Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

"Per poder ser-hi pels altres, primer ens hem de cuidar a nosaltres mateixos"

Voluntarios en las tareas de desescombro tras la DANA en Catarroja, en Valencia.

Voluntarios en las tareas de desescombro tras la DANA en Catarroja, en Valencia. / ANA BELTRAN / REUTERS

La solidaritat i el suport mutu han demostrat ser el motor del País Valencià en moments crítics. Després de la DANA i, amb tot el que queda per fer, veiem la força d’un poble capaç de tirar endavant. Alhora, hem viscut una setmana de sobrecàrrega informativa, tant als mitjans com a les xarxes, i no sempre és fàcil saber gestionar l’allau d’informació que ens arriba sobre el que passa al nostre voltant.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La quantitat de dades, imatges i vídeos que circulen ens pot saturar. I cal anar amb cura del que compartim i difonem. Sovint, el que es fa viral és la morbositat, que ens distreu i ens satura, sense oblidar la informació falsa que prolifera en moments com aquests. Si pensen que això no té implicacions polítiques, estem molt equivocats. Tot és política, des de la gestió de la informació fins a la responsabilitat dels mitjans de difondre contingut fiable.

Però tota aquesta sobrecàrrega informativa ens pot afectar emocionalment i pot generar una sensació de culpabilitat: volem fer més, volem ajudar, però sovint ens trobem impotents, necessitem desconnectar per poder agafar aire i processar tot el que succeeix. Entendre els nostres límits és essencial.

Una vegada, la meva psicòloga em va dir: "Necessites fer moltes coses, però a vegades, aturar-se va bé, el cos és savi i ens diu quan necessita parar". I crec que aturar-nos és el que més por ens fa. Comprendre que la rapidesa i immediatesa amb què convivim diàriament ens obliga a viure en una roda constant que no ens permet aturar-nos.

Per això, ara més que mai toca cuidar-nos, perquè tanta informació sovint resta més que suma. Sabem el que hi ha, sabem qui són els responsables, i sabem, per sobre de tot, que sols el poble salva el poble. En moments com aquest, el suport mutu és el que ens sosté, però per ser-hi pels altres, primer ens hem de cuidar a nosaltres mateixos.

Participacions delslectors

Mésdebats