IRIS RODRIGUEZ, coordinadora de Cardiologia de la Clínica del Remei

“Dieta saludable, control de pes i activitat física redueixen els nivells de colesterol”

La hipercolesterolèmia és un dels factors de risc que incideixen en la possibilitat de tenir un accident cardiovascular. Amb motiu del Dia Mundial del Cor, en parlem amb la Dra. Iris Rodríguez Costoya, coordinadora de Cardiologia de la Clínica del Remei.

“Dieta saludable, control de pes i activitat física redueixen els nivells de colesterol”
2
Es llegeix en minuts

Què és el LDL o colesterol “dolent”?

El colesterol LDL o lipoproteïna de baixa densitat és part d'un grup de substàncies anomenades lipoproteïnes que l'organisme produeix per transportar colesterol a les cèl·lules. És essencial per a l'organisme, però se'l coneix com a colesterol “dolent” perquè uns nivells elevats poden provocar-ne una acumulació a les parets de les artèries que es coneix com a arteriosclerosi.

I el HDL o “bo”?

El colesterol HDL o lipoproteïna d'alta densitat és conegut com el colesterol “bo” perquè ajuda a eliminar altres formes de colesterol del torrent sanguini. L'HDL recull l'excés de colesterol a la sang i el transporta al fetge, on es descompon i s'elimina del cos.

Per què necessito una prova de colesterol?

Valors elevats de colesterol LDL poden provocar arteriosclerosi, afectant totes les artèries de l'organisme, principalment del cor i del cervell, i poden, amb el temps, provocar un infart de miocardi o un accident cerebrovascular. Els nivells de colesterol els podem analitzar mitjançant una analítica sanguínia, que s’ha de fer amb diferent freqüència segons l'edat, dels factors de risc i de la història familiar. Les recomanacions generals són: en adults a partir de 20 anys, cada 5 anys. Els homes de 45 a 65 anys i les dones de 55 a 65 anys s'han de fer cada un o dos anys.

Què vol dir un nivell alt de colesterol en una analítica?

Si la vostra anàlisi de colesterol ha mostrat que tens el colesterol elevat, és probable que el teu colesterol LDL estigui per sobre del nivell recomanat. Per mantenir un cor sa hem de tenir un nivell de colesterol total per sota de 200 mg/dl, un colesterol LDL inferior a 130 mg/dl i un colesterol HDL per sobre de 40 mg/dl.

Quines poden ser les causes?

Hi ha diferents factors que poden provocar un augment de colesterol. Una dieta amb greix saturat augmenta el nivell de colesterol a la sang. Passa el mateix amb el sobrepès (eleva els nivells de LDL i disminueix els de HDL), amb la manca d'exercici físic o amb el tabaquisme.

I factors no associats als hàbits de vida?

També n'hi ha. A mesura que les dones i els homes envelleixen, augmenten els nivells de colesterol, especialment amb la menopausa en les dones. D'altra banda, els nostres gens determinen, en part, la quantitat de colesterol que produeix el nostre cos, fins al punt que hi ha malalties lligades als nostres gens, com la hipercolesterolèmia familiar. L'ús de certs medicaments o patir malalties com la malaltia renal crònica, la diabetis o el VIH poden incrementar els nivells de colesterol HDL a la sang.

Quin risc correm amb un nivell alt de colesterol?

Amb el pas del temps, les plaques adherides als vasos poden créixer i estrènyer les parets o, fins i tot, trencar-se, obstruint les artèries. La localització més freqüent són les artèries del cor o del cervell, podent produir una angina de pit o un infart agut de miocardi, o un accident cerebrovascular.

Notícies relacionades

Quines precaucions podem prendre per evitar aquests nivells alts?

Hem de fer canvis en l'estil de vida, portar una dieta saludable i variada, controlar el pes i practicar activitat física com a mínim 30 minuts al dia. Si aquests canvis no són suficients, cal anar al metge perquè prescrigui medicaments. Alguns, com les estatines, són molt eficaces i aconsegueixen reduccions del colesterol d’entre el 20 i el 65%.

Temes:

Dietes