Club Entendre-hi + Animals i plantes
Sarna en gossos: ¿què és i quin és el seu tractament?
La sarna és una infecció de la pell causada per un paràsit (un àcar) que poden contraure tant animals com persones i que provoca una picor intensa. És bastant comú, és contagiosa i no té relació amb qüestions d’higiene personal. Els símptomes són causats pels ous que l’àcar diposita a petits orificis de la pell.
Hi ha dos tipus de sarna que poden atacar els gossos: la sarna sarcòptica (o escabiosi) –que és la més comuna i està causada per l’àcar ‘Sarcoptes scabiei’– i la sarna demodècica –causada per la proliferació excessiva de l’àcar ‘Demodex canis’–.
La sarcòptica és la més perillosa, perquè és altament contagiosa tant per a animals com per a persones i es contagia «per contacte directe», explica Ana Ríos, responsable del servei de dermatologia de l’Hospital Veterinari Puchol.
La demodècica, per contra, no es contagia i es produeix per la combinació de factors genètics i immunològics de l’animal. És a dir, la causa «un àcar que forma part de la pell de l’individu, en aquest cas, un gos; per causes genètiques i immunològiques no mantenen a ratlla el nombre d’àcars i desenvolupen la malaltia», assegura Ríos.
La doctora en veterinària explica que, igual que succeeix amb altres malalties dèrmiques als gossos, la sarna és «molt difícil de diagnosticar tret que vagi acompanyada de processos al·lèrgics molt severs».
Rascada freqüent
El fet que el gos es rasqui amb freqüència darrere de les orelles o a la zona dels colzes pot ser un símptoma, però hi ha moltes malalties cutànies que generen aquest comportament en un gos i, fins i tot, no és necessari que pateixin cap patologia: hi ha vegades en què els gossos es rasquen o llepen per plaer, no perquè pateixin lesions dermatològiques.
Tanmateix, si es rasca de manera contínua i rabiosa –ho fa amb excessiva freqüència i de manera compulsiva–, convé observar la zona amb atenció i mirar de determinar si té una puça o una paparra.
En cas que sigui sarna, podria tenir «lesions papulars [petites erupcions molt petites, però palpables], petits granets als colzes i a les vores de les orelles i l’abdomen», que són les zones on es pot desenvolupar la sarna, explica la doctora Ríos.
Raspat i prova salival
Per saber amb certesa si té sarna, convé acudir a un especialista perquè li faci un raspat a la zona afectada. Tanmateix, tot i així, serà difícil de detectar i el més fiable és fer-li un «test de saliva, una prova que determini si té anticossos davant l’antigen» de l’àcar de la sarna, matisa la doctora veterinària.
El resultat de la prova tarda prop d’una setmana, de manera que segurament el veterinari receptarà al gos «acaricida d’última generació» abans de saber si el gos té sarna o no, ja que es tracta d’una malaltia altament contagiosa per contacte.
Aquest tractament consta de «dues dosis o pastilles que s’administren separades per tres o quatre setmanes», afirma la doctora Ríos. La part bona d’aquests medicaments, és que, amb aquest tractament, l’animal queda lliure del paràsit, com si mai l’hagués tingut.
No hi ha tractaments preventius
La part dolenta és que no hi ha prevenció possible: no hi ha vacunes, immunitat ni collars que puguin prevenir la sarna, com passa amb altres paràsits, com ara les puces i paparres, per exemple, per als quals els collars antiparasitaris sí que són efectius.
Notícies relacionadesTanmateix, el fet que l’àcar ‘Sarcoptes scabiei’, el que provoca la sarna sarcòptica, només sobrevisqui tres o quatre dies sense ser parasitat en un cos fa que sigui una malaltia relativament infreqüent, excepte «a gosseres o llocs on hi hagi molts gossos», explica la doctora Ríos.
Per tant, la manera de prevenir la sarna passa per mantenir una correcta neteja i higiene dels llocs on habiten els animals, evitar que estiguin aglomerats i acudir al veterinari quan hi hagi sospites que un gos ha contret sarna i sempre que presenti algun tipus de lesió cutània; si és el cas, cal aïllar-lo d’altres animals per evitar el contagi.
Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO
Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registra’t a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034