Una Copa molt cara
Antiviolència proposa sancions per valor d'1,2 milions d'euros per la xiulada a l'himne i altres incidents
La multa al Barça puja a 66.000 euros, 18.000 a l'Athletic i 123.000 a la federació com a organitzadora
Aficionats del Barça xiulen l’himne al Camp Nou, el 30 de maig. /
Gairebé dos mesos després de la final de la Copa del Rei s'ha passat factura per la xiulada a l'himne espanyol al Camp Nou per bona part dels seguidors del Barça i l'Athletic. La Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Violència en l'esport va proposar ahir al Ministeri de l'Interior un total d'1.237.000 euros en multes, tot i que es va evitar el tancament del feu blaugrana ja que no es va proposar aquesta mesura.
No s'ha salvat ningú. Ni els contendents de la final, que han vist uns criteris molt diferents per a un i l'altre per part d'Antiviolència, ni la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), organitzadora de l'esdeveniment. Tampoc les associacions que van planificar la protesta a l'himne davant la presència del Felip VI. A Catalunya Acció, que va repartir 10.000 xiulets al Camp Nou, li ha sortit a 10 euros cada xiulet. El seu president, Santiago Espot i Piqueras, també haurà de respondre a una forta sanció (90.000 euros). Al Camp Nou es va arribar a 119 decibels, 21 menys dels 140 que es consideren com el llindar del dolor per a l'oïda.
NINGÚ PROPOSA EL TANCAMENT / Als firmants del manifest que sol·licitava que es xiulés l'himne en la cita del 30 de maig se'ls ha aplicat l'article 7 de la llei 19/2007 contra la violència, racisme, xenofòbia i intolerància en l'esport. Parla de no entonar «càntics, sons o consignes racistes que incitin a la violència o al terrorisme o suposin qualsevol altra violació constitucional».
Pel que fa a la federació, la falta d'un informador sobre possibles actes violents li costarà uns diners a l'organisme que presideix Ángel María Villar i que està enfrontat al Consell Superior d'Esports (CSD), estament de què depèn Antiviolència. L'incompliment de les obligacions relacionades amb el «dispositiu de seguretat» també li surt car a la federació.
La cosa hauria pogut ser pitjor perquè, atenent el desig de Javier Tebas, que va arribar a parlar de suspendre un matx davant aquest tipus d'actes o de parar el partit, Miguel Cardenal, president del CSD, va afirmar ahir que el Camp Nou «s'hauria pogut tancar, però ningú ho ha demanat». La llei contempla aquesta possibilitat, però cap dels assistents a la reunió extraordinària ho va sol·licitar. Ni tan sols el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ni els membres de les Forces de Seguretat, ni de la federació.
APLICACIÓ DE LA LLEI / Segons Cardenal, la proposta de sanció no és «extraordinària ni exemplaritzant, sinó una aplicació rigorosa i estricta de la llei». El secretari d'Estat per a l'Esport va apuntar que el 2015 ja són 152 les propostes similars per infraccions greus. Segons Cardenal, milions d'espanyols van veure com s'ofenia un símbol. No ho va entendre així Xavi Hernández, que va manifestar que no s'hauria de sancionar els xiulets a l'himne. «Estem en democràcia i la gent té llibertat d'expressió. S'haurien de preguntar més per què passa això i no sancionar», va dir l'excapità blaugrana.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista