Tres 'top 10', balanç d'Espanya als Jocs d'hivern

Javier Fernández (4t), Lucas Eguibar (7è) i Laura Orgué (10a), brots verds de la delegació espanyola

Queralt Castellet i Carolina Ruiz van protagonitzar les grans decepcions

Laura Orgué, desfilant aquest diumenge en la clausura de Sotxi com abanderada.

Laura Orgué, desfilant aquest diumenge en la clausura de Sotxi com abanderada.

4
Es llegeix en minuts
EFE / Sotxi

El quart lloc de Javier Fernández en patinatge artístic, prova en què després del programa curt anava tercer i va perdre la medalla per poc, va ser el més destacat de l'equip espanyol als Jocs Olímpics de Sotxi (Rússia), en què Lucas Eguibar va guanyar un altre diploma en surf de neu i Laura Orgué (abanderada en la cerimònia de clausura d'aquest diumenge) va acabar entre les 10 primeres en esquí de fons.

El madrileny Javier Fernández, que venia de revalidar a Budapest el títol de campió d'Europa aconseguit a Zagreb l'any passat, en què va guanyar el bronze al Mundial de London (Canadà), es va quedar a molt poc de la medalla, que va perdre, per un error de càlcul en el programa llarg, després del qual va aconseguir, no obstant, als seus 22 anys, un meritori i esperançador quart lloc.

Va ser el millor d'entre tots els esportistes que a Sotxi van representar Espanya, que haurà de seguir esperant per a la seva tercera medalla en uns Jocs d'hivern, perquè durant aquests --els 22 de la història-- complien 42 i 22 anys els trofeus aconseguits pels germans madrilenys Paco Blanca Fernández Ochoa, respectivament. Paquito, únic campió olímpic espanyol en una cita hivernal, es va imposar en l'eslàlom d'esquí alpí dels Jocs de Sapporo-72 (Japó), mentre que la seva germana Blanca va aconseguir el bronze en idèntica disciplina en els d'Albertville-92 (França).

'SuperJavi' va encapçalar a l''Iceberg', amb solvència, la representació de la Federació Espanyola d'Esports de Gel (FEDH), entitat jove que es va estrenar als Jocs de Vancouver, fa quatre anys, presidida per María Teresa Samaranch i dirigida amb gran seny per la seva vicepresidenta, Gloria Estefanell. Amb escassos recursos, la FEDH va donar una bona imatge a Sotxi, ja que va comptar --gràcies als bons resultats del seu homònim Fernández-- amb un segon patinador, el també madrileny Javier Raya; i, per primera vegada en la història, va presentar una parella de dansa. La van integrar el català Adrià Díaz i la madrilenya Sara Hurtado, que van debutar amb la millor actuació de la seva carrera i, després d'acabar en lloc 12 el programa curt, van acabar la prova, després de la dansa lliure, en 13a posició.

L'altra federació

L'altra federació que va representar Espanya, la Reial Federació Espanyola d'Esports d'Hivern (RFEDI), presidida per Eduardo Roldán i que també ha vist retallats els seus recursos, va aconseguir com a millor resultat un altre diploma, el del basc Lucas Eguibar, campió mundial júnior de 'boardercross' i que compta, amb 20 anys, amb dos podis a la Copa del Món d'aquesta disciplina del surf de neu. El donostiarra va acabar setè a l'Extreme Park de Rosa Khutor, una de les proves més espectaculars dels Jocs, en què va ser primer a les rondes de vuitens i de quarts, però va caure a la semifinal i no va entrar en la sèrie decisiva dels millors sis. 'Luki' es va haver de conformar amb disputar la final petita, que va guanyar, assegurant-se el setè lloc i el diploma olímpic.

L'andalusa Carolina Ruiz, l'única espanyola que ha guanyat un descens de la Copa del Món, apuntava alt, tant en aquesta disciplina com en el supergegant, però va sortir en blanc de Krásnaia Poliana, seu de l'esquí alpí. L'esquiadora de Sierra Nevada va arriscar i va sortir de la pista en les dues proves, i per això se'n va anar trista de Rússia, conscient que, als seus 32 anys, aquesta -la quarta- era la seva última cita olímpica.

Notícies relacionades

La catalana Queralt Castellet, que tenia moltes ganes de treure's l'espina de Vancouver --on, després d'haver passat a la final tercera, es va donar un cop el cap abans de disputar-la i va ser traslladada a un hospital de la capital de la Colúmbia Britànica com a mesura preventiva--, es va tornar a classificar per a la final en el 'halfpipe' de surf de neu de forma clara: amb la segona millor marca. Però la 'rider' de Sabadell, de 24 anys, va acabar la competició en 11a posició i haurà d'esperar la cita de Pyeongchang (Corea del Sud), d'aquí a quatre anys, on seria olímpica per quarta vegada, per optar de nou a medalla.

Dissabte, durant la penúltima jornada de competició, l'esquí de fons també va oferir un resultat esperançador, gràcies a la catalana Laura Orgué, que va aconseguir un meritori 10è lloc en la prova de 30 quilòmetres, estil lliure, en què Marit Bjoergen va encapçalar un triplet noruec i, a l'alçar-se amb el seu sisè or, es va convertir en la més llorejada de la història hivernal olímpica. La barcelonina va brillar a l'aconseguir al centre d'esquí de fons que portava el seu nom (Laura) el millor resultat, amb diferència, de la seva carrera esportiva en un gran esdeveniment internacional. Amb 27 anys, Orgué encara tindrà l'oportunitat --si compta amb els suports necessaris-- de tornar-se a pronunciar esportivament d'aquí quatre anys a Pyeongchang. El seu desè lloc va ser, juntament amb els ressenyats anteriorment, del més destacat de la delegació de vint esportistes que van representar Espanya a Sotxi.