Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

"Avui no lluitem contra els incendis forestals sinó contra una conseqüència directa del canvi climàtic"

"Avui no lluitem contra els incendis forestals sinó contra una conseqüència directa del canvi climàtic"

EP

Els devastadors incendis forestals que va partir Califòrnia durant el gener d'enguany demostren que aquesta pertorbació, bastant habitual a les latituds de clima mediterrani, està perdent la seva estacionalització, la qual, per condicions ambientals, el moment més propens hauria de ser l’època càlida (temperatures més altes, menys humitat…).

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Tanmateix, cada cop més observem una no-estacionalització d’aquest fenomen, de manera que els podem patir inclús durant l’estació que, en principi, hauria de ser més humida i més freda i, per tant, menys procliu, com és l’hivern. Primer de tot, és important reconèixer que Califòrnia sol patir grans incendis durant els estius, ja que, com deia abans, és l’època més favorable. Malauradament, estan acostumats a patir-los.

No obstant això, durant el passat mes de gener també n’han sofert, cosa que pot semblar nova, però en els propers anys no ho serà. De fet, això només pot tenir una explicació: el canvi climàtic, que pot provocar, d’una banda, que aquests incendis es puguin donar fora de l’estiu, i, d’altra banda, donar lloc durant l’any a condicions físico-ambientals adients perquè es doni aquest fet: sequeres perllongades, temperatures més altes i, de retruc, una vegetació amb menys aigua per sobreviure i un terreny més àrid. Tot plegat, doncs, pot afectar a la recurrència, virulència i temporalització dels incendis.

Marc Castellnou (cap dels GRAF dels Bombers) ha dit en diverses entrevistes o investigacions que davant d’aquesta nova realitat només podem fer dues coses: adaptar-nos-hi i acceptar que avui en dia no lluitem contra els incendis sinó contra una conseqüència directa del canvi climàtic. I la segona: una manera de mitigar-ne els efectes és a través de la recuperació dels territoris forestals o agrícoles, retornar a aquells paisatges heterogenis, aquells en què conviuen els cultius i els conreus amb la zona boscosa; l’anomenat mosaic agroforestal, que permet actuar com un tallafoc natural.

Participacions delslectors

Mésdebats