Espai singular

L’Espai Corberó, la joia arquitectònica oculta d’Esplugues, passa a ser de titularitat municipal

  • L’Ajuntament ha formalitzat la compra a les hereves de la singular finca per 3 milions d’euros

  • Es preveu que l’espai s’obri al públic pròximament amb visites guiades

3
Es llegeix en minuts
Elena Martínez
Elena Martínez

Periodista

ver +

El 1968, l’arquitecte Xavier Corberó (1935-2017) va comprar la masia Can Cargol a Esplugues (Baix Llobregat), un espai que, el 1972, va passar a ser el que ell mateix va anomenar Centre d’Activitats i Investigacions Artístiques de Catalunya (CAIAC), un complex de cases antigues destinades a servir de residència a artistes que visitessin la ciutat del Baix Llobregat.

Amb els anys, la imaginació de l’artista va fer que es remodelessin els espais i va acabar dissenyant un conjunt d’edificacions que va vincular a la seva pròpia residència i taller, que van transformar l’antiga propietat en un dels edificis arquitectònics més emblemàtics d’Esplugues i de Catalunya.

Ara, el 2022, l’Ajuntament de la ciutat que va veure créixer l’obra de la vida de Xavier Corberó ha adquirit la singular propietat per 3 milions d’euros.

D’aquesta manera, el lloc, també conegut com la Casa dels Cecs i que ha sigut la seu de desfilades de moda com el 080 Fashion Barcelona o escenari de la pel·lícula de Woody AllenVicky Cristina Barcelona’, passa a ser de titularitat pública a partir d’aquest octubre.

D’aquesta manera ho ha anunciat avui l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, en la firma pública de la compra, on també es trobaven Anna Corberó, filla de l’arquitecte, i Midu Rica, viuda de Xavier Corberó.

Visites guiades

Des del consistori s’han mostrat molt agraïts de poder donar «una nova vida» a l’espai, que segons l’alcaldessa representa la ciutat: «Sempre ha sigut una part molt important d’Esplugues, perquè l’Espai Corberó és art, és innovació i és talent», ha afegit Díaz.

Amb l’adquisició de l’espai per part de l’Ajuntament d’Esplugues, el lloc s’obrirà per primera vegada al públic. Les activitats o actuacions que es portaran a terme al lloc no s’han anunciat encara, tot i que des de l’Ajuntament asseveren que des de la branca de gestió patrimonial del consistori s’està treballant en un «pla d’usos».

De moment, preveuen fer visites guiades d’uns trenta minuts amb cita prèvia i realitzar les primeres jornades de portes obertes al públic el 12 i 13 de novembre.

Les hereves de l’espai i familiars de Xavier Corberó han compartit la seva gratitud i han destacat la confiança que han dipositat a l’Ajuntament al comprar-los la propietat: «Ja començo a trobar-ho a faltar, però estic contenta del pas que fem», ha assenyalat Midu Rica, vídua de l’escultor.

Aposta pel patrimoni d’Esplugues

Amb l’obra en la seva totalitat, Xavier Corberó va acabar ajuntant diferents cases en 6.000 m2, dels quals l’Ajuntament n’ha adquirit 2.000 m2, preservant de manera pública «la part més icònica del lloc».

L’Espai Corberó es compon d’un cos lateral, edificat en planta baixa perpendicular que abasta tota la longitud de la finca, diferents patis, basses d’aigua i una segona construcció. Amb una parcel·la total d’uns 2.055 m2, l’edifici també té un pis subterrani, on es troba un auditori amb aforament de 250-300 persones.

L’interior de la parcel·la, entre dos patis, està compost d’arcs de mig punt i escales, formant una sèrie de dependències i terrasses semiobertes que fan del lloc una joia oculta a Esplugues.

Notícies relacionades

La compra per part del consistori s’estableix com una aposta pel patrimoni clau de la seva ciutat, ja que a més es troba situat al nucli antic de la ciutat, al carrer Montserrat, on també estan emplaçats el Monestir de Montsió, l’antiga fàbrica Pujol i Bausis –reconvertida en el Museu de la Rajoleta– i diferents masies del segle XV, com Can Cortada i Can Ramoneda.

Llegeix totes les notícies d’Esplugues a EL PERIÓDICO Esplugues