Cara a cara

Trobada amb els lectors d’EL PERIÓDICO: «El discurs antipolítica només dona ales a l’extrema dreta»

Trobada amb els lectors d’EL PERIÓDICO: «El discurs antipolítica només dona ales a l’extrema dreta»

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

La ressaca electoral del passat 28M encara cueja, amb moviments i negociacions per formar governs, però també es treballa a tota màquina pensant en la pròxima cita amb les urnes el 23J. Per analitzar els últims resultats electorals i apuntar les claus de les generals, el diari va organitzar aquest dimecres passat un altre Cara a cara amb la comunitat de lectors d’EL PERIÓDICO en què van participar aquesta vegada la coordinadora d’informació de Barcelona, Meritxell M. Pauné, i la cap de secció de Política del diari, Júlia Regué

La sala Ramón y Cajal de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona va acollir la trobada, moderada per la directora adjunta del diari, Gemma Martínez, que va destacar el múscul informatiu exhibit per la redacció durant els últims comicis i va valorar «la traça i el compromís» de les seves companyes. 

L’activitat és frenètica en el si dels partits polítics, també a la redacció d’EL PERIÓDICO. I fora de la redacció. Mòbil en mà, les protagonistes de la trobada comentaven, just abans de començar l’acte, que Vox renunciava a la via judicial després de desestimar la Junta Electoral Central (JEC) els seus vots nuls i, per tant, l’alcalde de Barcelona serà investit aquest dissabte. «Els dies de campanya electoral són dies més llargs, però tot està més o menys controlat; després arriba la incertesa total perquè els partits es reuneixen per negociar a porta tancada i de vegades intoxiquen», va explicar Pauné. «Aquests dies et despertes amb molts whatsaps de feina, però ens agrada molt la nostra feina», va dir fent broma Regué, que va rememorar com va viure (i va processar) l’anunci de l’avanç electoral el matí següent del 28M amb una Espanya tenyida de blau. «La participació ha baixat molt i podria semblar suïcida convocar-les al juliol –va continuar–, perquè aquest percentatge podria caure encara més. Tinc dubtes si en les generals els indecisos que van decidir no votar ara es mobilitzaran».

La puixança de la formació ultra liderada a nivell estatal per Santiago Abascal en la política municipal catalana va ser llargament comentada durant la trobada i va motivar preguntes dels lectors, desencisats alguns d’ells amb la classe política. Així, un dels assistents va preguntar com pot ser que els partits no facin més autocrítica amb uns nivells de participació tan baixos (un 64% en les municipals, poc més d’un 60% a Catalunya). L’abstenció no és la millor manera de mostrar el descontentament, va puntualitzar la coordinadora d’informació local, que va recordar que és més efectiu votar en blanc «si vols posar-ho més difícil a partits petits com Vox i la CUP». Per la seva banda, Regué, que ha seguit l’actualitat política del Parlament de Catalunya i el dia a dia de diversos partits, va llançar un missatge d’alerta: «El discurs antipolítica només dona ales a l’extrema dreta».

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

En la mateixa línia, un altre lector es preguntava fins a quin punt l’anomenat «vot de càstig» servia d’alguna cosa, i la cap de Política li va dir que aquesta conducta pot acabar sent un «vot de premi» per a posicions més extremes com la de Vox i Xavier García Albiol, fent referència als temes que les dretes han sabut capitalitzar històricament com la neteja i, sobretot, la seguretat. Aquesta és la gran assignatura pendent de les esquerres, va remarcar Pauné. «El vot de Vox és més un vot desesperat, no podem dir que tots els seus votants siguin fatxes, senzillament són persones que el sistema ha desatès», va afegir la periodista especialitzada en la crònica diària de la gran Barcelona, que considera que els periodistes «hem pecat d’ingenus al posar un cordó sanitari» a les formacions d’ultradreta per no donar-los visibilitat. «Les seves notícies falses han arribat per altres canals com les xarxes socials –va continuar– i no s’han desmentit a temps».

Totes dues es van mostrar expectants amb el que pugui passar aquest dissabte a la capital catalana, si bé totes dues consideren que el més probable és que Xavier Trias sigui investit com a alcalde per ser el candidat més votat. Podria començar en solitari o incloent ERC al seu govern, van coincidir. «El que passi aquest dissabte no és definitiu», va concloure Regué. Per poder ser, no es descarta una investidura ara i una moció de censura a la tardor. Ja ho veurem.