"El sistema de protección a los menores en Catalunya está muy cuestionado"
Francisco Cárdenas Presidente de Aprodeme
Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.
zentauroepp40484907 barcelona 10 10 2017 pol tica carles puigdemont duran171021142637 / JOAN CORTADELLAS
Jordi Oriola
El govern legítim de la República espanyola de 1931 va ser esclafat el 1939 pel cop d’estat feixista de Franco. Després de 40 anys de dictadura, el franquisme va donar pas, per voluntat pròpia, a una transició a la democràcia que va mantenir les mateixes estructures d’Estat i econòmiques. Dues petites mostres aclaridores (tot i que en podríem exposar moltes més): El Partit Popular, en el govern actualment, no ha condemnat el franquisme. L’Estat espanyol permet i subvenciona la Fundació Francisco Franco que difon l’obra de Franco. Us imagineu que el partit en el govern d’Alemanya no volgués condemnar el nazisme? Us imagineu que existís i fos subvencionada una Fundació Adolf Hitler?
Entretots
Catalunya, després de 40 anys d’esforços, s’ha cansat d’intentar modernitzar Espanya i fer-la plurinacional. L’any 2006 Catalunya va intentar actualitzar la seva constitució regional amb un text aprovat pel Parlament català, retallat pel Parlament espanyol i finalment aprovat en referèndum legal per la població de Catalunya. Però el Tribunal Constitucional, en una sentencia inaudita va retallar encara més el tímid text, cosa que va fer perdre la fe de molts catalans en la possibilitat d’una Espanya on també hi cabessin els catalans.
Una gran part de la població catalana va retornar a l’aspiració d’una Catalunya independent que ve de fa 300 anys, quan després d’uns 200 anys d’estat confederal entre Castella i Catalunya, a través d’una guerra interna, Castella va imposar una Espanya monopolitzada per Madrid. El govern català, veient que hi havia manifestacions pacífiques de milions de persones des del 2010, va reclamar poder celebrar un referèndum perquè la població catalana decidís si seguir a Espanya o independitzar-se.
Puigdemont ha buscat negociar el referèndum políticament amb Madrid, però el govern espanyol sempre s’ha negat, emparant-se en una Constitució aprovada el 1978 sota l’amenaça de l'estament militar. Davant d’això i sent només el 15% de la població espanyola (cosa que fa impossible que puguem canviar la Constitució condicionada pels militars), Catalunya ha defensat el dret al referèndum d’autodeterminació. Malgrat Puigdemont va mantenir sempre l’oferta de negociar, l’Estat espanyol no va voler i el govern català va celebrar un referèndum en el que la població va rebre una violència policial extrema.
Havent guanyat el referèndum, Puigdemont no va implementar la independència per evitar que hi hagués violència i va exiliar-se a Bèlgica preveient que no tindria un judici just per part d’un govern que es nega a voler resoldre el conflicte Catalunya-Espanya políticament. Es vol jutjar a Puigdemont per rebel·lió, figura legal que exigeix que hi hagi hagut violència. Alemanya, no sigueu còmplices d’un govern que es vesteix de democràtic però no ho és realment.
Participacions delslectors
Francisco Cárdenas Presidente de Aprodeme
Lluís Llanas President d'Honor de l'eix Creu Coberta
Candela Elías Pamplona (Navarra)
Annabel Torres Responsable del SISCAT SATSE Catalunya
Mésdebats
El debat