Entendre + les relacions i la sexualitat
Autoconeixement sexual
Ens han educat tant per ser objectes de desig que sovint ens oblidem que el desig també es desplega en nosaltres com a subjectes
L’autoconeixement sexual va molt més enllà de saber com són els teus genitals. Implica conèixer-los bé i saber quines coses pots fer per potenciar el teu plaer sexual.
Precisament, de tot això parlàvem amb la meva companya Sílvia Catalán en un curs que vam fer juntes (un curs que vam fer per a Diversual i que és gratuït, ¡no te’l perdis!). Deixa’m reflexionar una mica sobre què és l’autoconeixement sexual i què no ho és. Evidentment, la base és saber què tenim entre les cames, però també saber com funciona. També implica conèixer els racons del nostre cervell eròtic, ja que això ens ajudarà a potenciar el desig, l’excitació i el plaer. I si hagués de dir-te què no és l’autoconeixement sexual, possiblement et diria que no té res a veure amb el model de sexualitat que hem après: amb la penetració i les postures sexuals que sembla que tanta obsessió es té per aconseguir.
Ampliem una mica tot això i deixa’m començar pel final. Un bon autoconeixement sexual no és:
• Pensar sempre en poder tenir relacions sexuals
• Pensar que el sexe únicament és penetració
• Aconseguir fer totes les postures sexuals que ens han dit
Aquestes tres coses denoten una concepció limitada i pobra de la sexualitat i a mi em fa pensar que la persona que creu que per saber fer aquestes coses té un grau elevat d’autoconeixement i de perícia és que no veu molt més enllà del model de sexualitat masclista que ens han ensenyat. És a dir, que l’autoconeixement sexual és aquell que permet trencar mites i falses creences sobre sexualitat.
L’autoconeixement sexual sí que és:
• Coneixement únic del teu plaer genital. L’autoconeixement és el que et permet saber com funcionen realment els teus genitals, més enllà de com ens han dit que han de funcionar i de com han de generar plaer i s’han d’estimular. Cada persona és única; per tant, el que li va bé a una potser a l’altra no li proporciona plaer.
• Coneixement únic del plaer corporal. Això vol dir que conèixer bé la teva sexualitat implica que ampliïs el teu mapa eròtic i prenguis consciència de les altres parts del cos que també generen sensacions agradables. I no només les zones erògenes clàssiques, sinó les teves pròpies.
• Coneixement únic del que et desperta el desig. ¿Què fa que el teu cervell eròtic es connecti? ¿Unes paraules? ¿Una olor? ¿Un record? El que a tu et desperta desig pot ser que a una altra persona no li faci res. Per tant, és important saber què fa que et posis en situació sexual (almenys mentalment).
• Coneixement únic del que et ve de gust fer. Perquè potser hi ha coses que et desperten desig però que no faries mai. En canvi, hi ha altres coses que et ve de gust fer i que t’encanten (i no té per què ser el mateix que li agrada a la teva veïna). ¿A tu què t’agrada fer, sexualment parlant?
• Coneixement únic dels teus genitals. Abans he dit que l’autoconeixement sexual no és només saber com són els genitals, però saber-ho forma part d’aquest autoconeixement. I ho remarco sobretot en el cas dels genitals femenins de les persones que han sigut criades per ser dones. Els genitals femenins sovint queden amagats: hi ha una part important que és interna i no queden a l’abast amb tanta facilitat com els penis i els testicles. Això fa que moltes dones, sobretot, no sàpiguen què tenen entre les cames i no es mirin gaire els genitals. Per tant, la proposta que faig des d’aquí és que agafis un mirall i et miris els genitals (sobretot si tens vulva). Fes aquest exercici sovint, no només quan necessitis mirar perquè et fa mal alguna cosa a la zona genital; fes una mirada agradable d’autoconeixement.
Entretots
Ara que has llegit aquests cinc punts potser pensaràs: ¿i com és que posa «coneixement únic de» en cada punt? Et responc encantada: doncs perquè ens han explicat que tothom funciona igual i això és una gran mentida. Cada persona ha de conèixer el seu cos únic i el seu funcionament únic. Per això he repetit tant que el que necessitem és aquest coneixement únic.
Deixa’m parlar del biaix de gènere: si estàs llegint això i t’han educat i socialitzat com a dona et proposaré que exploris aquests cinc punts d’autoconeixement amb intensitat i des de la curiositat i no la culpa. Ens han educat tant per ser objectes de desig que sovint ens oblidem que el desig també es desplega en nosaltres com a subjectes.
Notícies relacionadesSi estàs llegint això i t’han educat i socialitzat per ser un home et proposaré que ampliïs el ventall de possibilitats i que et plantegis la sexualitat com una cosa que inclou tot el cos, no només els genitals. Potser no és el teu cas, però tants homes han prioritzat el seu penis per aconseguir el plaer sexual que s’han oblidat que el seu cervell és el que permet incrementar les sensacions sexuals i que la resta de pell també hi juga un paper molt important.
Desitjo que cada dia vagis aprenent més i més sobre la teva sexualitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"