LA CITA MULTITUDINÀRIA D'UN ESPORT MINORITARI

Artistes sobre rodes

Reus acull el Mundial de patinatge amb la participació de més de 1.000 esportistes de 31 països

Els esportistes catalans formen el gruix d'un equip espanyol amb opcions

A punt 8 Les noies de l’equip argentí esperen per actuar.

A punt 8 Les noies de l’equip argentí esperen per actuar. / JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / REUS

Aquesta setmana patinen els petits, els del Mundial júnior, i les grades del pavelló olímpic de Reus presenten un aspecte desolador. Però tot canviarà a partir de les finals d'aquest cap de setmana i, sobretot, la setmana que ve, quan apareguin en escena els grans, els sèniors. El pavelló reusenc estarà aple de gom a gom de públic per presenciar el Mundial de patinatge artístic, en què participen més d'un miler d'esportistes d'arreu del món. «Les entrades estan esgotades des de fa diversos dies, no podem estar més satisfets», va assegurar Carmelo Paniagua, president de la Federació Espanyola de Patinatge.

Reus, capital del Baix Camp, s'ha tornat a convertir en el melic del món del patinatge amb el campionat que es va iniciar el 27 de setembre i que acabarà l'11 d'octubre. El pavelló olímpic, que va ser subseu en els Jocs de Barcelona de 1992 i amb el pas dels anys ha anat acollint campionats espanyols, europeus i mundials, és un formiguer. Des de les sis del matí fins a la mitjanit, en un horari gairebé impossible, el parquet acull entrenaments i competicions de les set especialitats, en què competeixen 1.107 patinadors procedents de 31 països.

«L'organització és molt complexa perquè és com si estiguéssim fent set campionats del món dintre d'un», explica Jordi Bros, director de l'organització del Mundial. Compta amb un pressupost de 450.000 euros -que segons els organitzadors ja està cobert- i 325 voluntaris que tenen com a objectiu principal que tot funcioni com un rellotge perquè els esportistes i  el públic se sentin còmodes.

Capacitat organitzativa

«Hem de tenir prou elasticitat per adaptar-nos a les necessitats ja que, com que és un esport minoritari, no tot està tan ben treballat com en altres especialitats esportives», explica Bros per justificar les modificacions que han hagut de fer fins a l'últim moment per quadrar horaris d'entrenaments i competicions. «Crec que tenim experiència i capacitat per coordinar tot això», aclareix.

Itàlia és la principal potència mundial en el patinatge artístic, a una clara distància de la resta, però en l'esglaó següent hi ha Espanya, en igualtat de condicions amb altres països com l'Argentina i el Brasil. Els italians, per tant, es perfilen una altra vegada com els grans acaparadors de medalles, excepte en l'especialitat de Grups Show. Aquí i en l'individual lliure, en què la creativitat adquireix més importància que la tècnica, és on Espanya té més a dir. L'equip d'Olot (Garrotxa) és el vigent campió mundial de grups

-competeixen equips-, i favorit per repetir.

I si Espanya és una potència del patinatge artístic, Catalunya també ho és dins d'ella. Els sis grups espanyols que competeixen són catalans. Blanes, l'Aldea i Sant Celoni ho fan en la categoria de grups petits (fins a 12 patinadors) i Olot, el Masnou i Reus en grans (més de 16 patinadors). Aquesta especialitat i la individual lliure són les que desperten més passió i atrauen més espectadors.

«Espanya és l'únic país del món que ha guanyat títols en totes les disciplines del patinatge. Fins i tot tenim campions del món d'hoquei en línia, cosa que mai ens havíem pensat i que aquest any han aconseguit les noies», assenyala Paniagua, per destacar el paper del patinatge espanyol. «Espanya està entre els 10 millors», ratifica el reusenc Francesc Jansà, president del comitè de patinatge artístic de la Federació.

Notícies relacionades

El júnior Pere Marsinyach, amb 19 anys fets a l'agost, es pot convertir dissabte en un dels medallistes espanyols. El jove de Cardona (Bages) es va proclamar el 2013  campió del món de combinada i va aconseguir la medalla de plata en l'Europeu d'aquest any.  «El meu objectiu és repetir o fins i tot superar els èxits que vaig aconseguir l'any passat», va confessar.

Un altre dels favorits a les medalles és el navarrès David Mariano, de 26 anys, plata en l'últim Europeu. «He hagut de treballar molt fort per culpa d'una lesió,  però crec que he arribat al mundial en les millors condicions», va confessar ahir.