En l’última dècada, el desenvolupament de les ciutats intel·ligents ha sigut notable. Una Smart City és una ciutat connectada, intel·ligent i sostenible. I la tecnologia marca el camí per construir aquestes ciutats més habitables per als que hi viuen. Gràcies a la digitalització, els elements que conformen aquests nuclis urbans poden connectar-se entre si i millorar el benestar de milions de persones.
Segons l’Organització de les Nacions Unides, s’estima que l’any 2050 el 70% de les persones viuran a les ciutats. Per això és necessari implementar sistemes de digitalització i de sensorització per convertir les ciutats en Smart Cities reals del segle XXI al servei dels ciutadans.
Desenvolupament de Smart Cities
Telefónica fa diversos anys que aposta per la revolució digital a les ciutats i als territoris amb desenes de casos d’èxit, impulsant aquesta aposta amb un desplegament de 5G –fonamental per al desenvolupament de les Smart Cities– que ja supera el 91% de cobertura a Catalunya. Amb projectes a més de 70 territoris, la companyia és el soci tecnològic ideal per acompanyar les ciutats intel·ligents.
Una Smart City es construeix sobre les noves xarxes d’internet mòbil, especialment sobre la xarxa d’última generació 5G. Aquesta xarxa necessita menys energia per connectar cada vegada més persones i dispositius, cosa que la fa més sostenible. La implantació de la xarxa mòbil 5G ha facilitat l’ús d’altres tecnologies com la Internet de les Coses, IoT, i l’ús del Big Data.
En aquests espais urbans la connectivitat dels dispositius cobra una gran importància, ja que permet la comunicació entre si i l’emissió i recepció de dades. Aquesta informació s’ordena, classifica i analitza gràcies al Big Data, que és capaç d’estudiar grans volums de dades en temps real per obtenir tendències i avançar solucions, per prendre decisions encertades.
Gràcies a la incorporació de tecnologia en diferents àrees urbanes s’aconsegueix millorar l’ús dels recursos públics i gestionar d’una forma més eficaç els serveis. Són diversos els exemples de com beneficia la digitalització dels serveis públics les ciutats.
Un d’ells és l’enllumenat públic intel·ligent. Els plans d’estalvi energètic públics contemplen la instal·lació de lluminàries led que generen estalvis que ronden el 60%. A més, si s’hi afegeix un sistema intel·ligent de gestió, l’estalvi es multiplica. Això permet també la creació d’un mapa amb els punts de llum per controlar de forma remota les lluminàries. Les xarxes d’enllumenat públic són perfectes per implantar aplicacions amb IoT, ja que serveixen com a suport i font d’informació.
Els aparcaments dissuasoris també formen part de la mobilitat urbana multimodal i intel·ligent, i complementen el transport públic. El seu objectiu principal és oferir als conductors un pla alternatiu per no entrar amb el seu vehicle al centre urbà i fomentar l’ús del transport públic. Els pàrquings dissuasoris de les Smart Cities compten amb alta tecnologia que facilita el dia a dia de l’usuari, impulsant l’autogestió de l’espai. Utilitzen càmeres de lectura infraroja, focus led intel·ligents i software per detectar les matrícules i vincular-les a un estacionament, o sensors per detectar l’ocupació d’una plaça; automàticament, un llum vermell s’encén, i quan es queda lliure, la llum es torna verda, una cosa molt comuna ja en tota mena de pàrquings.
Per la seva part, els sistemes de reg intel·ligents de parcs i jardins, que suposa a prop del 60% del consum d’aigua de les ciutats en climes àrids i semiàrids, permeten minimitzar les necessitats hídriques de les plantes, a través de sensors que mesuren paràmetres com la temperatura, la radiació solar, la direcció del vent, la taxa de precipitació i la pressió atmosfèrica. A més, pretenen millorar la sostenibilitat, garantint una racionalització de l’ús de l’aigua i una cura del medi ambient.
Nous camins
La Intel·ligència Artificial, l’anàlisi de dades o la internet de les coses implantades en els models smart cities, obren noves possibilitats per aconseguir monitoritzar i reduir els nivells de contaminació. La instal·lació d’eines digitals i sensors intel·ligents en infraestructures públiques permet conèixer en temps real les dades ambientals i analitzar la qualitat de l’aire. Els sistemes de control de qualitat de l’aire incorporen càmeres, escàners 3D per mesurar el trànsit, o sensors ambientals per controlar el nivell de soroll o la contaminació. Aquestes tecnologies poden emetre un pronòstic precís sobre la qualitat de l’aire les següents 24 o 48 hores, així com analitzar els paràmetres de comportament del trànsit o els nivells de consum energètic de la ciutat.
Notícies relacionadesGràcies als sensors i a sistemes d’IA i IoT ubicats als contenidors d’escombraries de les ciutats, també és possible controlar el contingut que emmagatzemen i informar un sistema central de quan és el moment idoni per a la recollida, cosa que permet estalviar fins a un 30% de combustible i aconseguir millores de fins a un 50% en l’eficiència dels processos.
Són molts els usos i aplicacions que les noves tecnologies i la connectivitat tenen per fer de les ciutats un espai més habitable per a tothom, i Telefónica és un dels principals agents impulsors d’aquest desenvolupament gràcies a les seves capacitats i a la seva experiència en l’àmbit Smart City.
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global