IDEES QUE HAN FET HISTÒRIA

Invents de dones que ens han canviat la vida

Són objectes quotidians, artefactes que ens hem acostumat a utilitzar i que s’han convertit en essencials en el nostre dia a dia. I tots tenen un denominador comú: van ser ideats per dones

Si algú li hagués dit a Hedy Lamarr, enginyera i actriu austríaca d’espectacular bellesa, que la tecnologia de commutació de freqüències que va desenvolupar el 1940 contribuiria, anys més tard, a la creació de les tecnologies WiFi i Bluetooth, segurament ella... s’ho hauria cregut i s’hauria sentit molt orgullosa. I és que el seu treball incansable, igual que el de l’espanyola Ángela Ruiz Robles per crear el primer ‘llibre electrònic’, i el de moltes altres dones han donat com a fruit invents genials sense els quals avui la nostra vida seria una mica menys senzilla. Els bolquers d’un sol ús, la serra circular, l’eixugaparabrises, sens dubte no hi són tots, però des d’aquestes línies hem volgut retre un homenatge a algunes de les inventores més brillants de tots els temps recordant les seves històries. ¿Ens acompanya a conèixer-les?

Invents de dones que ens han canviat la vida
1
Es llegeix en minuts

Ángela Ruiz Robles, el llibre electrònic

Ángela Ruiz Robles, el llibre electrònicAquesta mestra de Villamanín (Lleó) ho tenia molt clar: necessitava alguna cosa que donés moviment i interactivitat als seus llibres de text per motivar més els seus alumnes. ¿El resultat? La primera enciclopèdia mecànica amb botons, llums i seccions desplaçables. El seu enginy va quedar registrat a l’oficina de patents el 7 de desembre del 1949 i avui es coneix com a llibre electrònic.

Hedy Lamarr, Wifi i Bluetooth

Hedy Lamarr, Wifi i BluetoothLa pel·lícula ‘Éxtasis’ la va llançar a la fama (i a la polèmica, corria el 1932 i per primera vegada una dona despullada apareixia a la gran pantalla). Considerada la dona més bonica de la història del cine, Hedy va ser a més una enginyera i inventora brillant que va desenvolupar la tècnica de commutació de freqüències que diversos anys més tard donaria lloc al Wifi i al Bluetooth. 

Tabitha Babbitt, serra circular

Tabitha Babbitt, serra circularA aquesta nord-americana li devem el bricolatge tal com el coneixem avui dia. El 1820 ella va inventar un serra circular que funcionava com una filosa i que facilitava la tasca de tallar fusta. Però no va ser pionera només en això. Tabitha a més era ‘shaker’, membre d’una comunitat religiosa que defensava la igualtat absoluta de sexes.

Mary Anderson, eixugaparabrises

Notícies relacionades

Mary Anderson, eixugaparabrisesAvui dia no ens imaginem el que suposava pels volts del 1916 conduir sota la pluja. Va ser aquell any quan a Mary Anderson, promotora immobiliària, ranxera i viticultora, se li va ocórrer muntar per primera vegada en un cotxe un braç mecànic que activat pel conductor aclaria els vidres de l’aigua de pluja. Sens dubte un dels invents més pràctics de la història.

Marion Donovan, el bolquer d’un sol ús

Marion Donovan, el bolquer d’un sol úsFilla d’inventor, Marion va créixer envoltada de nous enginys, per això no resulta estrany que en el seu historial tingui 20 patents. A aquesta llicenciada en literatura anglesa se li van ocórrer el fil dental, la sabonera i... ¡el bolquer d’un sol ús! Conscient de la feina que suposava netejar els de tela, va confeccionar el primer a partir d’un tros de niló que va obtenir d’un paracaigudes.