vaig llançar amb el projecte, per ensenyar a altres tatuadors aquesta tècnica en diferents seminaris», explica l’especialista, que no dubta a consultar metges i cirurgians quan encara li ve un dubte sobre una pell massa vascularitzada o a la qual li falta molt de teixit. De tota manera, aclareix, «per a la majoria de casos es demana el consentiment del metge, verbal o escrit, sobretot en tema oncològic. En última instància són ells els que saben quin tractament ha seguit el pacient i quina medicació ha portat».
Acudir a professionals
Per això la importància de buscar sempre un professional, que estigui donat d’alta segons la normativa vigent en cada autonomia, i que tingui anys d’experiència. «A mi m’han arribat mames tatuades per il·legals, destrossades... A la piràmide de la formació d’un tatuador, a la punta de dalt hi ha el tatuatge de reparació, perquè per fer-lo es necessiten totes les altres habilitats: traçar línies, fer farcits, ombrejos, dibuix artístic... Has de tenir una tècnica molt natural, i s’ha d’anar amb compte perquè poden ser persones amb afectacions en el sistema limfàtic i una infecció en aquests casos pot desencadenar problemes molt més greus que en una pell normal», comenta.
Fora d’això, detalla, «s’utilitzen les mateixes eines i les mateixes tintes».
«Si té una cicatriu lletjota, la dissimulo amb un dibuix. Es tracta d’enganyar la vista, de fer un ‘trompe-l’oeil’»
Enganyar amb un ‘trompe-l’oeil’
El tatuatge artístic de reparació requereix esperar un temps. «Mínim sis mesos, i fins a dos anys. S’ha de valorar si la cicatriu ja està curada o si encara continua el procés de curació», diu la Mariló, que abans de posar fil a l’agulla, s'agafa el seu temps. «Les pacients solen arribar nervioses. És una cosa molt important. Jo els dibuixo l’arèola completa. Si ve amb una, copio l’altra, i si ve sense res, les dibuixo totes dues. Solc pintar les dues, perquè amb el temps la tinta varia de color, i així es veuran iguals. Moltes vegades, com a detall, si té una cicatriu lletjota, la dissimulo amb un dibuix. Un ocell, una flor, una parra... m’han demanat de tot. Es tracta d’enganyar la vista, fer un ‘trompe-l’oeil’».
Explica l’artista malaguenya que la diferència amb la micropigmentació és, bàsicament, la profunditat de la pell a la qual es treballa. «En el tatuatge aprofundim més per sota de la làmina basal, que és on es regenera la pell, i en la micropigmentació s’hi treballa per sobre. De manera que a mesura que va regenerant la pell aquest pigment es va dissolent i desapareix amb el temps». En resum, la reparació amb tatuatge dura més.
«No puc dir que siguin els meus treballs més impressionants, artísticament parlant, però sens dubte són els més gratificants. Quan es miren al mirall i comencen a plorar jo tampoc puc contenir-me», diu.
Des de l’altre costat
Notícies relacionadesIronies del destí, la Mariló ha conegut aquest estiu què és ser a l’altre costat, ser ella la malalta. La seva mare i la seva tia van morir de càncer de mama i a ella li van detectar més del 60% de probabilitats de patir-lo. «No m’ho vaig pensar. Em vaig posar en llista d’espera. Em vaig treure les mames i me les han reconstruït el juny passat. Estic molt bé, recuperant-me», diu.
La seva pròxima gran tasca l’està esperant a Barcelona, el dia 6 de l’Octubre Rosa.
Club d’Estil d’EL PERIÓDICO
Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí t’explicarem què és l’últim crit al carrer i a les xarxes socials i et donarem trucs perquè no se t’escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registra't a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.