POTÈNCIA INTERNACIONAL

Rere les petjades de Kilian Jornet

Esquiadors com Marc Pinsach o Clàudia Galicia, sense tant ressò mediàtic, també han ascendit a l'elit de l'esquí de muntanya, que cada vegada compta amb més practicants

Clàudia Galicia, durant l’ascensió en una prova d’esquí de muntanya. 

Clàudia Galicia, durant l’ascensió en una prova d’esquí de muntanya. 

3
Es llegeix en minuts
EDUARD PALOMARES / BARCELONA

Quan es parla d'esquí de muntanya, inevitablement s'ha de nomenar Kilian Jornet, un dels grans dominadors de l'especialitat. No només per les seves victòries en les competicions més importants, sinó també perquè ha sabut fer un pas més enllà i acostar els esports d'altura al gran públic, gràcies a projectes tan espectaculars com Summits of my life, en què es planteja establir rècords d'ascens i descens d'alguns dels pics més emblemàtics del món. Aquesta potència mediàtica, no obstant, no ha de fer oblidar que a Catalunya existeix un notable planter d'esquiadors de muntanya, amb capacitat per lluitar pels primers llocs en les proves de la Copa del Món o els Mundials que se celebraran al febrer a Verbier (Suïssa), tal com s'explica en les pàgines d''A punt de neu', suplement que s'entrega amb EL PERIÓDICO DE CATALUNYA els dijous.

Un d'ells és Marc Pinsach, company de generació de Jornet, que ja fa un temps que està situat a l'elit d'aquest esport. Amb diverses medalles d'or a nivell estatal, encara els pròxims compromisos internacionals amb "l'objectiu de mantenir el nivell de l'any passat, és a dir, estar situat entre els 10 millors en les diverses modalitats i intentar lluitar per algun podi de forma puntual".

En categoria femenina, després que Mireia Miró decidís retirar-se de la competició oficial, han pres el relleu noms com Clàudia Galicia, que en aquesta primera fase de la campanya ha encadenat diverses victòries als Pirineus, l'última a la Traça Catalana dels Angles, igual que Pinsach. "Hem programat la temporada per arribar al màxim al febrer. Serà complicat estar davant del tot, encara que em marco com a objectiu aconseguir pujar al podi en la modalitat de quilòmetre vertical, que és la meva especialitat", explica l'esquiadora de Torelló, una de les grans revelacions dels últims temps, ja que va començar a entrenar-se seriosament el 2013 i en molt poc temps ha escalat a l'elit. Això sense deixar la seva feina d'aparelladora, que combina amb els entrenaments i les proves. "L'esport em serveix per desconnectar del treball, i viceversa", assegura.

CLAUS DE L'ÈXIT

Els motius pels quals Catalunya s'ha convertit en una potència internacional de l'esquí de muntanya són múltiples, una cosa que pot servir d'exemple per a les modalitats alpines, si bé existeixen diferències. "En el nostre esport és fonamental la resistència física, i això és una cosa que podem treballar sense necessitat de tocar la neu, i això ens iguala amb els països alpins", recalca Pinsach. Després hem de treballar aspectes tècnics, com la baixada o les transicions entre ascens i descens, així com la fortalesa mental. "Has de ser fort per no desconnectar-te si les coses van malament i, sobretot, tenir la capacitat de patir fins al final", remarca el de Cassà de la Selva.

També s'ha de destacar el treball que es porta a terme des del Centre de Tecnificació d'Esquí de Muntanya de Catalunya, dependent de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya. "S'està treballant amb molta força i il·lusió, i a més amb un gran ambient. Ens sentim molt cuidats i, encara que no tinguem grans mitjans, comptem amb molt bons tècnics, tant per part de la federació espanyola com de la catalana", afegeix Clàudia Galicia.

MÉS ATENCIÓ

I finalment, s'ha de tenir molt en compte l'efecte Kilian Jornet. "Estem molt orgullosos de tenir-lo a l'equip i aprendre d'ell, ens ha donat molta força i atenció mediàtica", comenta Galicia. Per la seva part, Marc Pinsach, que ha viscut molt de prop la seva evolució, afegeix un component psicològic: "Jornet és una figura irrepetible, que ha demostrat que des dels Pirineus podem guanyar qualsevol, que podem mirar de tu a tu als Alps. I encara que a vegades pot ser frustrant que només es parli d'ell, el cert és que ha beneficiat molt aquest esport, que compta amb més atenció, practicants, patrocinadors, material… És molt positiu".

Notícies relacionades

Consulta l'estat de les pistes al Canal Esquí d'EL PERIÓDICO

 

Temes:

Kilian Jornet