Armstrong: "Tot va ser una gran mentida que vaig repetir massa vegades"
El ciclista texà confessa per primera vegada públicament que es va dopar en les seves set victòries consecutives al Tour
Sense disculpes directes, l'esperada entrevista amb Winfrey deixa insatisfets afectats pels seus anys de negacions
L’exciclista, a la primera part de l’esperada entrevista amb la presentadora Oprah Winfrey, ha reconegut sense reserves que es va dopar per guanyar els set Tours. /
"¿Va prendre alguna vegada substàncies prohibides per millorar el seu rendiment ciclista?" "Sí".
"¿Una d'aquestessubstàncies prohibides va ser EPO" "Sí".
"¿Va fer servir alguna vegada transfusions de sang per millorar el seu rendiment?" "Sí".
"¿Va fer servir alguna vegada altres substàncies prohibides comtestosterona, cortisona o hormones de creixement?" "Sí".
"¿En totes les seves setvictòries del Tour de França va prendre substàncies prohibides o es va dopar la sang?" "Sí".
"¿En la seva opinió era humanament possible guanyar sense dopar-se set Tours consecutius?" "En la meva opinió, no".
Aquestes sis preguntes plantejades perOprah Winfrey i les sis respostes donades perLance Armstrong passaran a la història de l'esport, 51 segons que inclouen la primeraconfessió pública de dopatge del ciclista texà de 41 anys, un heroi caigut ja desposseït des de la tardor passada dels seus set títols a la ronda francesa després d'un demolidor informe de l'agència antidopatge dels Estats Units (USADA) i des d'aquest dijous també de la seva medalla olímpica. La seva carrera triomfal, heroica sobretot per a un supervivent de càncer de testicles i en un dels esports més exigents que existeixen, va ser, com va admetre ell mateix, "unagran mentida" que va repetir "massa vegades".
"Massa tard"
La històrica confessió, que Armstrong va reconèixer que arriba "massa tard", va obrir l'esperada entrevista gravada dilluns i la primera part de la qual es va emetre aquest dijous, un esdeveniment televisiu, esportiu i social mundial on l'heroi caigut va contestar a molts interrogants però en molts casos amb respostes que molts encara consideren insuficients, inconsistents i, fins i tot, falses.
Sí que hi va haver apunts a com va aconseguir evitar ser descobert durant anys, tot i seguir una dieta de dopatge que, segons ell mateix, incloïa "només EPO --no gaire--, transfusions i testosterona" i que es va fer tan rutinària que la va comparar amb "dir que hem de posar aire a les rodes o aigua a les ampolles". Va explicar, per exemple, que en el seu moment estel·lar les proves de dopatge eren més suaus i eren molt escasses les que es feien entre competicions. "Era tot qüestió de 'scheduling'", va reconèixer, referint-se a un pla que permetia aparèixernet a les proves en les carreres. En aquest context es va referir als avenços en elscontrols oficials que s'han implementat en el ciclisme en anys més recents, com les incrementades proves entre carreres i el passaport biològic, que laUnió Ciclista Internacional va crear el 2008 i que amb dades de sang i orina dels ciclistes permet crear una identificació on és gairebé impossible no detectar alteracions sospitoses.
Persona que comet errors
Precisament aquestes tècniques no establertes encara en la seva època de glòria al Tour van ser les que fan pensar a Armstrong, segons va reconèixer ahir, que podria no haver estat descobert mai si no hagués tornat, encara que en l'entrevista es va mostrar "realment enfadat" perquè l'informe d'USADA el va acusar d'haver-se dopat en el seu retorn al Tour el 2009 i en la seva última participació el 2010. "L'última vegada que vaig travessar la línia, aquesta línia, va ser el 2005", va assegurar.
Armstrong es va confessar una persona "que comet errors", es va definir també com un 'bully' (un macarra assetjador), "arrogant i reptador", i va assumir que no es va sentir malament per dopar-se ni va pensar que estigués fent trampes. "Vaig mirar al diccionari la definició de fer trampes i és treure avantatge a un rival o enemic --va dir en un moment de l'entrevista--. Jo no ho veia així, ho veia com un terreny de joc igualat". "Jo no vaig inventar la cultura del dopatge, però no vaig fer res per aturar-la i ara l'esport ho està pagant", va apuntar en un altre moment.
El ciclista, que espera poder reduir la sanció de per vida que li han imposat les autoritats esportives per participar en esdeveniments esportius sancionats de triatló, es va esforçar per negar la descripció del programa de dopatge que va fer la USADA, que en el seu informe de l'any passat el va definir com "el més sofisticat de la història de tots els esports". "Era intel·ligent i professional, però també conservador i fugia dels riscos", va assegurar el ciclista, que va evitar descriure's també com a líder d'aquest programa, assumint només que era el líder de l'equip i com a tal "liderava amb l'exemple".
Segona entrega
Va negar haver pressionat companys d'equip a dopar-se sota amenaça d'expulsar-los de l'equip si no ho feien. També va negar haver estat responsable de no donar un lloc en el seu equip al seu excompanyFloyd Landis quan va intentar tornar després d'una sanció per dopatge. I va desmentir acusacions que van fer Landis i Tyler Hamilton que va donar un positiu al Tour de Suïssa el 2001 i va conspirar amb autoritats de la Unió Ciclista Internacional per encobrir-ho. "Aquesta història no és veritat", va dir un home que, en un parell d'ocasions en l'entrevista, va reconèixer: "No sóc la persona més creïble en aquest moment".
Notícies relacionadesEl que no va arribar d'un Armstrong visiblementnerviós i incòmode va ser el que esperaven molts: unadisculpa pública sincera i sense matisos, sobretot a la gent a qui durant gairebé 15 anys ha vilipendiat, perseguit i danyat amb les seves negacions. Minuts després que acabés l'emissió de l'entrevista li contestava aïrada a la CNN, per exemple, Betsy Andreu, la dona d'un dels seus companys d'equip que va denunciar haver-li escoltat ja el 1996 en un hospital una admissió de dopatge, un extrem a què el ciclista es va negar a contestar dues vegades a Oprah Winfrey.
Queda unasegona part de l'entrevista gravada que s'emet aquesta nit (matinada a Espanya) i l'avanç presentat ahir a la nit permet avançar que tocarà una vena més personal.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors