Dra. Iris Rodríguez Costoya, coordinadora de Cardiologia de la Clínica del Remei

"El diagnòstic precoç és molt important per evitar l'infart de miocardi"

L´evolució de la cardiologia posa al servei dels especialistes tècniques que milloren la qualitat de vida dels pacients amb patologies cardíaques. En parlem amb la Dra. Iris Rodríguez, coordinadora de l'equip de Cardiologia de la Clínica del Remei de Barcelona.

Dra. Iris Rodríguez Costoya, coordinadora de Cardiología de la Clínica del Remei

Dra. Iris Rodríguez Costoya, coordinadora de Cardiología de la Clínica del Remei

2
Es llegeix en minuts

Quines són les patologies més freqüents que es troben al servei de cardiologia?

Les més freqüents són la insuficiència cardíaca, la cardiopatia isquèmica (infart de miocardi o angina de pit), les arítmies cardíaques, les miocardiopaties o malalties que afecten el múscul cardíac i les valvulopaties. La hipertensió arterial com a desencadenant de moltes patologies és molt freqüent.

Quin paper té el diagnòstic per la imatge en el dia a dia de la unitat?

La imatge cardiovascular és una de les disciplines que més ha evolucionat. La tècnica que més s’utilitza és l'ecocardiograma, que permet estudiar l'anatomia valvular, la funció cardíaca o estratificar el risc després d'un esdeveniment cardiològic. Aquest mètode és essencial en la prevenció cardiovascular, ja que ens permet detectar patologies de manera primerenca.

Quines són les causes de les arítmies cardíaques i de quina manera es tracten?

Hi ha diferents tipus d'arítmies, com les arítmies ràpides (taquiarítmies) o les lentes (bradiarítmies). Hi ha diverses causes que poden provocar-les, de manera que cal fer un estudi personalitzat de cada pacient. L'arítmia més freqüent és la fibril·lació auricular; de vegades apareix sense motiu aparent, mentre que altres vegades hi ha desencadenants com la hipertensió, les malalties cardíaques o hormonals… Altres arítmies es tracten de circuits que es troben dins del cor i moltes estan genèticament determinades.

El tractament amb fàrmacs és el que es realitza inicialment, però moltes requereixen tècniques intervencionistes mitjançant ablació. Al nostre equip disposem de dos aritmòlegs, un d’ells encarregat del tractament intervencionista.

L'arítmia més freqüent és la fibril·lació auricular, que pot aparèixer sense motiu aparent o a causa de desencadenants com la hipertensió, les malalties cardíaques o les hormonals

Dra. Iris Rodríguez Costoya,

Coordinadora de Cardiologia de la Clínica del Remei

En què consisteix l'intervencionisme coronari i en quins casos està indicat?

La cardiopatia isquèmica és la malaltia cardíaca més freqüent a causa de l'ateroesclerosi coronària i el diagnòstic precoç és molt important per evitar l'infart de miocardi. El tractament de les lesions de les artèries del cor es realitza mitjançant un cateterisme cardíac, que consisteix en introduir un catèter flexible a través d'una artèria (al canell) que arriba fins al cor, on s'injecta una mica de contrast per observar la lesió, analitzar-la i implantar després un stent que obre l'artèria i permet el pas correcte de la sang. Hi ha diferents tècniques; l'elecció de l'adequada la determina un cardiòleg intervencionista.

La detecció de la patologia coronària es fa mitjançant un test d'esforç. Si el resultat genera alteracions, fem el cateterisme.

Quines mesures de prevenció cal seguir per tenir una bona salut cardíaca?

Hi ha diverses estratègies per prevenir malalties del cor: és molt important no fumar, moderar el consum d'alcohol, fer exercici físic cada dia com a mínim mitja hora, portar una dieta cardiosaludable baixa en greixos, sucres i sal, i mantenir un pes saludable. A més, cal mantenir un hàbit de son correcte, controlar la pressió arterial, l'estrès i fer exàmens de detecció periòdics amb el cardiòleg per detectar precoçment les patologies.

clinicaremei.org