Sanitat

Sant Joan de Déu d’Esplugues inaugura un centre pioner per a nens amb malalties rares

  • És el primer centre d’atenció a nens amb malalties minoritàries i crònics complexos d’Espanya i un dels primers d’Europa

Sant Joan de Déu d’Esplugues inaugura un centre pioner per a nens amb malalties rares

Ayuntamiento de Esplugues

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues (Baix Llobregat) ha inaugurat aquest divendres La Casa de Sofia, el primer centre d’atenció a nens amb malalties minoritàries i crònics complexos d’Espanya i un dels primers d’Europa.

El principal objectiu d’aquest centre d’atenció intermèdia, on s’allotgen els pacients amb les seves famílies, és evitar l’ingrés en l’àrea d’aguts quan no sigui necessari, retardant al màxim una possible hospitalització la llarga durada.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, i el gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo, han participat en la inauguració oficial del centre, ubicat a Esplugues.

Promogut pel CatSalut, ha sigut desenvolupat per Sant Joan de Déu en col·laboració amb l’Hospital de la Vall d’Hebron i el Consorci Corporació Sanitaria Parc Taulí.

La Casa de Sofia

La Casa de Sofia, que porta aquest nom perquè un dels seus impulsors és el pare d’una nena anomenada Sofia que no va poder superar una malaltia minoritària, ofereix a les famílies un equipament on els seus fills puguin rebre les cures que necessiten en un entorn el més semblant possible a una llar.

Així mateix, l’equipament també serà una opció per a aquelles famílies que no vulguin o puguin acollir la mort del seu fill al domicili.

En la primera fase, el centre té una superfície útil de 1.274 metres quadrats i compta amb 15 habitacions, una sala per a les famílies, una cuina, una sala de jocs i un jardí de 260 m2, a més dels espais per als professionals.

«Model de referència a Catalunya»

«Es tracta d’un dels primers centres a Europa d’aquestes característiques», ha emfatitzat Argimon, que ha afirmat que l’equipament «pretén convertir-se en model de referència a Catalunya en l’atenció als nens amb necessitats complexes d’atenció i amb necessitat de cures pal·liatives».

Actualment, el sector sanitari no disposava d’un centre d’atenció intermèdia per atendre la cronicitat pediàtrica.

S’estima que a Catalunya hi podria haver uns 3.000 nens en situació de malaltia avançada i una xifra similar en situació de cronicitat complexa, que es podrien beneficiar d’un centre com aquest en algun moment de la seva evolució clínica.

Notícies relacionades

«Aquest centre neix des d’una perspectiva de país. És un centre obert a poder atendre qualsevol nen de tot Catalunya que ho necessiti», ha indicat Argimon.

Més notícies d’Esplugues  en l’edició local d’EL PERIÓDICO