La Mireia col·loca alt el llistó

La subcampiona olímpica aspira a cinc mínimes olímpiques a l'Open d'Espanya que acull el CN Sabadell

«Està més forta que abans de la lesió», assegura Vergnoux

3
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / BARCELONA

Una exigent agenda amb sis proves (200 papallona, 200 i 400 estils, 400, 800 i 1.500 lliure) conformarà el programa de Mireia Belmonte a l'Open d'Espanya de natació, que es disputa des d'avui fins dimarts al CN Sabadell (Teledeporte) i Esport3), on acapararà gran part de les mirades.

Acostumada als grans reptes, no serà una novetat per a la doble subcampiona olímpica a Londres. La dificultat per a ella i els 479 nedadors (59 d'ells estrangers) dels 120 clubs presents a Sabadell vindrà de l'exigència de fer les mínimes olímpiques per guanyar-se el bitllet per a Rio.

«La sensació amb què arribem a aquest Open és que anem pel bon camí», assumeix Belmonte, de 25 anys. «En teoria no he de tenir problemes per aconseguir les cinc mínimes (el 1.500 no és prova olímpica). Però no se sap mai què passarà. Sempre hi ha nervis, sobretot el primer dia, perquè encara que t'hagis entrenat bé, no saps com reaccionarà el teu cos en la primera prova».

«Hi ha un punt d'histerisme aquests dies previs», admet Jessica Vall, bronze mundialista en 200 braça l'estiu passat, per descriure l'estrès que provoca el fet de jugar-se a una carta tot el treball del cicle olímpic. «La tranquil·litat és que he fet el que podia i ara he de donar-ho tot a l'aigua», afegeix Vall, que busca mínima en els 100 i 200 braça, i ha treballat a consciència amb el seu tècnic Jordi Jou en diversos aspectes tècnics per llimar aquelles dècimes que marquen la diferència.

«Tinc sort perquè no em poso gaire nerviosa», reconeix Judit Ignacio, «però es nota la tensió». La nedadora barcelonina, de 22 anys, persegueix les mínimes en els 100 i 200 papallona. «L'objectiu és entrar a la final olímpica dels 200. Em fa molta il·lusió. Vaig tenir la sort d'estar a Londres i aquells Jocs em van canviar la vida», explica Ignacio, que va tornar a instal·lar-se al CAR el setembre passat després d'un any entrenant-se a Madrid.

EL REPTE DE MARINA GARCÍA

Jessica Vall, Judit Ignacio, la mallorquina Melani Costa, subcampiona del món del 400 lliure el 2013, que aspira també a cinc mínimes (100, 200, 400 i 800 lliure i 200 esquena), Duane da Rocha o Marina García seran algunes de les protagonistes de l'Open. El cas de Marina García és paradigmàtic. Nedarà dimarts en els 200 braça amb el repte d'aconseguir la mínima olímpica, després de competir aquesta setmana a Atlanta amb la seva universitat, Califòrnia-Berkeley, pel títol de la NCAA, intentant superar el cansament del viatge. Marc Sánchez, els germans Miguel i Bruno Ortiz-Cañavate i Juanmi Rondo seran alguns dels noms que centraran la competició masculina. L'equip espanyol intentarà superar els 16 representants (13 dones i 3 homes) de Londres 2012. «Hi ha uns 25 nedadors que poden aconseguir la mínima», vaticina el president de la Federació, Fernando Carpena.

El campió i subcampió de cada prova aconseguiran bitllet a Rio si compleixen les mínimes de la federació. També l'obtindran si la fan en les sèries, sempre que a la final no es millori el temps.

TREBALL DE GIMNÀS

Notícies relacionades

Els pronòstics assenyalen que Belmonte està cridada a ser la reina del campionat. «Em sembla fins i tot que està millor i més forta que abans de la lesió. Hem fet més treball de força», explica el seu entrenador, Fred Vergnoux, que aclareix que no ha preparat de forma específica aquest Open amb el seu grup del CAR de Sant Cugat. «Sóc molt optimista perquè només hem fet treball físic, però les marques a Luxemburg, Amsterdam o Marsella, on hem competit, han sigut positives».

«Em trobo bé, molt més definida i prima, més forta pels estudis que fem», admet la mateixa Mireia. «En la línia del Mundial de Barcelona. Hem treballat molt al gimnàs, amb els pesos, i això a l'aigua s'ha de notar», vaticina.