Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

"Les eines digitals a l'escola no haurien de substituir els llibres físics"

En els darrers anys, moltes escoles han substituït progressivament els llibres de text en paper per dispositius digitals, amb la promesa d’una educació més moderna i connectada. No obstant això, amb el temps, han sorgit preocupacions sobre l’impacte d’aquesta transició en l’aprenentatge i el benestar dels alumnes.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Diversos estudis indiquen que l’excés d’exposició a les pantalles pot perjudicar la concentració, la comprensió lectora i, fins i tot, la salut emocional dels infants i joves. A més, les hores passades davant de tauletes o bé ordinadors a l’aula se sumen al temps que dediquen després a mòbils, televisió i videojocs, fet que augmenta el risc de fatiga visual, estrès i dispersió.

En canvi, els llibres de paper contribueixen a reduir aquest excés de pantalles i afavoreixen una lectura més pausada i profunda, sense les distraccions del format digital. Un altre avantatge és la seva sostenibilitat: són reutilitzables i reciclables, cosa que els converteix en una opció més ecològica a llarg termini. D’altra banda, molts pares i mares troben més fàcil ajudar els fills amb un llibre de text en paper, ja que permet consultar ràpidament la informació sense dependre d’una pantalla.

Aquesta reflexió no pretén rebutjar la tecnologia sinó trobar un equilibri. Les eines digitals poden ser útils en determinades situacions, però no haurien de substituir els llibres físics. L’educació ha de prioritzar allò que realment afavoreix l’aprenentatge i el benestar dels alumnes.

Per garantir una educació més saludable i efectiva caldria obrir un debat col·lectiu partint de les comunitats educatives i, com ja han fet en països com Suècia, replantejar el model de digitalització a les aules per recuperar progressivament l’ús del paper en benefici de tots.

Participacions delslectors

Mésdebats