Cara a Cara

Guillem Sánchez, en la trobada amb els lectors: «Ara les víctimes se senten menys soles»

Dels abusos als Maristes al cas Alves passant per l’estafador que odiava les dones. El periodista especialista en Successos d’EL PERIÓDICO comparteix els racons de les seves tres investigacions més mediàtiques en un Cara a Cara amb la comunitat de lectors celebrat a la presó la Model de Barcelona.

Guillem Sánchez, en la trobada amb els lectors: «Ara les víctimes se senten menys soles»

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

El cas Maristes comença amb una trucada a la redacció d’El Periódico el 3 de febrer del 2016. Era Manuel Barbero, el pare de la primera víctima que va denunciar el llavors professor de gimnàstica del centre situat al barri de les Corts. Estava decidit a arribar fins al final i va confiar en el diari. Guillem Sánchez, titular de la cartera de Successos, es va citar l’endemà amb ell per fer un cafè a l’avinguda de Tarradellas, a Barcelona. 

«En aquell moment no podia imaginar la transcendència d’aquella denúncia ni que rebríem tants correus d’altres exalumnes», va recordar ahir dijous el periodista en un Cara a Cara amb la comunitat de lectors del diari presentat per la també periodista Montse Baraza, coordinadora de Societat. 

Destapar l’encobriment de nombrosos casos de pederàstia en diversos centres educatius religiosos a base de rigor i perseverança li van valer un Ortega y Gasset, un reconeixement compartit amb els seus companys María Jesús Ibáñez i Jesús G. Albalat, llavors responsables d’Educació i de Tribunals, respectivament. Després van arribar altres treballs molt mediàtics, com el de l’estafador de dones, a qui Sánchez qualifica de «terrorista» per les terribles seqüeles psicològiques que provocava, i el de la presumpta violació comesa pel futbolista Dani Alves. «Aquests tres temes m’han marcat molt professionalment i són especials perquè tenen un component contracultural, ja que reflecteixen els canvis que s’estan produint socialment», va explicar Sánchez amb referència a la vergonya o la por que fa pocs anys segurament haurien impedit les víctimes a fer el pas i denunciar. Ara les víctimes se senten «menys soles» perquè ja no es mira a un altre costat, va dir durant la trobada, celebrada en una sala de la presó la Model de Barcelona (Entença, 155), una tertúlia oberta a la participació del públic en la qual va recordar com va abordar aquests casos.

Metodologia innegociable

Contrastar totes les dades, esperar a tenir-ho tot ben lligat i prendre certa distància són tres màximes innegociables per a Sánchez, un especialista en Successos meticulós i responsable que mai trepitja terrenys sensacionalistes. «El cos et demana donar informació emotiva –va admetre el també professor de periodisme–, però d’aquesta manera no fas cap favor a les víctimes. El lector vol un mirada el més objectiva possible». 

Notícies relacionades

En un moment de descrèdit de la professió per l’allau de notícies falses o, en el millor dels casos, informacions contradictòries, la ciutadania reclama firmes com la de Sánchez, que com a redactor de Successos aborda un treball que fa molt bé al conjunt de la societat. La seva feina desperta interès –ho diuen les mètriques de cada peça–, però sobretot genera confiança, com apunta que les invitacions per a aquest primer Cara a Cara de 2023 s’esgotessin ràpidament. «Quan va destapar els abusos a Maristes vaig pensar que ja era hora», recorda un dels assistents, Xavi Garriga, de 55 anys. Ell és un lector habitual del diari i també va ser un d’aquells nens abusats. Va acudir a la trobada amb el periodista per saber «com es va gestar la informació» i conèixer la rebotiga de la investigació.

Els lectors que van acudir a la xerrada van poder visitar abans el centre penitenciari, inaugurat el 1904, buidat el 2017 i recuperat per a la ciutadania el 2018. «M’ha semblat terrible, horrorós. No em puc imaginar com podia ser estar tancat en aquelles condicions», diu Elisa Ribalta. «Venim des de Vilassar de Mar perquè ens interessen els successos, seguim casos com el d’Alves amb atenció i hem aprofitat per visitar la Model», afegeix el seu acompanyant, Joan Carrera. Només des de començament d’any, unes 800 persones han conegut els detalls de la seva controvertida història a través d’una visita guiada que recorre els seus diferents espais, com els locutoris i les galeries amb cel·les.