L'última joia cubana
Orlando Ortega va debutar ahir a Estocolm com a espanyol en els 110 tanques, prova que domina aquest 2015
Va fugir el 2013 i aspira a tenir autorització per als Jocs de Rio
Cinc dies després d'obtenir la nacionalitat espanyola per Carta de Naturalesa (mèrits adquirits), i cinc abans de jurar la Constitució, aquest dimarts, Orlando Ortega va córrer ahir per primera vegada amb el seu nou passaport en la prova de la Lliga de Diamant a Estocolm. «Convertir-me en espanyol era el més important per a mi, em sento bé i orgullós. Havia sigut un somni córrer per Espanya des que me'n vaig anar de Cuba», va assegurar aquest corredor de tanques de 24 quirats en les hores prèvies al seu emocionant debut. Ahir va guanyar la carrera amb una marca de 13.18, no gaire lluny dels 12.94 que va fer a París fa tres setmanes i que el mantenen com el corredor més veloç del 2015 en els 110 metres tanques.
Tot i això, Ortega no podrà defensar aquesta posició als Mundials de Pequín (22 al 30 d'agost), perquè la normativa de la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) estableix un període de tres anys des de l'última presència d'un atleta amb el seu país anterior en un gran campionat. El corredor de tanques va ser als Mundials de Moscou del 2013. Després de quedar fora en les eliminatòries, va fugir de Rússia i la seva pròxima estació va ser Espanya. Radicat a Ontinyent des de llavors (amb freqüents visites a la seva mare a Miami), s'entrena a les ordres de Kelvin Antúnez i defensa la samarreta del Club Atletisme Vall d'Albaida-Kelme.
Vuit medalles
Les desercions cubanes són un clàssic en l'esport, fins i tot ara quan la nova situació política tendeix a l'obertura de relacions diplomàtiques. En els recents Jocs Panamericans de Toronto, més de 20 esportistes es van fugar. Un dels ídols de joventut d'Ortega, el també corredor de tanques Dayron Robles (campió olímpic el 2008), és ara ciutadà monegasc. De fet, l'atletisme espanyol s'ha nodrit en abundància d'exesportistes cubans, fins al punt que li han aportat vuit medalles des del 1999: tres de la saltadora de longitud Niurka Montalvo, dues de Joan Lino Martínez (en la mateixa modalitat), dues d'Indira Terrero en la modalitat dels 400 llisos i una de Luis Felipe Méliz, també en longitud. Yidiel Contreras, un altre corredor de tanques, nascut a Cienfuegos fa 22 anys, va debutar com a espanyol en la recent Copa d'Europa després d'obtenir els papers el 13 de març.
Orlando Ortega, cubà de 23 anys i sisè als Jocs de Londres 2012, prossegueix aquesta tradició, i pagarà amb gust el seu parèntesi de tres anys sense poder participar en grans campionats. Es va sentir maltractat al seu país d'origen, que va arribar a sancionar-lo per sis mesos, abans del Mundial del 2013, amb una confusa acusació de «faltes greus d'indisciplina».
«Em preparo per als Mundials en pista coberta de Portland [març del 2016] i els Jocs Olímpics, però si no és possible córrer-hi, no passa res, em sentiré bé igualment », diu Ortega, satisfet d'haver trobat una nova família esportiva a Espanya.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim