Dones i ciència

«La tecnologia i la innovació no entenen de gèneres»

Entrevista a Laura Martínez Casas, graduada en Multimèdia per la Universitat de Vic

«La tecnologia i la innovació no entenen de gèneres»
2
Es llegeix en minuts

Es va graduar en Multimèdia el 2017 per la UVic i actualment treballa en el terreny de la intel·ligència artificial per a una ‘star-tup’ tecnològica de medicina i salut situada al parc tecnològic Qatar Science & Technology Park de Qatar Foundation. A nivell professional ha col·laborat com a dissenyadora d’experiència d’usuari en diverses ‘start-ups’ i en projectes internacionals com Zara.

-¿Per què va triar una carrera tan tecnològica com la seva?

Amb el ‘boom’ dels ‘smartphones’ es va obrir un nou camp de possibilitats, va ser el moment en què molts vam tenir clar que l’era digital havia vingut per quedar-se. Entre les noves carreres que van sortir hi havia Multimèdia, que suposava intentar aprendre i descobrir tot el que envoltava aquesta nova era més digital i interactiva. Tot estava per fer i definir, i les possibilitats que es plantejaven eren immenses.

-¿Què es pot fer perquè hi hagi més dones que es decantin per la tecnologia?

Fan falta referents. Si penses en el món de la tecnologia i la innovació i preguntes a la gent, la majoria de referents que els passen pel cap són masculins. Els grans gurus tecnològics encara són figures masculines, però també n’hi ha moltes de femenines, malgrat que costa més que ocupin espais principals a les portades. Les coses van canviant a poc a poc, però encara queda un llarg camí per recórrer.

-¿Quin treball desenvolupa actualment?

Estic treballant en aquests moments per a una ‘start-up’ del sector mèdic, Rimads, que forma part del projecte de Qatar Foundation. Lidero la part d’experiència d’usuari, que consisteix en com la gent interactua amb les interfícies digitals i la tecnologia. Actualment estem desenvolupant una intel·ligència artificial, denominada Avey, per facilitar l’accés a un diagnòstic mèdic. La idea és que qualsevol persona, des de qualsevol lloc del món, pugui tenir accés a un diagnòstic mèdic precís de forma gratuïta.

-¿Ha notat mai una mirada o un comentari de desaprovació pel fet de ser dona exercint la seva feina?

No en el sentit literal, però sí que de vegades costa més guanyar-te la confiança o tenir llocs de més responsabilitat. Encara és una realitat que les dones cobren menys que els homes, esperem que no per molt temps més.

Notícies relacionades

-¿Com animaria una noia que estigui pensant a fer una carrera com la seva?

-Si en tens ganes, si t’apassiona, llança’t. La tecnologia i la innovació no entenen de gèneres, i fan falta més dones, més mirades i més presència femenina. L’àmbit digital és un sector amb infinites possibilitats. Els treballs que existeixen avui segurament seran molt diferents el dia de demà, i tot això requerirà perfils diversos. Hem d’avançar cap a una societat més inclusiva i igualitària, i perquè això sigui possible, es necessitaran també dones al capdavant.