L'ELECCIÓ DE LA SEU OLÍMPICA

Madrid cau eliminada en la primera votació i no organitzarà els Jocs

Istanbul derrota la capital espanyola en el desempat per 49 suports a 45

null

null / PEDRO ARMESTE (AFP)

3
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / Buenos Aires

Madrid s'ha quedat una altra vegada sense el seu somni de tenir els Jocs a casa. El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha decidit a Buenos Aires que Istanbul té més credencials que la capital espanyola per organitzar la competició del 2020.

La pluja, per moments torrencial, que ha caigut sobre la ciutat de Buenos Aires ha portat els mals auguris. Com si, en cert sentit, ningú estigués preparat per al que havia de venir. En la primera votació, cap dels aspirants ha aconseguit la majoria absoluta, però Tòquio ha sumat més vots que Madrid Istanbul, empatades en suports i forçades a un desempat letal. L'anunci de la segona votació (49 vots per a la capital turca contra les 45 adhesions aconseguides per Madrid) ha provocat un profund neguit en la delegació que ha viatjat a Argentina a defensar una candidatura que, per tercera vegada, es queda en el camí. La final és ara entre Tòquio i Istanbul.

Després de la presentació madrilenya, s'havien generat grans expectatives. L'encarregat d'iniciar-la davant els membres del COI, havia estat Juan Antonio Samaranch. "La millor solució per mitigar el risc és elegir una ciutat que s'ha preparat amb anticipació, és financerament sòlida i té un pla simple i directe", ha dit. I ha afegit: "Madrid està preparada, el nostre pressupost és raonable i el nostre pla tècnic és excel·lent", ha dit. Però aquestse arguments de sostenibilitat (el 80% de les obres realitzades) no han acabat de ser determinants.

La crisi, primera justificació

Tot eren especulacions enmig del mutisme. Passada la votació inicial, s'ha conjecturat que els efectes de la crisi que afecta Espanya han tingut un pes reflectit en les inclinacions dels delegats del COI. De fet, l'exposició, de 45 minuts, que ha abundat en els avantatges comparatius de Madrid, potser no han estat prou contundents a l'exposar la qüestió de la situació derivada de la recessió.

"Potser vostès s'esperaven que digués això, però els números no menteixen", havia explicat el cap de Govern, Mariano Rajoy, sobre les lleus millores en l'economia. Rajoy ha dit que Espanya "ja és líder en el creixement de les exportacions de la zona euro, s'ha aconseguit un ajust de prop del 3% del PIB estructural en els comptes públics, i 58 milions de persones van visitar Espanya l'any passat, amb una tendència a l'alça el 2013 amb un 3,9% d'augment".

Ignacio González, president de la Comunitat de Madrid ha parlat per la seva part de les garanties financeres i el suport de tot el país dient que "Madrid 2020 està totalment garantit pels tres nivells de govern: nacional, regional i l'Ajuntament de Madrid”. González ha destacat la situació econòmica "de la regió de Madrid, que compta amb una economia forta i sòlida que ha sortit de la recessió i està mantenint un creixement econòmic positiu".

El dopatge, un altre factor en contra

Notícies relacionades

La presentació madrilenya, que s'ha acabat amb la intervenció del príncep Felip, havia tingut molt més vol i força emocional. Però, a l'hora de les preguntes, han tornatr a ressorgir els dubtes al voltant de la política espanyola antidopatge. El noruec Gerhard Heiberg i l'anglès Adam Pengilly han demanat aclariments obri la operació Puerto i sobre la destrucció de més de 100 bosses de sang.

El president de Madrid 2020 i del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, ha reiterat que Espanya ha adaptat la llei a les exigències de l'Agència Mundial Antidopatge, està a l'altura dels que més lluiten contra el dopatge no sols per nombre de controls que es fan sinó pel compromís per endurir les sancions per la via judicial. Han passat poques hores i va arribar el moment de votar. I llavors s'han acabat les il·lusions.